Dacă ți se strică mașina de spălat! UE îți spune ce trebuie să faci!

UE încurajează consumatorii să-și repare bunurile în loc să le înlocuiască.

Parlamentul a adoptat marți poziția referitoare la un „drept la reparare” consolidat de care să beneficieze consumatorii, cu 590 voturi pentru, 15 împotrivă și 15 abțineri. Propunerea urmărește să încurajeze un consum mai sustenabil prin simplificarea reparării bunurilor defecte, reducerea deșeurilor și sprijinirea sectorului reparațiilor, potrivit unui comunicat transmis presei.

Să alegem să reparăm în loc să cumpărăm ceva nou, chiar și după expirarea garanției

În perioada de garanție legală, vânzătorii vor trebui să acorde prioritate reparațiilor atunci când acestea sunt mai ieftine sau egale cu costul înlocuirii, cu excepția cazului în care reparația nu este posibilă sau ar incomoda consumatorul. Eurodeputații propun și extinderea perioadei de garanție legală cu un an după repararea unui produs.

După expirarea garanției, consumatorii vor avea dreptul de a cere repararea unor produse precum mașinile de spălat, aspiratoarele, telefoanele mobile și bicicletele. Pentru ca reparațiile să devină opțiunea mai atractivă pentru consumatori, eurodeputații propun ca producătorii să împrumute clienților dispozitive de înlocuire pe durata reparațiilor. Dacă un produs nu poate fi reparat, ar putea fi oferit în schimb un produs recondiționat.

O piață a reparațiilor mai competitivă și stimulente pentru a alege repararea

Conform comunicatului, adesea, consumatorii se simt descurajați să ceară repararea unui produs din diverse cauze: costurile mari, accesul dificil la servicii de reparație sau faptul că produsul este proiectat într-un mod care împiedică reparațiile. Potrivit poziției Parlamentului, reparatorii independenți, furnizorii de servicii de recondiționare și utilizatorii finali vor avea acces, la un cost rezonabil, la toate piesele de schimb, informațiile și instrumentele necesare pentru a face reparații.

Platforme online vor ajuta consumatorii să găsească serviciile locale de reparații (inclusiv „cafenelele de reparații”, adică locurile unde diverși voluntari își oferă serviciile de reparație) și vânzătorii de bunuri recondiționate din zonă. Pentru ca reparațiile să devină mai atractive și mai accesibile, deputații propun să li se ofere consumatorilor bonuri și alte stimulente financiare prin fonduri naționale pentru reparații.

Raportorul René Repasi (S&D, Germania) a declarat: „Parlamentul a sprijinit în mod constant dreptul consumatorilor la reparații și, în cele din urmă, putem spune că răspundem în mod direct solicitărilor oamenilor. Oamenii doresc să extindă durata de viață a dispozitivelor lor, dar este adesea prea costisitor sau dificil. Am adoptat o serie de măsuri pentru a încuraja consumatorii să aleagă reparația în locul înlocuirii, cu un accent special pe sprijinirea reparatorilor independenți și pe stabilirea de stimulente financiare. Așteptăm poziția Consiliului în curând, astfel încât să putem începe negocierile pentru a transforma aceste măsuri în legislație și pentru a deschide calea către o economie europeană cu adevărat circulară.”

Următorii pași

 

După ce Consiliul își adoptă poziția de negociere pe 22 noiembrie, vor putea începe discuțiile cu Parlamentul. Prima reuniune va avea loc pe 7 decembrie.

 

Faptul că se aruncă bunuri de consum care ar putea fi reparate are un impact profund asupra mediului: anual, în Uniunea Europeană se folosesc 30 de milioane de tone de resurse, se produc 261 de milioane de tone de emisii de CO2 echivalent și se generează 35 de milioane de tone de deșeuri. Consumatorii care aleg să înlocuiască un bun în loc să-l repare pierd aproximativ 12 miliarde de euro anual. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene77 % din cetățenii Uniunii Europene ar prefera să repare un bun stricat decât să cumpere unul nou.

Propunerea privind dreptul la reparare completează inițiativele UE în materie de proiectare ecologică și de consolidare a rolului consumatorilor în vederea tranziției verzi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Femeia din poză stă necuvincios. Acum nici 20 de ani era luată, pe bună dreptate de editat. Nu aveți alte poze?

  2. Ai coborat acum din copac sau ai aparut din ce vagauna ? Daca sta indecent este pentru ca mintea ta frustrata si perversa vede asta. Si barbatii stau cracanati ,se scarpina la oua oricand si ? Femeia din poza sta comod,este imbracata.Dar cum spuneam,tu vezi altceva pentru ca ai mintea perversa.

  3. Sau trezit comisarii abea în al patrulea an al cincinalului. Trebuia mai înainte de făcut acest lucru..

  4. Sunt de accord sa repar electrocasnicele, dar in cazul in care pretul pieselor ajung la 50% din costul bunului, iei in consideratie vechimeasi ajungi la concluzia ca e mai rentabil sa-l repari, prin inlocuire. Mai e si punctul de vedere al producatorului, daca iti repari bunul, producatorul, ce mai vinde, din piese, nu-si scoate profitul

  5. Mă gândeam că nici unui bărbat nu i-ar plăcea dacă mama, nevasta sau fiica ar sta așa. Limbajul trupului zice mai multe, e mai sincer, decît cuvintele. Ce vrea să zică?

  6. Calin De asta nu mai poti tu ? Pe bune,alt material Editat nu ai ? Ce facem aici, o emisiune pentru musulmani.Cine si cum se imbraca si cum sa stea ? Ba,despre altceva este vorba in articol.Vrei sa scrii Cotidianului sa schimbe poza? Fa-o nene.Dar un pic frustrat esti.

  7. Măi să fie ? Citesc și mă frec la ochi,nu-mi vine să cred ,occidentalii să repare mașini de uz casnic,..Se pare că societatea de consum a cam dat chix și vor sta la rînd că să prindă ceva la gubelă(second hand pentru cine nu știe)

  8. Eu in Mashina de Spălat Albalux 9 am băgat 10 pungi cu Dero la 4 kilograme punga ! Si-mi ajunge dero pe 3 ani in viitor !

  9. ‘UE încurajează consumatorii să-și repare bunurile în loc să le înlocuiască’ – probleme cu eneria? Producatorii de electrocasnice se ghideaza dupa profit: decat sa faca aparate durabile, prefera sa le faca cu defecte pentru a putea vinde cat mai multe. Acum, in Europa, a intervenit criza energetica, iar producatorii se uita la costurile de productie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.