Dana Gîrbovan, despre abrogarea pensiilor speciale: „Ipocrizie pură”

Judecătorul Dana Gîrbovan precizează că discursul politic pe tema pensiilor de serviciu este unul demagogic și manipulator, subliniind că „populismul” a eliminat orice șansă la o dezbatere care ar putea identifica soluții. Abrogarea pensiilor va da un fals sentiment de echitate, spune magistratul.

„Discursul politic pe tema pensiilor de serviciu este unul demagogic si manipulator (…) Discutiile din spatiul public vizand eliminarea pensiilor de serviciu se poarta asemenea celor ce au vizat abrogarea recursului compensatoriu. Si intr-un caz, si in altul, populismul a omorat orice sansa la o dezbatere rationala care sa permita gasirea unor solutii practice reale la problemele ridicate in societate”, scrie judecătorul Dana Gîrbovan pe Facebook.

Abrogarea recursului compensatoriu a dat cetățenilor un fals sentiment de siguranța, în conditiile in care recidiva este în continuare mare. În aceeași notă, abrogarea pensiilor de serviciu pentru unele categorii profesionale va da cetățenilor un fals sentiment de echitate și bunastare, acestia fiind din nou manipulati, spune președintele Uniunii Naționale a Judecătorului din România (UNJR).

„Proiectul de eliminare a pensiilor speciale vizeaza, in realitate, o picatura intr-un ocean. Astfel, proiectul exclude de la eliminare pensiile militare, adica pensiile de care beneficieaza cei care au fost incadrati in MapN, MAI si SRI. Din cei aproximativ 9 miliarde de lei alocate in 2018 pentru pensiile “speciale”, 8 miliarde au fost alocate pensiilor militare.
Din datele publicate de presa, rezulta ca de pensie militara beneficiaza:
– 83.076 de persoane din MAI;
– circa 75.000 din MApN;
– circa 9.400 din SRI.
Raportat la totalul persoanelor care primesc pensie de serviciu, magistratii si personalul auxialiar nu trec de 3%. Prin urmare, invocarea echitatii si a egalitatii, in conditiile in care majoritatea beneficiarilor acestui tip de pensii sunt exclusi de la eliminare, este ipocrizie pura”, mai scrie magistratul.

Eliminarea pensiilor magistraților contravine atât standardelor internaționale privind statutul judecătorilor, cât si jurisprudenței CCR. Acest lucru este ignorat „cu bună știință”, atrage atenția Dana Gîrbovan.

În ipoteza in care acest proiect va trece, chiar si in parte, de Curtea Constitutionala, va naste noi probleme.

„Solutia taierii pur si simplu a pensiilor de serviciu nu este una noua. In 2010 au fost eliminate toate pensiile asa numite “speciale”, fapt ce a creat enorme probleme, inclusiv in practica administrativa si judiciara. Casele de pensii au fost ingropate in revizuiri si recalculari de pensii, fiind situatii in care au emis succesiv sapte, opt sau chiar mai multe decizii de recalculare catre aceeasi persoana. Pensionarii erau efectiv depasiti, nu apucau sa atace in justitie deciziile in ritmul in care acestea erau emise.

Instantele au fost asaltate de zeci de mii de litigii ale unor pensionari care si-au vazut diminuate veniturile cu pana la 80%, chiar 90%, in conditiile in care acestia isi facusera planuri de viitor, aveau credite etc. pe care si le-au luat bazandu-se pe un drept dat de Statul Roman. Grefierii si aviatorii au fost atunci categoriile cele mai afectate si spun acest lucru in perfecta cunostinta de cauza, fiind si atunci judecator de dreptul muncii si asigurari sociale”, mai scrie Gîrbovan.

Mai mult, nimeni nu a prezentat vreun studiu de impact al acestei legi din perspectiva problemei resurselor umane în justitie, iar acest lucru este esențial din cel putin două perspective: o trecere bruscă la sistemul public de pensii va bloca magistratura pe o perioada de minim 10-15 ani de acum înainte; în al doilea rand, faptul ca magistratura este încă tentanta pentru absolvenții de drept se datoreaza unui pachet pe care statul il ofera magistraților.

„Este esential, de aceea, ca atat Guvernul cat si Parlamentul sa dea dovada de responsabilitate si lucidate pe aceasta tema si sa vina cu solutii punctuale de corectie, acolo unde este cazul, nu sa manipuleze practic opinia publica, venind cu solutii populiste care, in loc sa rezolve, vor crea mai multe probleme pentru stat si cetateni”, mai scrie Gîrbovan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

22 de Comentarii

  1. Cand pensia medie pt magistarti este peste 18.000 ron si cand doar in anul 2018 ai avut o crestere de 4.000 ron de magistrat pensionar!! ( adica stateai acasa cu o pensie de 14.000 ron si te intrebai ce faci cu acesti bani si brusc , LEGEA, iti mai da 4.000 ron!) atunci stai sa te intrebi ce mai cauti in Romania. Impozitul progresiv nu v-ar placea??. Poate ar fi o solutie. PNL fuge ca dracul de tamaie de o astfel de varianta tocmai acum cand au ajuns in fruntea bucatelor si ar putea si guritele lor sa se infrupte din prajitura bugetului?!.Impozitarea cu 95% a tuturor pensiilor care depasesc indemnizatia de pensionare a unui sef de stat mi se pare o solutie echitabila si generoasa, in acelasi timp.

  2. Dna GIRBOVAN de regulă sunt de acord și apreciez punctul dumneavoastră de vedere,dar acum încercați o mică manipulare.Fiti corectă și vorbiți despre valorile medii ale tuturor pensiilor speciale și ocupationale(știți foarte bine care este diferența dintre ele și cum a apărut termenul”special”)

  3. Fals sentiment, nu as zice. Cat despre pensii speciale, chiar si la MAI este o problema majora. Sunt oameni care toata viata au stat in armata, nu pentru ca si-au iubit patria, ca nu au avut parte de o singura zi de razboi in toata viata de activitate, dar au stat deoarece:
    1. Nu esti la productie, nu muncesti ca un rob.
    2. Haine iti da statul, unde mai pui ca tii da in bani, daca ai grija de un rand de tine de 3-4 ori mai mult.
    3. Unii au popota, deci mancarea la serviciu asigurata.
    4. Au sio norma de hrana vreo 6-800 de lei lunar.
    5. Diferite sporuri care le ridica salariul, in penitenciare, in vami, in armata etc…
    6. Poti iesii dupa 15 ani de activitate la pensie, varsta de pensionare mica 50 si … deci beneficiezi de pesnie multi ani, unde mai pui ca esti buna de munca inca 10 ani cel putin
    7. Timpul trece, leafa merge. Daca i-ai scoate pe astia si i-ai pune in productie, dai faliment subit. Nu au nicio calificare.
    8. Grade, grade, grade, mai fac si o facultate de drept si hopa salarii frumoase.
    9. Locuinta de serviciu sau bani pentru chirie …
    10
    11
    12
    13. Pensionat devreme, cu o pensie minora pe cotizatie, dar simtitor suplimentara cea de serviciu + ca pot lucra si langa o pensie de minim 3-4 mii de lei mai pun 2-3 mii lejer. Astea sunt cazurile cele mai necajite cu 3-4 mii. Stiu din armata pe caz de boala, inainte de 50 de ani, pensie de 9000 de lei.
    Deci fals sa spui ca oamenii vor avea un fals sentiment de dreptate.

  4. Acest lșucru trebuie corectat, indiferent de cine va fi la putere. Veteranii de razboi luau niste sume mizere la pensie si culmea aceia au fost in bataia pustii, si-au riscat viata de numeroase ori, au trecut prin situatii limita, da uite ca dupa 30 de ani, s-au gasit si din MAI si din justitie, SRI, primari, parlamentari sa isi traga pensii de astea, asa zis meritate. Auzisem zilele trecute ca nu e constitutional ca un drept pe care l-ai gastigat sa iti mai poata fi luat. Pe bune?
    Mai stie cineva ceva de al 13-lea salar. De vechimea in munca care nu mai apare pe fluturasul multor romani, etc etc
    O buna parte din personalul din justitie a votat PnDL-ul, asa ca merita. Acum sa iese cu #hartiuta in fata instantelor, sa iese cei de la facultatile din Iasi, Cluj si Bucuresti sa zica ca e imixtiune in justitie. Bolovanul a pornit, rahatul pute. Dar, foarte adevarat ca PSD-ul ar fi trebuit sa nu permita revenirea acestor aberatii banesti, dar nu a facut-o. Banidin buget dusi pe apa sambetei, prostimea sa munceasca pana la 70 de ani sa aiba hahalerele pensie de la 55 de ani.

  5. Un punct de vedere oarecum corect. N-avea cum să spună: da, „se eliminează” toate pensiile fie ele speciale, de serviciu, de conjunctură, sau cum vreți să denumiți surplusul de necontributivitate! Este magistrat și este normal să-și apere breasla.

  6. Populism, nepopulism, nici politrucii, zero barat de compromisuri jalnice, ce au dat țara de pomană, nici măcar n-au vândut-o, nici armata, care NU ne-a apărat să Nu ajungem în stare de ocupație, drept colonie, cu suveranitate redusă la stadiul de gubernie, nici justiția puternic injustă, „cu capul spart”, care N-A apărat drepturile Națiunii, proprietatea asupra resurselor Naționale, ale solului, subsolului, pământurile Transilvaniei, ocupate samavolnic, prin TRIBUNALE(!) de odraslele îndepărtate ale optanților, nici drujbarii, ce ne tund într-o veselie codrii seculari, Nu merită NICI ce au, darmite să ciugulească copios din fonduri greu agonisite, MUNCITE! Încă o dată, Dreptatea este nu doar cu capul spart, dar este în agonie, moarte clinică!

  7. Cand vorbeste corect, ok, dar acum bate campii. Nici nu are cum altfel, este in breasla. A zis si e sa isi dea cu parerea. Uitativa la ea. Mai are cativa anisori si poate iesii la pensie. Asa e in domeniu asta. Cum ti-a iesit o suvita alba, hopa esti bun de pensioara. Mare.

  8. Eu cred că nedesființarea SIIJ ar fi dat posibilitatea eliminării punctuale a magistraților care nu își fac treaba cu bună-credință. Și de la serviciu și de la pensii de serviciu. Acum, dacă parlamentul va vota eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistrați, ar trebui ca dumneavoastră, magistrații, să-i găsiți și să-i eliminați din sistem pe cei care dau dovadă de rea-credință. Răzbunarea pe societate, care se face acum prin suspenddări ale activității și greve, nu este o soluție.

  9. Sa vorbeasca si sapiențiala Girbovan pe subiect,nici o masa fara pest..asta fara Girbovan –
    Adevarul este ca singurul sector economic al Romanie este Justitia,care duduie si asigura cresterea PIB-ului,a bugetului,a salariilor si pensiilor speciale,este Justitia dosarele penale fiind principalul produs de export
    Ce aluminiu,ce auto,ce siderurgie,ce agricultura,etc ..vorbe goale..Iata made in Justitie,iata armata,iata politie,iata servicii, toate conlucrand pentru plusvaloarea si imbogatirea Romaniei
    si daca au vrut sa ii dea un nume acestei situatii de basm,au numit-o DEMOCRATIE..

  10. Doamna judecator Garbovan,va deranjeaza discutiile in spatiul public despre salariile si pensiile speciale ?,despre ce echitate vorbiti ?,sunt magistratii MAI PRESUS DE LEGE ?.
    Salariile acele” speciale” de la bugetul de stat prin ban public !.Sustineti ca eliminarea salariilor si pensiilor speciale contravin standardelor internationale ,dvs lucrati pentru INTERNATIONALI ?.Sunteti omul legii in varful sistemului judiciar ,in ce fel respectati constitutia acestei tari, ce fel suntem egali in fata legilor acestei tari ?.De contributivitate n-ati auzit ?.Ce criteriu este acela „stimularea stabilitatii si formarii magistratilor „,milioane de romani au ramas pe drumuri dupa FARSA numita privatizare ,mii de specialisti au ajuns pribegi ,i-a pasat cuiva de stabilitate economiei romanesti ?.Faceti apel la „documente internationale „in mentinerea
    acelor drepturi speciale ,cum va puteti sustine cauza cu documente care nu fac obiectul drepturilor salariale si pensiilor in Romania .Romania este sub MCV tocmai datorita coruptiei si neincrederii UE in justitia romaneasca.
    Purtati grija caselor de pensii !,purtati grija doar a dosarelor amanate sinedie pana la prescrierea faptelor !.
    Miile de dosare de care vorbiti sunt dovezile retrocedarilor cu acte false ,miile de dosare sunt cele care asteapta prescrierea faptelor. Costurile la nivel uman a ilegalitatilor comise in Romania sunt :destabilizarea economica a tarii,imprumutul de 109 miliarde euro la FMI si BM care vor nenoroci 5-6 generatii,vanzarea resurselor minerale a Romaniei ,privatizarea celor mai performante societati ,existenta unei majoritati 88% capital strain cu acordul BNR. Ce control mai poti avea ?,de unde bani de investitii ,unde-s peste 5 milioane de romani ?-pribegi pentru o bucata de paine . UNDE-I DECENTA DOAMNA JUDECATOR ?,pensie de 74000 ??,ce-i ROMANIA ???- GUANTANAMO !!,de ce nu-i cea mai mare pensie la un profesor universitar ! , la un academician !,la un
    inventator cu N brevete la OSIM !.

  11. Doamna Judecator Garbovan ,cei cu dosarul microsoft ?? 14 an de lalaiala in justitie ,ce se vrea ?,PRESCRIEREA !!,
    De asta-s mii de dosare ,pentru ca in loc sa se judece se amana !

  12. Frumosilor, impartirea pensiilor in speciale si nespeciale este o gargara ieftita. Ce daranjeaza este cuantumul acestor pensii”speciale” trase de smecherii cu care politicienii au furat tara timp de 30 de ani. Desteptii ziaristi umbla cu filigoance si ne spun ca cei mai multi speciali sunt in armata, dar nu vor sa constate diferenta de la cer la pamant intre pensia medie din armata (3.500 ron/luna) si cea medie a magistratilor(18.000 ron/luna).Desteptii considera ca, pensia medie din armata de 3.500 ron/luna dupa 35 de ani de „armata” (hai liberare!) este prea mare fiindca nu au facut armata iar politicienii considera acest gresit concept de pensie in loc sa o considere solda de militar in rezerva. Pensie are taica Lazar de vreo 40.000 ron/luna nu amaratul de militar profesionist norocos ca s-a intors viu de pe front sau ca i s-a deschis parasuta la pregatirea de lupta facuta in tara.

  13. Madam Garbovan uita cu foarte mate intentie, este adevarat ca privind prin „ochii magarului” nu conteaza … diferenta dar, pensia de serviciu se calculeaza din … ultima solda a militarti sau media catorva luni dar se ajunge tot acolo adica la valoarea unei „solde sdau retributii lunare” din aceasta valoare pensia poate la maxim ajunge la 80 %. Pensia magistratilor insa … aici madam Garbovanare o amnezie pentru care ar trebui sa iasa la pensie de boala „oculara si …”, ei bine pensia magistratilor are „acea parte SPERCIALA de peste 10 000 lei, respectiv, la pensia de 2 – 3 -4 -5 000 lei se adauca inca „speciala” in valoare de 10 – 12 – 13 – 14- 15 000 lei !!!. Cum este madam Garbovanu ???, puteti privi „in ochi milioanele de romani cu pensii de la 1000 la 3-4- 5 000 lei ???. Sau suferiti de indiferenta crasa fata de proprii conationali sau … chiar de un adevarat dispret fata de milioane de romani din banii carora incasati pensiie ruiSE, MILIOANE DE ROMANI consideratI sau ajunsi „prostii satului”. Nimeni nu contesta valoarea magistratilor si dreptul la o pensie „decenta” dar … enormitatea diferentei este prea evidenta.

  14. Curtea Constitutionala sau poate „apendicele magistratilor” sa nu uite ca este „platita din banii poporului roman” nu din banii magistratilor si a apara o enormitate este o eroare care poate duce la o „revolta poporului roman” impotriva unui dusman si nu la a o respecta ca institutie a statului roman.

  15. Pensie speciala? Vreau si eu! Sa iesim cu totii in strada si sa cerem sa ni se dea pensii speciale! Ca sa demonstram prin reducere la absurd monstruozitatea sociala care se comite prin existenta pensiilor speciale!

  16. Asa postacilor,sa vedeti si voi ce-i poate capul acestei pupeze pe care o cainati voi,atunci cand n-a pus-o Iohannis ministreasa pesedista la justitie. Femeia zice ca unde dam grosul la militari merge si la ei,3% din total speciale. Zau! Ce bine le-a facut Boc! L-ati mancat cu fulgi cu tot in media „deontoloaga”. Si sa multumim partidului care a inventat pensiile speciale,prin 2001. Cucoana asta si nimeni din justitie nu protesteaza fata de „minunile” realizate de „magistratii” romani.

  17. Madam Garbovan este destul de convongatoare in luarile ei de pozitie, dar odata cu parerea ei cazul pensiilor speciale ale magistratilor se demonstreaza ca este totusi o persoana subiectiva, care nu are curajul de a depasi interesele persoanale si pe cele de casta profesionala. A adoptat pozitia sa se taie la toti pensiile speciale doar la mine si la ai mei nu, pt ca noi suntem mai deosebiti. Din pacate, in Ro, increderea populatiei in magistrati este foarte scazuta, pe buna dreptate.

  18. Catre Dana Garbovan,mare judecator de drep…
    1.PIB-ul pe cap de locuitor in Romania e de 5(cinnci) ori mai mic decat in Olanda sau Germania iar salariile magistratilor romani sunt aproimativ la fel . Nu e aberant? Nu e hotie? Da este!
    Pensiile magistratilor din Romania le depasesc in general pe cele ale magistratilor din Olanda sau Germania.
    2. Cine a facut legi si a dat OUG in baza carora s-au fura si inca se bani din bugetul tarii?
    3. CCR e complice major la acest furt din banul public.
    Magistratii sunt mari profitori ai jafului.

  19. Moromete, ești prost! Nu vezi, mă, că țara-i în ruină, iar cei care „au contribuit vitejește” la asta, de la revoluționarii mercenari, pe plată, la Petrică și fiarele lui vechi, la „privatizarea pe un leu”, la armata căzută vitejește în rezervă pe bani buni, la frizerii de păduri și buldozerele de fabrici și uzine, toți se cred… speciali și vor să trăiască ca în ceruri, neavând timp de a muri! Mă, Moromete, dac-ai fi fost dăștept sau măcar jmecker, cum mi-s eu, ai fi ieșit la pensie, mă, de la grupa mare de la grădiniță, dacă ai fi absolvit-o, nu la muncă! Concluzia concluziilor, Moromete, ești prost!

  20. Doamna Sunt de acord cu d-stra dar aveti pensii prea mari,exagerate. La cum functioneaza justitia in tara noastra nu cred ca este justificata pensia speciala.

  21. Cand o rapandula de avocata, cu tac-su general SIE, intra pentru cateva luni in magistratura si apoi se pensioneaza ca magistrat, pai Garbovanco asta-i o porcarie si nu te-am auzit sa grohai pe tema asta, de ce???

  22. // Dana Gîrbovan, despre abrogarea pensiilor speciale: „Ipocrizie pură” // Corect, doar batele cred ca-i pe bune !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.