Blamate în spațiul public pentru cazurile în care jocul responsabil nu este respectat de către unii dintre utilizatori, jocurile de noroc au o lungă istorie în țara noastră, sunt ferm reglementate de stat și au devenit în ultimii ani disponibile inclusiv pe internet.
Industria de gambling din România are o contribuție tot mai importantă în economie și în societate în general.
Fără evaziune fiscală – aprox. 100% taxe colectate
La nivel economic, principalul aport se realizează prin taxe și impozite – este una dintre puținele categorii de afaceri cu o fiscalizare aproximată la 100%. Altfel spus, nu există evaziune fiscală în acest domeniu, sumele rulate de jucători fiind evidențiate în rapoarte și, implicit, impozitate corespunzător.
În plus, țara noastră a aplicat un model de succes în materie de reglementare. Inclusiv online, românii au acces doar la operatori licențiați pe plan local. Aceste licențe sunt acordate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc în urma unei analize complexe, fiind necesară îndeplinirea mai multor cerințe legale, inclusiv cu privire la securitatea datelor și respectarea drepturilor clienților – consumatori europeni și în acest sector al serviciilor de divertisment.
Licențele au un cost semnificativ, plătit de operatori. Mai mult decât atât, pe internet, chiar și website-urile afiliate prestatorilor de jocuri de noroc au nevoie de licență.
Impozitarea câștigurilor obținute la jocuri de noroc
Taxele și impozitele colectate de statul român din industria de gambling nu se rezumă doar la partea de rulaj și licențe. Pentru utilizatori, nu trebuie ignorată impozitarea câștigurilor, care pornește de la 3% pentru retragerile de sume de până în 10.000 lei.
Impozitul ajunge la 300 de lei plus 20% pentru ce depășește suma de 10.001 lei, pentru retrageri între 10.001 lei și 66.750 de lei.
În cazul marilor câștiguri – ne putem gândi aici la jackpoturi progresive la păcănele online sau la marile premii la loto – există un impozit și mai semnificativ: 11.650 de lei plus 40% pentru ce depășește suma de 66.750 de lei pentru retrageri de minim 66.751 de lei. Iată cum, în cazul unor câștiguri de top, statul beneficiază de aproape jumătate din sumă.
Sectorul de gambling, un mare angajator în economia românească
Un alt capitol demn de subliniat la partea economică: sectorul de jocuri de noroc este un angajator important în economie. Zeci de mii de români lucrează în cazinouri, agenții de pariuri sportive și săli de jocuri. Joburile nu sunt doar de tip casier / dealer, ci abordează toate segmentele dintr-o corporație modernă – IT&C, marketing, dezvoltare, management etc.
Altfel spus, dincolo de oamenii care pot fi observați drept angajați în domeniu, există o mulțime de alți salariați în zona de muncă de birou. Lunar, o mulțime de taxe și impozite sunt virate de angajatorii din gambling la bugetul de stat, bugetul de asigurări sociale (pensii) și bugetul de asigurări de sănătate.
La fel ca orice activitate economică prosperă, cea de jocuri de noroc contribuie și pe verticală în economie. Sunt plătite sume consistente către furnizori diverși (inclusiv IMM-uri), un segment important fiind cel al chiriilor plătite pentru locațiile fizice de gambling – agenții de pariuri sportive, cazinouri terestre, săli cu jocuri de sloturi.
Un alt capitol esențial este cel al publicității, online și offline. Pentru mass-media (TV, print, online, outdoor), operatorii de jocuri de noroc reprezintă clienți de top. Presa tradițională (print, radio, TV) se susține cu greu în condițiile noilor media (new media), iar veniturile de la companii de gambling sunt importante pentru o funcționare la nivel corespunzător.
Sponsori în sport și divertisment
Ajungem astfel și la partea de sponsorizări, asociate bugetului de marketing și publicitate. Când vine vorba despre atragerea de noi clienți, cei mai mulți dintre operatorii de top din industrie oferă bonusuri fara depunere atractive la deschiderea și verificarea contului și acordă o atenție sporită publicității, fiind parteneri oficiali ai celor mai cunoscute echipe de fotbal ce activează în Superliga.
După cum se știe, sponsorizările din fotbal și alte sporturi atrag numeroase companii de jocuri de noroc – pariuri sportive și jocuri de cazinou. Aceste asocieri cu scop de promovare susțin practic sportul românesc. Liga 1, Liga a 2-a și Cupa României sunt deja branduite cu imaginea unor operatori de gambling.
Mărci de pariuri sportive și cazinouri online sunt prezente pe cele mai multe dintre tricourile echipelor de fotbal din primul eșalon al campionatului autohton. Echipele Naționale (masculin, feminin, U21) sunt și ele sponsorizate de astfel de actori din industria de gambling. Implicit, spectacolul de pe teren este posibil la un cu totul alt nivel, căci acești bani ajung în sportul românesc.
Sponsorizări reale de operatori de jocuri de noroc se consemnează și în afara sportului, în zone precum cultură și artă. Totuși, pentru că gambling-ul este un domeniu sensibil la nivel social, unele sponsorizări nici măcar nu sunt comunicate, pentru a nu fi interpretate ca având un scop mai puțin etic.
De referință sunt și parteneriate pe alte nișe de divertisment – mai ales festivaluri de muzică. Ca sponsori ai unor astfel de evenimente, companiile de jocuri de noroc finanțează divertismentul de calitate, dincolo de sfera dedicată, ajungând implicit să creeze conținut.
O altă implicare importantă este cea în organizarea de evenimente dedicate, de exemplu turnee de poker, la care sunt atrași inclusiv numeroși turiști străini.
Tehnologie de ultimă generație
Pentru asigurarea jocului responsabil și nu numai, operatorii de pariuri online, sloturi online și live casino investesc masiv și în implementarea de tehnologie de ultimă generație. Alături de sectoare precum retail FMCG, bănci și asigurări, industria de gambling este unul dintre motoarele dezvoltării segmentului IT&C, susținând inovația.
Acțiune pentru joc responsabil – datorie morală
Nu în ultimul rând, având o datorie morală (ținând cont că există jucători care întâmpină probleme în abordarea echilibrată a jocurilor de noroc), companiile de gambling se implică tot mai activ în promovarea jocului responsabil.
Există numeroase campanii publicitare în acest sens, inițiative tot mai interesante și mai eficiente.
Jocul responsabil este singura atitudine corectă pentru ca experiențele de pariuri sportive, jocuri de cazino și jocuri de loterie să fie întotdeauna cu final fericit, fără consecințe negative, fără regrete.
Sursa foto – canva.com
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.