Data alegerilor prezidenţiale. Primul pas

Comisia juridică a Senatului a acordat, luni, cu amendamente admise, raport favorabil proiectului de lege al UDMR, prin care se propune modificarea datei alegerilor preşedintelui României.

In forma proiectului de act normativ depus de parlamentarii UDMR se propunea ca alegerile să aibă loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de preşedinte al României, iar în urma amendării proiectul stipulează ca alegerile să aibă loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte.

„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, prevede proiectul de lege în forma amendată de Comisia juridică la propunerea senatorului PSD Laura Moagher.

Potrivit Laurei Moagher, prevederile proiectului „nu se înscriu în factorii decisivi care ar determina modificarea rezultatului scrutinului, aspect pe care Comisia de la Veneţia l-a avut în vedere atunci când a recomandat evitarea modificării legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înaintea alegerilor”.

„Deci nu încălcăm nici recomandarea Comisiei de la Veneţia, nici Constituţia, pentru că la art. 82 alin. 2 se spune destul de clar că preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou ales”, a spus senatorul PSD Laura Moagher.

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PNL Cristian Niculescu-Tâgârlaş, a explicat că, deşi „organizarea alegerilor are un alt termen decât cel consacrat până acum, nu afectează cu nimic prerogativele preşedintelui”.

„Este vorba doar de o mai bună organizare a alegerilor şi cu un timp rezonabil pentru intrarea în activitatea efectivă de preşedinte a persoanei care câştigă alegerile. Aceasta a fost şi raţiunea să existe o perioadă tampon de adaptare, de pregătire a preluării mandatului de la preşedintele în funcţiune”, a spus Ţâgârlaş.

Senatorul USR Simona Spătaru a motivat votul împotriva raportului apreciind că textul amendat de Comisia juridică este „mult mai imprecis decât cel al iniţiatorilor” şi că propunerea de modificare a legii „nu era necesară”.

„Este evident că propunerea legislativă îl favorizează în mod deosebit pe domnul Marcel Ciolacu, care îşi doreşte să dea piept cu aceste alegeri cât mai curând, pentru că dezastrul economic în care ne aflăm îl copleşeşte şi nu reuşeşte să explice românilor de ce ar merita scaunul de preşedinte”, a spus Spătaru.

Iniţiatorii precizează că propunerea legislativă urmăreşte stabilirea unei perioade mai îndelungate în care se pot organiza alegerile prezidenţiale raportat la termenul la care ajunge la final mandatul de preşedinte. Acest termen mai larg, adaugă aceştia, acordă posibilitatea pregătirii preluării mandatului de către preşedintele nou ales. Propunerea legislativă ia în considerare şi unele modele existente la nivel internaţional, asemănătoare cu propunerea formulată. De exemplu, în SUA alegerile prezidenţiale se desfăşoară întotdeauna în prima zi de marţi a lunii noiembrie, iar preşedintele este învestit în noul mandat cu data de 20 ianuarie a anului următor, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 5 alin.(1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României şi raportul aferent al Comisiei juridice au fost depuse la Senat, ca primă Cameră sesizată.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în luna septembrie, iar cele generale în luna decembrie, a declarat, saptamana trecuta, premierul Marcel Ciolacu, după întâlnirea coaliţiei de guvernare.

„Am hotărât, în afară de comasare, şi o alianţă electorală între Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal pentru lista de europarlamentare, iar în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidenţiale. Primele date sunt trei variante. Nu este foarte greu: 1 – 15, 8 – 22 sau sfârşitul lunii septembrie. Una dintre aceste trei variante va fi aleasă. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep şcolile şi să nu încurcăm desfăşurarea activităţii copiilor, 8, 22 ar fi cea mai potrivită şi data de 8 decembrie pentru alegerile generale”, a afirmat Ciolacu, la finalul şedinţei decisive a coaliţiei privind organizarea alegerilor, desfăşurată la Palatul Parlamentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Daca nu se devanseaza data si Joha pleaca, atunci cel care ii tine locul pana la alegeri (seful Senatului, este tocmai cel care candideaza. ‘ntelegeti ? Simion nu intra in turul 2, uitati partidul URA, nu face ceva cu 10%, dovada, atat are si acum si face poze cu mobilul in Parlament.

  2. Joha la Nato viseaza, Legea se aia pe ea ! Terchea Berchea se vrea protejat

  3. „Terchea Berchea se vrea protejat”

    Se zice „Terhesh Berihesh” !

  4. Presedintele Iohannis este singurul sef de stat reprezentativ din intreg flancul estic al NATO care a sprijinit timp de doi ani Ucraina fara rezerve chiar daca nu ni se spun toate faptele economice si de arme la care Romania a fost si este parte cu totii intelegem adevarul .In acelasi timp Iohannis are si calitatea de a fi sprijinit un reprezentant al Romaniei in functia de vicepresedinte al NATO. Iohannis este si posesolul a doua importante distictii oferite de catre UE(Germania ) si este simplu sa vedem cum si care sunt toti ceilalti beneficiari ai acestor distinctii .Iohannis este primul Presedinte ce a oferit NATO 2,5 la suta procent din PIB. Iohannis are marea calitate de a fi reusit sa tina Romania pe un culoar al democratiei cistigind toate confruntariie politice interne cu Dragnea ,Barna ,Kelemen si Orban fost de PNL nepermitind formarea Enclavei numita de unii Tinut Secuiesc .Iohannis este artizanul formarii actualei Coalitii de guvernare fara de care Romania era acum condusa de la Budapesta pe sistem Iliberal rusesc .Iohannis are marea sansa de a fi seful NATO avind in vedere recentele modificari facute de guvernul Ciolacu in cadrul alegerilor si are marea sansa de a fi sprijinit de Ucraina care acum este in mod cert parte a deciziilor viitoare din NATO.Un est european de valoare lui Iohannis nu exista iar natiunile occidentale din Europa vor accepta un sef la NATO din estul Europei in aceasta situatie de razboi .Nici o alegere din vestul Europei nu se justifica politic .Este timpul tarilor din est care sustin Europa .Nu am nici o indoiala .Iohannis va fi seful .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.