Cum ar putea fi afectate pensiile de coronavirus

O nouă analiză a sistemelor de pensii la nivel mondial arată că oamenii ar putea fi nevoiţi să muncească până la vârste mai înaintate sau să dispună de venituri mai mici către sfârşitul vieţii, notează Financial Times.

Criza economică generată de pandemie a sporit nesiguranţa legată de pensii pentru miliarde de oameni la nivel mondial, aceştia aflându-se acum în faţa perspectivei de a fi nevoiţi să muncească până la vârste mai înaintate sau de a dispune de venituri mai mici la vârsta pensionării, scrie ZF.

Chiar şi înainte de criză, sistemele private şi publice de pensii se aflau sub presiune din cauza populaţiilor în curs de îmbătrânire şi a mediului şi dobânzilor mici. Acum, pandemia exacerbează această problemă şi urgentează nevoia ca guvernele să implementeze reforme „dificile din punct de vedere politic“ pentru a asigura sustenabilitatea sistemelor, potrivit studiului realizat de Mercer şi alte companii. Reformele respective includ majorarea vârstei de pensionare.

„Recesiunea economică provocată de criza sanitară mondială a dus la contribuţii reduse pentru pensii, randamente mai scăzute şi datorii guvernamentale mai ridicate în majoritatea ţărilor“, arată David Knox, senior partner la Mercer. „În mod inevitabil, acest context va avea un impact major asupra pensiilor viitoare“.

În iunie, OCDE avertiza că retragerea activelor din pla­nu­rile de pensionare în avans ar trebui să fie „o măsură de ultimă instanţă“. Analiza arată că unele guverne le-au permis debi­torilor şi angajatorilor să reducă ratele de contribuţie la pensiile obligatorii pentru a diminua presiunile asupra gospodăriilor.

Autorii acesteia avertizează că guvernele vor avea pe viitor un spaţiu de manevră restrâns pentru a-şi susţine populaţiile mai vârstnice din cauza datoriilor legate de Covid-19.

Aceştia recomandă ca guvernele să adopte o serie de reforme, cum ar fi creşterea economiilor pentru pensii în rândul liber profesioniştilor şi majorarea vârstelor de pensionare pentru a reflecta speranţa de viaţă în creştere.

„Reformarea semnificativă a sistemelor de pensii este acum mai urgentă ca niciodată“, arată Knox. „Totuşi, aceste reforme nu sunt uşoare şi ar putea necesita perioade îndelungate de tranziţie“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Una spune Financial Times,pe buna dreptate,si alta, tantalaii de la Ziarul Fnanciar!
    Ce are pandemia cu pensiile,numai capetele ‘jurnalistilor pe economic”pot abera!
    China ,care a stiut „manu militari” sa tina epidemia sub control are anul asta o crestere economica de 5% ,recunoscuta de FMI

  2. Pensiile afectate de coronavirus?
    Pai nu e clar?cei mai multi pensionari vor muri si astfel raman o groaza de bani pentru smecherii din fiecare tara!?

  3. Autorii acesteia avertizează că guvernele vor avea pe viitor un spaţiu de manevră restrâns pentru a-şi susţine populaţiile mai vârstnice din cauza datoriilor legate de Covid-19.
    Christine Lagarde: „Old people live too long and this is a risk to the world economy.”

  4. Stati putin, o sa iasa cu manipularea minciunii „mutam pilonul II ca sa creasca afacerile cat si nivelul de trai al cetatenilor”! Nu are cum, deoarece, ce se ‘taie’ muta din pilonul II nu va reveni la loc niciodata! Cetatenii vor ramane pagubasi si vor trai si in mai multa saracie! Am vazut un asemenea panou publicitar urias in alta tara si, dupa cum clampaii copiaza tot ce e rau si grav pentru tara, nu ma mira sa intre in forta cu asemenea porcarie! Fiecare tara are tampitii ei, dar Romania are productie de export peste limita absoluta!

  5. „majorarea vârstelor de pensionare pentru a reflecta speranţa de viaţă în creştere.”

    In romania asta inseamna EXTERMINARE ! La o rata de ocupare a fortei de munca foarte mica deja, si acuma se incearca oferirea a tot felul de facilitati angajtorilor privati daca angajeaza persoane peste 55 de ani !!!! Populatia creste iar robotizarea reduce numarul de locuri de munca. Cum se va iesi din impas? Cu un nou COVID si cu vaccinarea doar a celor peste 90 de ani? Stiti ca UE in strategia de vaccinare anti COVID spune ca trebuie vaccinat personalul medical, PERSOANELE VARSTNICE PESTE 60 DE ANI (!!!)… etc, in timp ce romania vrea vaccinarea (si ptr gripa sezoniera) varstnicilor de peste 65 (!!) de ani. romania nu este in UE ptr PNLepre? Ce este asta? Rarirea pensionarilor prin parteneriat PNL-COVID?

  6. Vor trai mult si bine cei cu pensii speciale.Multa nedreptate e in tara asta. Dar mamaligarii suporta.

  7. Mda,.. Unele sunt nesimțite,. altele cu chiu cu vai le măresc,.. in loc să le intărească,.

  8. In Romania problema se rezolva usor si repede pentru o perioada buna de timp. Sa se taie pensiile nesimtite ale tuturor profitorilor, in special celor din servicii si magistratilor care nu produc nimic in afara de haos si manarii. La dosarul Revolutiei zic ca muncesc din greu de 30 de ani.

  9. Sa indrazneasca WERNERUL si ACOLITII sai sa se atinga de pensia mea , dobandita dupa 47 de ani , zi la zi !!! LE GARANTEZ CA , DUPA CE AM PLATIT o gramada de bani pentru o interventie chirurgicala lA AKH VIENA , FARA NICI UN AJUTOR DIN PARTEA STATULUI( palma- barba-si va vedea REVERSUL MEDALIEI !! cot ) , dupa 60 de ani de contributie la sistemul de HOTIE NATIONALA ,numit ASIGURARI de SANATATE ,va vedea reversul medaliei !!! Pe care va scrie ADEVARATA REVOLUTIE , nu apararea unui idiot religios TIMISOREAN !!!VOI REVENI CU COMPLETARI !!! NU CREADA SRI-ul PLIN DE TRADATORI ca au gasit REZOLVAREA PROBLEMEI NATIONALE la TEMESVAR !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.