Premierul și încrederea

Dăncilă și-a adus Bruxelles-ul la București

Premierul Viorica Dăncilă nici n-a apucat să se instaleze bine la Palatul Victoria, că s-a și pus să opereze schimbări în ierarhia Executivului. Eliberările din funcție, precum și numirile la Guvern se succed cu o viteză de-a dreptul amețitoare. Dăncilă taie în carne vie, punând pe liber pe oricine și-a probat în trecut aprecierea pentru foștii premieri, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose.

Indiferent pe ce post au fost plasați opozanții lui Liviu Dragnea de prin Executiv, funcțiile respective le sunt pur și simplu luate fără niciun fel de explicație. Surse din Palatul Victoria susțin că noul prim-ministru a declanșat o adevărată operațiune de „curățenie generală“, care se va sfârși doar după ce vor fi alungate toate personajele asupra cărora planează suspiciuni privind orice fel de interacțiune cu „statul paralel“, ori vreun fel de relație cu „personajul veninos“. Nici ofițerii SPP care au ca sarcină paza obiectivului strategic nu au o viață prea comodă la Guvern. Deși își exercită sarcinile de bază, de serviciu, aceștia sunt priviți cu dispreț sau chiar luați la mișto, până și de unii vizitatori care vin cu diverse treburi.

Și-a luat fetele cu ea

Prim-ministrul Viorica Dăncilă și-a constituit suita de la Guvern doar din oameni de încredere, cu care a mai lucrat. Aceasta și-a adus de la Bruxelles tot staff-ul de profesioniști pe diverse domenii, pe care îi avea la biroul său de europarlamentar. Un nume recunoscut pentru profesionalismul său este cel al Roxanei Popa, funcționar al Parlamentului European din partea PSD încă de pe vremea când România traversa etapa de pre-aderare cu ­euroobservatori. Majoritatea acestor funcționari sunt cadre vechi social democrate, moștenite de Dăncilă de la Rovana Plumb, ­odată cu plecarea fostei șefe a femeilor pesediste la București, ca ministru. Această mutare a Vioricăi Dăncilă a băgat mare spaimă în toți funcționarii din Palatul ­Victoria care se tem că vor fi marginalizați, dar și că vor pierde o parte din sporurile profesionale sau că pur și simplu li se va tăia din ­salariu pentru că nu mai ocupă pozițiile anterioare. Teama acestora este într-o oarecare măsură justificată, având în vedere frenezia schimbărilor, dar și presiunea care se pune pentru găsirea unui nou purtător de cuvânt pentru Cabinetul ­Dăncilă. Pentru această poziție s-a decis până acum să nu se mai opteze pentru vedetele unei televiziuni, transformată de foștii premieri ai PSD într-o adevărată pepinieră de resurse umane consumabile.

Polițist pus de pază la Corpul de Control

Constantin Robu a fost numit în funcţia de secretar de stat, şef al Corpului de Control al prim-ministrului, printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă, publicată deja în Monitorul Oficial. Robu era detaşat de câteva luni de la Ministerul de Interne, în funcţia de director general la Corpul de Control al premierului. Ofiţerul specialist I a activat anterior la Corpul de Control al ministrului de Interne. Printr-o decizie a premierului interimar, Mihai Fifor, pe 18 ianuarie, Bogdan-Cosmin Ştefan a fost eliberat din funcţia de secretar de stat şef al Corpului de Control al prim-ministrului. Interimatul pe acest post de secretar de stat l-a asigurat Marcelica Păun, director al Direcţiei juridice şi administrative, conform aceleiaşi decizii. Bogdan-Cosmin Ştefan fusese numit şef al Corpului de control al prim-ministrului pe 23 august 2017, printr-o decizie a fostului premier Mihai Tudose. De asemenea, se operează noi numiri și la Secretariatul General al Guvernului. Gabriel Andronache şi Ramona-Ioana Lohan au fost eliberaţi din funcţia de secretar de stat din acest departament.

Foști miniștri băgați la reciclare

Andreea Păstârnac (foto), fost ministru pentru Românii de Pretutindeni, a fost numită în funcţia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă. Și Ionuț Mișa, ministru de Finanțe în Guvernul Tudose, ar putea rămâne în Guvernul Dăncilă. După un mandat început cu o gafă și continuat cu alte asemenea episoade, Mișa a ajuns totuși să fie lăudat de Liviu Dragnea. După ce a fost înlocuit cu Eugen Teodorovici, colegul de partid care îi cerea demisia acum câteva luni, Ionuț Mișa a fost invitat de fostul său contestatar să facă parte din echipa de la Finanțe. Tot printr-o decizie a prim-ministrului, Alexandru Victor Micula a fost eliberat din funcţia de secretar de stat în cadrul MAE. Totodată, secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru armamente din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Florin Lazăr, a fost eliberat din funcţie printr-o decizie a premierului. Ioan Ştefan Groza, profesor al Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, a fost numit secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Groza, care a mai lucrat pe un post de director în Ministerul Educaţiei în perioada în care ministru al Educaţiei era Sorin Câmpeanu, a fost acuzat de plagiat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Anca Toader 86 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Chiar nu ma intereseaza!Cine o coafeaza e important !Pupici!Stela//

    • N-are deocamdata coafor la Bucale, părul îi stă asa (pe model „coafată cu grenada”) pentru ca, revenind de la Bruxelles, a scos capul pe geam la avion …

    • E important cine o barbiereste la axile si ii rade mararul de pe picioare. Neaparat cel putin trei emisiuni la cele doua tv-uri de propaganda, ”Marea matoleala” si ”Sta sa ploua cu chiftele”Pana cade si acest guvern aveti timp sa faceti un ciclu de emisiuni . Stilistul, coafeza, modistul, ce batista foloseste, ce hartie igienica, etc.

  2. Asta-i cloaca lu’Daddy care se balaceste in mocirla bolsevica, unde „la inceput te ajuta, iar apoi, te executa”! Pupici, de la „stalin si poporol rus…”

  3. Doamna jurnalistă , cuvântul mișto pe care l-ați folosit nu are ce căuta în vocabularul dvs. El aparține altei nații de la noi . În rest , n-am înghițit varza de bruxelles pe care ați înșirat-o pe tarabă .

    • @Sarbu:mai spart ce „dăstept” esti!Tine DEX-ul:”miștó adj. – (Arg.) Drăguț, frumos. Țig. mišto „bun” (Graur 171; Juilland 168), cf. țig. sp. mištó „bun” (Claveriá 159)”.Si in Spania utilizau nemții comercianți ..etc..etc?

  4. Bobu in locul lui Gîdea, Gîdea in locul lu’ Găinuşă, Găinuşă in locul lu’ Bobu … Cum se vede, intr-un final, găinuşa înghite bobu’, da’ nu mănîncă păstîrnac ! Amintiri din „iepoca” de aur !

  5. Din pacate astazi in Romania asta e singurul mod in care mai poti lucra: cu oameni pe care ii cunosti si in care ai incredere ca nu sunt trimisi de servicii sa te spioneze si sa lucreze impotriva ta. Am ajuns iar ca pe vremea lui Ceausescu si a securitatii.

    • Dar cine zice ca guvernul Lucreaza? Guvernul fura cu protectie legala. Altfel, de unde avere facuta in scurt timp? Mai stim si noi oaresce „artimetica”.

  6. Domnule Tariceanu, lasa scrisul , nu te mai vaita , urcate in avion si mergi la Bruxelles
    cere audienta la conducerea UE , ia-l alaturi pe Ministrul Justitiei si al Afacerilor Externe si lupta-te
    sa convingi , nu vezi ca pana acum toate interventiile scrise de DVS sau De dragnea au fost un esec ? Ce mai Astepti ?

  7. urgenta zero a doamnei PM ar fi acordarea unui ajutor banesc dlui dragnea, care nu are bani sa-si copieze dosarul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.