Cum se vede arta din interior

Institutul Prezentului, platforma de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative, se inaugurează astăzi, de la ora 19.00, cu o întâlnire găzduită de Centrul regional francofon de studii avansate în științe sociale de la Villa Noel (str. Emile Zola nr. 6, București). „Centrat pe artiști și istoriile lor personale, pe experiențe determinate temporal și forme de arhivare, Institutul Prezentului examinează diverse practici și situații din trecutul recent până în prezent, din perspectivă transnațională și transculturală“, spune Ștefania Ferchedău, una dintre inițiatoarele demersului. Programul educațional de cercetare propus de institut este dedicat „consemnării unor fapte și evenimente, obiecte și situaţii artistice care au definit istoria artelor vizuale și performative din România începând cu sfârșitul anilor 1960 și până în prezent, cu proiectul Atlas de istorie personală.“

Prima conferință de la Institutul Prezentului are loc astăzi, când Lia Perjovschi și Borut Vogelnik anunță întâlnirea „Privind spre viitor, privind în trecut“. Conferințele sunt centrate pe o serie de aspecte dedicate canoanelor istorice ale artei, producției artistice și modului în care se desfășoară transferul, recepția și circulația conținuturilor, materialelor și ideilor într-un context cultural sau într-o realitate geopolitică dată. Borut Vogelnik este cofondatorul grupului de artiști Irwin și profesor asociat la Academia de Arte Frumoase din Ljubljana, arată organizatorii. Prezentarea evenimentului de deschidere notează faptul că intervențiile artiștilor „urmăresc să deschidă o dezbatere despre viaţa de apoi a istoriilor și rolul asumat de artist în remodelarea înţelegerii noastre cu privire la un viitor posibil.“ Lia Perjovschi promite să definească „modul subiectiv în care am înţeles istoricizarea, locul pe care îl ocupă arhivele, strategiile de supravieţuire într-un context indiferent. Prezentarea se oprește asupra experimentelor și demersurilor de cercetare (diagramele și cronologiile), asupra instituţiilor create (arhiva), asupra interesului faţă de artă și context (local/global), zona interdisciplinară (Muzeul Cunoașterii), cetăţeanul planetar, asupra căutarii sensului și a normalităţii. Această călătorie de la propriul corp la corpul cunoașterii descrie un scenariu personal – un spaţiu al postproducţiei, regândirii și re-ciclării informaţiilor, precum și al structurării ideilor; un spaţiu al dizzy-denţei și dialogului.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.