Cvartetul „Arcadia”, la Bucureşti şi în Marea Britanie

Cvartetul Arcadia. Foto Virgil Oprina

 

Centrul Național de Artă Tinerimea Română invită publicul marţi, 13 februarie,  de la ora 19, la Palatul Tinerimea Română şi miercuri, 14 februarie, de la ora 19, la Ateneul Român, la recitalul Cvartetului Arcadia, compus din Ana Török – vioară, Răsvan Dumitru – vioară, Traian Boală – violă şi Zsolt Török – violoncel.

Programul primei seri, de la Palatul Tinerimea Română, cuprinde trei lucrări mai puţin cântate la noi : Alexandr BorodinCvartetul nr. 2 în Re major, Sabin PăuțaCvartetul nr. 4 “Ludus modalis” şi Béla BártokCvartetul nr. 6  în Re major, Sz. 114, BB 119.

Pentru 14 februarie, la Ateneul Român, Cvartetul Arcadia a pregătit trei dintre cele mai cunoscute lucrări clasice ale genului: Joseph HaydnCvartetul de coarde în Mi bemol Major, op. 33, nr.2 “Gluma”, Dimitri ShostakovichCvartetul de coarde nr. 8, în do minor, op. 110 şi Ludwig van BeethovenCvartetul de  coarde în mi minor, op. 59, nr. 2 “Razumovsky”.

Din 15 februarie, Cvartetul Arcadia va întreprinde un turneu în Anglia, în onoranta ipostază de invitat în cadrul stagiunilor organizate de cele mai importante societăți de muzică de cameră din Regatul Unit, precum Leamington Music, Newton Abbot and District Society of Arts, Chichester Chamber Concerts, Nicholas Yonge Society și Ipswich Chamber Music Society.

În luna aprilie membrii cvartetului vor avea o a doua sesiune, și ultima, de înregistrări pentru a completa integrala cvartetelor lui Béla Bartók la casa de discuri Chandos Records, înregistrările urmând a fi făcute în Anglia, la celebra Potton Hall.

Cunoscut în peisajul internaţional al muzicii de cameră, Cvartetul ARCADIA s-a format în 2006 în timpul anilor de studiu la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Cvartetul a concertat la Spring Festival (Budapesta), George Enescu Festival (Heidelberg), Cité International des Arts (Paris), Alte Oper (Frankfurt), Pollack Hall (Montreal), Concertgebouw (Amsterdam), Wigmore Hall, Q’arto Mondi Festival (Polonia), Salle Gaveau (Paris), Tel-Aviv, Mecklenburg Vorpommern Festival, Kammermusiktage Mettlach, Zeist Music Days Festival (Olanda), Portugalia, Marea Britanie, China.

Ansamblul a câştigat numeroase competiţii de muzică de cameră, printre care International Chamber Music Competition (Hamburg, 2009), Almere International Chamber Music Competition (2011), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), Osaka International Chamber Music Competition (2014).

A debutat discografic în 2009 cu un disc Mendelssohn – Brahms lansat de Fontenay Classics International (Hamburg), continuând cu înregistrarea cvartetelor de Leoš Janáček, nr. 1 și nr. 2, lansată în 2013 la Orchid Classics (Londra).

În stagiunea 2014 – 2015, Cvartetul Arcadia a întreprins un turneu de 12 concerte în Japonia şi a susţinut concerte în Europa, la Wigmore Hall, Vienna Musikverein, Aldeburgh Festival, Grafenegg Festival, Silver Lyre Festival (Sankt Petersburg), Berlin Konzerthaus, Norwich Festival, Madrid şi a debutat cu o transmisiune de la Wigmore Hall la BBC Radio3.

Evenimentul este organizat de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română în colaborare cu Filarmonica “George Enescu”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.