De ce a ajuns leul la nivelul minim în raport cu euro în 2016

Banca Națională a anunțat pentru joi un curs oficial de 4.5396 lei/euro, cel mai mic nivel atins de moneda națională în raport cu euro, în acest an. Cea mai mare depreciere din 2016 s-a consemnat pe data de 18 ianuarie când raportul leu/euro a fost de 4,5386 lei/euro. Sunt două mari cauze care au dus la nivelul de azi: Brexit-ul și darea în plată.

Deprecierea monedei naționale se încadrează în trendul de scădere al regiunii ca urmare a incertitidinilor legate de rezultatul referendumului din 23 iunie din Marea Britanie când se va decide dacă Regatul va rămâne în UE sau nu. În acest zile, există o tendință a investitorilor să se refugieze în monede stabile, precum francul elvețian, în condițiile în care lira sterlină pierde din valoare. Ca să protejeze piețele financiare, Banca Angliei, Fed din SUA și Banca Centrală Europeană au luat câteva măsuri sau au anunțat că vor interveni. La Londa, Banca Angliei a injectat în piață fonduri suplimentare de 2,46 miliarde de lire sterline pentru a asigura lichidități și a ține piața stabilă. În SUA, Fed a menținut rata dobânzii în intervalul actual cuprins între 0,25 și 0,50% iar Banca Centrală Europeană a spus că e gata să utilizeze toate instrumentele pe care le are la dispoziție, începând cu liniile swap valutar cu Banca Angliei în cazul în care britanicii decid ieșirea din Uniune.

Analistul independent Ionuț Bălan aduce în discuție o a doua cauză care a dus la nivelul minim din acest an pentru leu în raport cu euro. “Leul s-a depreciat cu un sfert de procent într-o singură zi faţă de de euro, în condiţiile în care cursul de schimb a crescut până la un maximum de 4,5373 lei/euro pe piaţa interbancară. Şi desigur că toată lumea se uită la Brexit şi discută de deprecierea monedelor din Europa Centrală şi de Est. Da, doar că din regiune numai noi avem legea dării în plată. Aceasta e cea care provoacă în primul rând devalorizarea monedei naţionale, nu duşul rece pe care urmează să-l administreze britanicii – pe bună dreptate – politicianismului din Europa continentală. Iar deprecierea se produce, fiindcă efectul previzibil al dării în plată e acela că înlocuieşte un activ în valută (creditul) cu unul în lei (garanţia). Astfel se generează o poziţie scurtă, adică – în afară de pierderea în sine – activele în valută devin mai mici decât pasivele”, a scris acesta pe blogul personal.

Potrivit acestuia, și Brexit-ul influențează cursul, dar în special raportul dintre euro şi dolar. “Ca dovadă, în intervalul 9 – 15 iunie, leul a pierdut 0,44% faţă de euro, dar 1,64% faţă de dolar. Astfel că moneda americană poate fi, din nou, cumpărată cu mai mult de 4 lei. În această perioadă, euro s-a depreciat de la 1,136, la 1,1225 dolari”, a mai scris Bălan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.