Cutia de confort

Oamenii se agăță emotional de erori și se îndrăgostesc patalogic de iluzii.

În peștera imaginară a lui Platon, oamenii vedeau umbre și lumini pe pereți, expresii palide și incomplete, imitații ale realității – lumea ideilor. În timp ce peștera imaginară este familiară, lumea reală este nefamiliară, aparent ostilă și, deci, intimidantă. De aceea, lumea miniaturală a peșterii este preferată lumii reale de afară, pentru că „afară” totul este necunoscut și riscant, în timp ce „înăuntru” totul este confortabil și familiar. Mai abitir chiar, iluziile de pe pereți și prejudecățile, construite în decursul mileniilor, din lumini și umbre mișcătoare sau din erori și iluzii, conferă un set valoros de certitudini, care pot fi ușor confundate cu adevărul.

Hannah Arendt a spus, cândva că „forța pe care o posedă propaganda totalitară – înainte ca mișcarea să capete puterea de a lăsa cortine de fier care să împiedice pe oricine să tulbure cu cea mai neînsemnată fărâmă de realitate liniștea înfiorătoare a unei lumi în întregime imaginare – rezidă în capacitatea ei de a izola masele de lumea reală”. Și tot Hannah Arendt a folosit expresia “banalizarea răului”, adică tocirea până la aplatizare a simțului moral, ștergerea diferenței dintre bine și rău, familiarizarea cu răul, necesară pentru ca omul de dincolo de cortină, de dincolo de lespedea care acoperă protectiv ieșirea din peșteră, să poată sub-viețui.

Lumea noastră se încuie voluntar în cutia de confort și refuză cu cerbicie să mai iasă la lumină, pentru că își iubește bolnăvicios certitudinile dobândite la “adăpostul” cutiei de confort și urăște să îi fie contrazise.

De-aia trebuie să luăm aminte la ceea ce ne spune Autorul :

„Trăind în cercul vostru strâmt,
Norocul vă petrece,
Iar eu în lumea mă simt
Nemuritor și rece”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Ca in bula de pe feibuc in care traiesc usristii si altii asemenea lor, diferenta fiind ca acestia nu o constientizeaza si o considera reala.

  2. Trebuie sa recunoastem ca, stergerea diferentei dintre bine si rau, „banalizarea raului” (cum bine zice dl. Piperea) cu pierderea ireversibila a valorilor umane general valabile, se prind la oamenii cu educatie precara sau fara, la cetatenii analfabeti functionali, pt care realizarile obtinute prin munca, sunt considerate „ghinioane”, deci nu sunt pt ei- baietii destepti fara scrupule. Societatea si politica din Romania actuala, sunt invadate de asemenea non-modele umane, care s-au infipt precum capusele in Bugetul si resursele Tarii, sleind de putere Poporul, atrocitatile ce se comit azi, sub nasul autoritatilor, saracia si lipsa de speranta la tineri si la cei mai putin tineri.

  3. „Banalizarea raului” ! O notiune foooarte interesanta. Merita gandita si rumegata mai mult. Dl. Piperea ar trebui sa insiste oleaca asupra ei….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.