Datele care arată că economia este tot mai puțin competitivă

bani-moneda-romania-inflatie

Competitivitatea economiei românești se deteriorează pe zi ce trece și datoria externă crește în continuu, conform informațiilor prezentate de Banca Națională a României. Datele arată că deficitul de cont curent a fost cu 22,1% mai mare în perioada ianuarie-octombrie 2019 comparativ cu primele zece luni din 2018, ceea ce înseamnă că se scurg tot mai mulți bani din țară pentru că producția internă nu poate să satisfacă nevoile de consum. Parțial, această scurgere s-a compensat cu o creștere a investițiilor străine.

În perioada ianuarie-octombrie 2019, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 9.201 milioane euro, comparativ cu 7.532 milioane euro în perioada ianuarie – octombrie 2018; în structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 2.499 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 278 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 562 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 10 milioane euro.

Contul curent este un indicator de măsurare a comerțului unei țări și, dacă arată că valoarea bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât valoarea bunurilor și serviciilor exportate, avem de a face cu deficit. Creșterea deficitului de cont curent vine pe fondul deteriorării deficitului comercial ca urmare a creşterii puternice a cererii de consum, ce nu a putut fi acoperită de oferta internă.

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 4.822 milioane euro (comparativ cu 4.768 milioane euro în perioada ianuarie – octombrie 2018), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 4.205 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 617 milioane euro. Investițiile străine duc în timp la creșterea bunăstării populației.

În perioada ianuarie – octombrie 2019, datoria externă totală a crescut cu 8.377 milioane euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 73.964 milioane euro la 31 octombrie 2019 (68,3 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 8,3 la sută față de 31 decembrie 2018; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2019 nivelul de 34 254 milioane euro (31,7 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 8,6 la sută față de 31 decembrie 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Cand a fost economia competitiva?Pe vremea lui Dej,poate.Aha competitiva pentru samsarii de lux care jupoaie pensionarii de rand,nu pe cei „speciali”.Aia raman tot asa cum s-a stabilit pe sub masa!

  2. „Competivitatea” nu reprezinta realitatea ci doar ce se vrea a se fiscaliza in acesta tara daca cautam „exporturile ” de profit atunci vom vedea adevarata competivitate. Pana atunci dragi tovarasi mai tango cu sclavagismul ca ne-a ajuns propaganda neocomunista pana dincolo de urechi

  3. Arata ca trebuie ca trebuie sa mai plecam din tara din noi si sa mai privatizam ,un port ,un aeroport restul de hidrocentrale…sistemul de sanatate sa vezi ce Leu puternic ne face Isarescu il scade la 3.99 la oferta (2-3 săptămâni)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.