Curtea Constituţională reia discuţiile pe Legea pensiilor

Curtea Constituţională a României este aşteptată miercuri să ia o decizie asupra contestaţiilor formulate de PNL şi PSD la Legea pensiilor. Plenul Curţii Constituţionale a decis, pe 29 septembrie, întreruperea deliberării pe sesizările depuse de cele două partide pe Legea pensiilor, în urma cererilor formulate de unii judecători, pentru o mai bună studiere a problemelor din cele două sesizări.

PNL şi PSD susţin că Legea pensiilor încalcă dreptul de proprietate şi dreptul la un trai decent. Opoziţia nu este de acord nici cu egalizarea vârstei de pensionare şi nici ca punctul de pensie să fie mai mic de 45%.

O altă prevedere a legii contestată este legată de vârsta de pensionare. Astfel până în 2030 atât femeile cât şi bărbaţii vor ieşi la pensie la 65 de ani. În sistemul public de pensii au fost introduşi şi parlamentarii sau diplomaţii, dar şi cei plătiţi pe drepturi de autor sau PFA.

În luna iunie a acestui an, CCR a decis că este neconstituţională scăderea pensiilor cu 15%. Această prevedere apărea în pachetul de legi ale austerităţii. Judecătorii de la CCR au decis, de asemenea, că este neconstituţională recalcularea pensiilor magistraţilor.

Dacă magistraţii vor respinge sesizările Opoziţiei, legea va ajunge pe masa preşedintelui Traian Băsescu. PNL şi PSD au anunţat că vor începe procedura de suspendare a preşedintelui dacă acesta va promulga legea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.