Un producător explică – De ce avem nevoie ca să recunoaștem fructele şi legumele toxice

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, spune că până nu avem laboratoare, diverse metode de a certifica într-un fel sau altul legumele, nu putem să spunem dacă acestea conţin sau nu substanţe toxice.

Ion Păunel a fost întrebat, joi, la Prima News, cum putem recunoaşte fructele şi legumele care conţin substanţe toxice.
“Când eram copii mergeam în grădină, înainte de a ne apuca de cules mâncam câte o roşie, câte un ardei. Erau alte timpuri. Sunt anumite indicii. Până nu avem acele laboratoare, diverse metode de a certifica într-un fel sau altul acele legume, nu putem să ne dăm cu părerea. Statul ar fi trebuit să investească. În subordinea Ministerului Agriculturii avem o autoritate fitosanitară. Această autoritate fitosanitară este cea care ar trebui să fie răspunzătoare, cea care ar trebui să aibă echipe în teritoriu şi cea care ar trebui să fie dotată. Dacă tu nu ai finanţat-o, având doar două laboratoare în ţară. Avem în judeţ opt angajaţi care merg la şapte mii de fermieri care sunt în programul Tomata”, a declarat Ion Păunel.
El a precizat că şi fermierii care sunt serioşi pot face greşeli pentru că nu sunt instruiţi.
“De aici pleacă toate problemele. Şi fermierii, peste 80-90% sunt serioşi, dar şi cei serioşi pot face greşeli pentru că nu sunt instruiţi, nu au informaţia, nu este nimeni aproape de ei. Am creat cooperative, grupuri de producători, organizaţii de producători şi sunt slab finanţate şi acestea. Am avut o schemă de calitate 2014-2020 câteva milioane de euro fiecare putea să acceseze de la trei mii la cinci mii de euro pentru a implementa aceste scheme de calitate. Paşaportul producătorului de legume, atât în România, cât şi în statele UE şi non-UE, este acest certificat de GlobalGAP şi avem exemple de bună practică în România. Avem câteva reţele de retail care nu primesc fără acest GlobalGAP”, a explicat preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.
Subiectul, exploatat politic

Senatorul buzoian Vlad Pufu (PNL) vrea să strângă semnături, în stradă, pentru testarea legumelor în pieţe, el lansând deja în 12 mai, în mediul online, o petiţie cu aceeaşi temă.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook senatorul buzoian anunţă că, în curând, reprezentanţii PNL vor ieşi în stradă pentru a strânge semnături în favoare introducerii testări legumelor în pieţe.  Decizia vine după ce, în şedinţa ordinară a Consiliului Local consilierul Irinel Cîrstea, ales pe liste USR,  a spus în şedinţă că şi-ar fi dorit să vadă pe ordinea de zi un proiect prin care să fie achiziţionate testele rapide pentru testarea legumelor în pieţe susţinând că la Braşov astfel de teste se fac de doi ani.
„Testarea legumelor – strângem semnături în stradă! Felicitări consilierilor locali care au susţinut astăzi, în şedinţa CLM Buzău, necesitatea introducerii testării legumelor în pieţele agroalimentare din oraş! Dar cel mai mult contează părerea buzoienilor. Ei sunt cei care trebuie să spună dacă vor sau nu ca legumele din pieţe să fie testate.  Am iniţiat o petiţie online pe care mulţi au semnat-o. Vom declanşa, în perioada următoare, şi o campanie publică de strângere de semnături la nivelul municipiului Buzău, în vederea susţinerii acestui demers”, a scris senatorul Vlad Pufu pe pagina sa de Facebook.
 Petiţia lansată de senatorul Vlad Pufu pe Facebook în 12 mai a strâns puţin peste 100 de semnături din mediul online. Consilierul Irinel Cîrstea, cel care a susţinut în Consiliul Local ideea introducerii testelor în pieţele din Buzău, a fost ales pe listele USR însă de ceva vreme s-a alăturat consilierilor PNL fiind văzut tot mai des la şedinţele de partid, însă fără a semna adeziune la partid pentru a nu-şi pierde mandatul.
 Directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Buzău a declarat în urma scandalului folosirii substanţelor neomologate pentru forţarea coacerii legumelor din solarii că va iniţia un protocol ca împreună cu Primăria Buzău să realizeze teste rapide în Piaţa Centrală a municipiului Buzău pentru detectarea nivelului de nitriţi şi nitraţi în legume.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8518 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Si circarul de la agricultura ce zice , mananca in continuare rosii din seră fara sa le spele pentru a le certifica , s-au investeste banii europeni in laboratoare si tehnologii antifurt la cantar si continut.

  2. E din seria „Cumpărați doar de la străini, din supermarcheturi”! Nu mai pot ei de grija noastră.

  3. Mincati baiet rosii made in : „Nederland sau Tarile de Jos”. Alea la care mucegaiesc lazile si ele rezista….Cu un gust minunat de paie….sau cele turcesti ,spaniole si italiene. care „nu au nimic”doar pesticide…Dar Pufu asta-i din cartierul ala renumit in Buzau – Simileasca ?

  4. „Sunt anumite indicii.”
    tante ioana radu a uitat sa le spuna
    chiar asa din gura satului
    de ce a mai scris sub acest titlu ?
    simplu, statul nu are apartura de testat in Romania
    drept urmare mincam otravuri!
    ar in schimb statul
    bani pt capriciile de inarmare ale lui Iohannis ingrijitor de flancuri si razboaie,pt.lux si sporturi ,excursii etc.
    ca imi este si sila!

  5. 1000 lei/ ha subvenții APIA pentru sgaraiat pământul +subvenție motorina +1000 lei/ ha seceta = plus peste cheltuielile de stat cu burta la soare. Basca producția rămasă în hambare și vândută la negru! Hot „fermierul”!

  6. In urma cu decenii eram 18 000 000 de Romani.
    ACUM suntem SI mai putini, in Romania …

    ATUNCI nu erau produse de otravit produsele agricole, sub motiv ca nu s-ar ajunge la TOTI …

    ACUM de ce nu s-ar ajunge la Romanii din Romania, fara a baga otravuri in produsele agricole.

    Pen’ca explicatia este pentru NE-Ganditi, adica pentru majoritatea, PROSTITI cu plan, intri NON- Gandire …

    SE VREA moartea mai timpurie pentru Boboulime, sa nu se mai plateasca pensii.
    REZISTA NE-Ganditii pana la 40 -50 de ani si nu mai apuca pensia.

  7. Cei de la PROTECȚIA CONSUMATORULUI ar trebui dotați cu tot felul de laboratoare și aparatură de testare nu numai a alimentelor ci și a altor mărfuri inclusiv sau mai ales cele din import, indiferent de cine sunt comercializate. Și ar trebui să facă treaba asta permanent și nu doar la sesizarea cuiva. Dar pentru asta ar trebui modificată legislația și încadrat personal de specialitate. Astfel s-ar putea constata dacă produsul respectiv corespunde cu eticheta (unde este cazul) și nu ar ajunge să fie vândute la noi toate gunoaiele altora. Dar pentru asta trebuie voință politică (a se citi dezlegare de la comenduire, oriunde s-ar afla).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.