De ce crește amenințarea Covid-19

Vaccinul împotriva covid-19 produs în Rusia ar putea fi ”periculos”, spune ministrul german al Sănătății. ”Problema este că știm foarte puține, pentru că autoritățile ruse nu sunt foarte transparente. Nu au fost teste clinice cu mii de voluntari și poate fi periculos să începi vaccinarea a milioane, dacă nu chiar miliarde de oameni, atât de repede”, a spuns Jens Span.

Mai sus este doar una dintre multele critici aduse vaccinului Sputnik V produs de Institutul moscovit Gamaleya, cu sprijinul Ministerului rus al Apărării. Vaccinul a fost autorizat de statul rus pe 12 august, înainte de a începe faza a treia a testării, în care sunt vaccinați mii sau chiar zeci de mii de voluntari. Președintele Putin a declarat că vaccinul a fost testat și pe una dintre cele două fiice ale sale, că vor fi vaccinați cât mai repede cei din domeniul sănătății și că vaccinul va fi disponibil pentru populație începând cu anul viitor.

Mulți analiști vestici consideră că mișcarea este una pur propagandistică, de altfel și denumiurea vaccinului (Sputnik) încercând să amintească de marea lovitura de imagine și la nivel psihologic dată de URSS Americii odată cu lansarea primului satelit artificial, în 1957.

Vaccinul din Rusia are într-adevăr o problemă, recunoscută și de principalul finanțator al proiectului, Fondul Rus de Investiții Directe. Directorului Fondului, Kirill Dmitriev, a spus: ”Suntem de acord că nu s-a publicat nimic în detaliu și că abia acum trimitem informații unora dintre partenerii noștri, informații despre rezultatele din prima fază a testării, iar totul va fi publicat în cursul lunii august”. Vaccinul rusesc suferă de aceeași problemă ca și unele vaccinuri de la Oxford sau din Statele Unite, de aceeași problema ca și programul informatic folosit în Marea Britanie care a speriat întreaga lume în privința impactului pandemiei – lipsa transparenței. Așa s-a ajuns ca un program care folosea un limbaj de programare din preistoria informaticii să pună pe jar marile guverne ale lumii, iar vaccinuri cu formule nevăzute de niciun specialist independent să arunce bursele în aer, pentru profituri uriașe făcute în câteva ceasuri.

Scott Gottlieb, fostul director al Food and Drug Administration, agenția americană care autorizează medicamentele și dispozitivele americane, a declarat că are dubii în privința vaccinului din Rusia. ”Nu aș face acel vaccin, cu siguranță nu l-aș face în afara cadrului testelor clinice, se pare că nu a fost testat decât pe câteva sute de pacienți”. El a mai arătat că vaccinul rusesc se aseamănă mult cu unul produs în China, bazat pe un vector adenoviral, un vaccin care a dat rezultate deloc încurajatoare la testare.

 

Însă și Scott Gottlieb, și companiile farmaceutice care au acum vaccinuri aflate în faza de testare în Statele Unite, Marea Britanie au și ele o problemă: interesul de business, profitul cât mai mare. Gottlieb, spre exemplu, este membru în consiliul de administrație al companiei farmaceutice Pfizer și nu are niciun interes să promoveze într-un fel sau altul produsele concurenței, fie ea din Rusia sau din Vest.

”În cadrul cursei pentru descoperirea unui vaccin mai avem un concurs: cel pentru câștigarea dreptului de proprietate intelectuală. Nebunia legată de proprietatea intelectuală poate împiedica accesul la ceea ce ar putea fi cel mai solicitat produs din lume”, scrie Bloomberg. Și nu doar marile companii aleargă după aceste drepturi, ci mai ales cele mici, care nu își permit costuri mari și pentru care o asemenewa descoperire poate însemna garanția supraviețuirii pe piață.

Aici au intervenit guvernele (Germania și Canada, spre exemplu), care au avertizat deja că vor trece peste drepturile de proprietate intelectuală pentru a obține un vaccin. A intervenit și Organizația Mondială a Sănătății, care a creat un cadru care să le permită cercetătorilor să schimbe informații asupra carora au drept de proprietate intelectuală. Multe state au fost de acord și au semnat pentru acest cadru legal al OMS, însă problema este că niciun mare producător de medicamente și nici Statele Unite nu au semnat. Pentru că nu le afectează profiturile, o inițiativă similară cu cea a OMS au avut companii americane precum Amazon, Facebook, Microsoft, însă nicio companie farmaceutică nu li s-a alăturat.

Deci, nu doar capacitățile limitate de producție sunt problema ce mai trebuie depășită odată ce este descoperit un vaccin. Sunt și alte bariere artificiale: proprietatea intelectuală, prețul unei doze. Este un aspect asupra căruia atrage atenția fostul ministru neozeelandez al Sănătății Helen Clark, într-un articol publicat de The Guardian. Ea arată că firma Astra Zeneca a primit licență să produca un vaccin promițător descoperit la Oxford. Astra Zeneca a primit de la statul britanic circa 100 de milioane de lire sterline, iar din partea SUA a primit 1,2 miliarde de dolari. Clark susține că aceasta companie nu va trebui să aibă vreodată drept de monopol pe producerea vaccinului, câtă vreme a fost finanțată cu baii contribuabililor.

Cât privește problema capacității de producție, Clark atrage atenția asupra riscului de a lăsa producția în mâinile unei singure companii. Compania amintită a proimis statelor în curs de dezvoltare circa 300 de milioane de vaccinuri până la finalul acestui an. Este o cifră care pălește în fața celor 400 de milioane de vaccinuri promise doar Marii Britanii și Statelor Unite. Iar Olanda, Germania, Ialia și Franța și-au asigurat împreună alte 400 de milioane de doze. Țările mai sărace, unele mult mai afectate de covid-19, rămân la coadă. În privința prețului, Pfizer a anunțat că ar putea vinde doza de vaccin (dacă varianta sa va avea succes) cu cel putin 20 de dolari. Astra Zeneca a anunțat un preț de 32-37 de dolari pentru o doză, cu posibilitatea unor reduceri pentru comenzi mari. Compania arată că aceste prețuri sunt mici, stabilite pentru perioada de vârf a pandemiei, urmând ca după încetarea pandemiei prețurile să fie stabilite de dinamica pieței.

Sunt motive pentru care președintele Africii de Sud (60 de milioane de locuitori) și premierul Pakistanului (212 milioane de locuitori) au cerut ca producerea și distribuirea vaccinului să nu fie lăsată în seamna pieței și a corporațiilor, ci să fie un ”vaccin al oamenilor”.

Așadar, în calea apariției un vaccin stau nu numai doar limitele științei, ci și proprietatea intelectuală, regulile pieței libere și ale concurenței, interesele marilor companii farmaceutice, limita capacităților de producție, interese politice și propaganda – rusă, chineză, vestică deopotrivă. Spre exemplu, George Soros a declarat pentru La Repubblica că președintele Trump va anunța descoperirea unui vaccin înainte de alegeri. Se prea poate să fie așa, câtă vreme candidații pentru Biroul Oval păstrează un as în mâneca pentru ultima turnantă a campaniei; de regulă, este un atac împotriva adversarului însă acum ar putea fi o veste pozitivă. Însă asta ar însemna și o întârziere a lansării vaccinului, din interese politice.

 

Trebuie însă să ne amintim de declarația recentă a directorului OMS, etiopianul Tedros Ghebreyesus – se poate să nu descoperim un vaccin viabil pentru covid-19. Atunci ar trebui ca lumea să recurga la alte tratamente. Ce se poate spune despre cel cu hidroxiclorochină, antibiotic și zinc? Acest tratament a fost ”îngropat” de presă și marile companii farmaceutice. Cel care l-a brevetat, profesorul francez Didier Raoult, dar și Paul Craig Roberts (fost adjunct al secretarului Trezoreriei în administrația Ronald Reagn) consideră că acest tratament este contestat pentru că nu aduce profituri marilor companii care influențează conducerea sistemelor de sănătate din statele puternice – se bazează pe medicamente existente și ieftine.

”Nu putem sa gestionăm amenințarea covid-19 pentru că (1) Big Pharma vrea să transforme amenințarea într-o oportunitate de profit și (2) teoriile conspirației refuză să admită că amenințarea este reală. Avem informațiile și mijloacele pentru a gestiona aceasta criza si pentru a ne întoarce la viețile noastre fără izolare și carantină, însă aceste informații și mijloace ne sunt ascunse”, scrie Paul Craig Roberts.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

14 Comentarii

  1. Propunere:

    Poate ca ar fi nimerit si chiar fezabil, tinand seama de evolutia molimei produse de virusul Covid 19, ca ziarul Dvs sa-si schimbe numele. Astfel, in loc de Cotidianul, sa se numeasca COVIDIANUL. Sau poate macar un supliment al ziarului care sa abordeze tema Coronavirusului sa se numeasca asa… Cum comentati?

  2. Si uite ca asa descoperim ca de fapt Covidul are un singur TRATAMENT! PREVENTIA!

  3. A inceput horcaiala caposilor, ba ei, ba ei! Indiferent de situaitie si conjunctura, timp de cel putin 24 luni de zile, nu va aparea niciun vaccin fezabil! Ceea ce s-a intamplat din decembrie 2018 cu „prima sarja la noroc ca debut”, nu s-a simtit, de atunci trebuia sa fie puse bazele unui vaccin! Si cum relatiile dintre lachei s-au deteriorat invinuind doar partea de baza desi complicitatile in lucru erau(cercetatori din mai multe state plus americuta, profesionalizati in america si mutati in whan), au lasat-o balta, chinuta mentinandu-si seriozitatea ca stat comunist dar demn. Asa ca, „cresterea coro este in functie de creionarile fiecarui stat”, sau „cat tratament ineficient au inghitit cetatenii timp de 30 ani=statistica limita”. Poste era limita in 2023 sau 2024, nu se stie! Apropo, se mai aude ceva de statistica pe 2020 privind speranta de viata pe fiecare continent? Ciuciu!

  4. Presupunand ca vaccinul rusesc se va dovedi ok, OMS disparea. Principala lor sarcina de paravan, aparator si totodata promoter al intereselor big pharma va esua.

  5. Scott Gottlieb este un Editat interesat numai de ghesheful lui. Tot asa si ceilalti contestatari ai vaccinului. Pana una-alta, rusii se vor vaccina cu el. Si ce se fac ” specialistii ” daca se dovedeste eficace? La noi, bivolul de la Trei Coceni a si contestat valabilitatea vaccinului, ca el e expert in toate. Mai era unul priceput si l-au impuscat.

  6. Ăștia cum stau cu ventilatoarele la 8 luni de la declanșarea pandemiei? Le-au adus, sau au palmat și ei banii?

  7. Toata tevatura ca vaccinul rusesc sau chinezesc, asa si pe dincolo,ca Huawei asa si pe dincolo,e gargara comerciala!Daca toate IPhoanele si Samsungurile sunt fabricate in China (vezi articol „Are any iPhones made in the USA?),daca toate vaccinurile sunt fabricate in China,ce cumparam noi e doar marca,esenta e aceiasi…

  8. Am de 1000X de ori mai multa incredere in vaccinul lui Vlad decat rahaturile care vor fi produse pe prietenii lui Gates. Cu alea sa-si injecteze el copii. Apropo, de ce au primit companiile din vest descarcare de raspundere in caz de efecte adverse?
    Ce mananca omsul etiopianului nu are nici o relevanta, ca si la arme rusii le-au dat clasa, de 100X de ori mai bune si la maxim 30% pretul. Comparati numai rahatul de F35 cu suhoaiele 57 ale rusilor sau S400, S500 cu rahaturile de patrioate care nu prind nici macar o drona cum s-a vazut la sauditi dar Romania plateste miliarde pe ele.

  9. Bine-nteles ca-n epoca spionajului generalizat, a concurentei acerbe si fara scrupule, rusii sa fi pastrat un secret absolut privind vaccinul. O data pe piata, adica din septembrie, umbrele de mister si gurile rele trebuind sa dispara.

  10. Hai ma Cotidianule,cum sa fie Covid? Voi ati sustinut mereu sus si tare ca nu exista si ca sunt inventii,mani-pu-lare…etc Citez,COVIDIANUL sa va numiti de acum.

  11. MANIPULAREA MONDIALA COVRIG VA DUCE IN 3-4 ANI LA MICROCIPAREA OAMENILOR CA PE VITE PENTRU CONTROLUL POOLIMII SI GENOCID. CEI BOGATI 1% VOR CONDUCE LUMEA, AVAND ASTFEL LA DISPOZITIE TOATE RESURSELE NATURALE. NE AUZIM MAI BINE DUPA IARNA ASTA TOVARASI, CAND POOLIMEA FARA L;OCURI DE MUNCA SI „DIASPORENII” INTORSI LA „PRODUS” IN ROMANIA MANA IN MANA CU MILITIA SI SECURIMEA NU VOR MAI AVEA CE FURA. VOR RAMANE IN CONTINUARE COPIII PENTRU PEDOFILIE SI TRAFIC DE ORGANE LA NIVEL FOOOAAARTEEEE INAAAAALT. CA PLAVANU’ ASA SI CHIAR MAAAAI SUUUUS. AVAND IN VEDERE CA SOROS JIACA TENIS LA 90 DE ANI SI ICNESTE FRUSTRAT CU ELEGANTA (HAHAHAHAHAHHA) HAI SUCCESURI! ESCURI ESCURI ESCURI ….

  12. Carevasazica vaccinul e tot atat de artificial ca si Sputnikul…Asa a zis si dom.prezident al nostru cand a auzit chestia asta cu vaccinul de la celoveci,de s-a ingalbenit liberal la fata(portiunea fara masca) si a vazut ciuma rosie in fata ochilor,gata-gata sa dea iar vina pe pesedraci de toata tarasenia…

  13. Concurenta firmelor farmaceutice/laboratoarelor de cercetare in producerea vaccinului e benefica in sensul ca se asigura
    obtinerea celui mai eficient, de aceasta data licentierea fiind mult mai strict controlata sub presiunea mediatic-politica si stiintifica. Deasemenea problema stabilirii pretului o sa fie sub un control mult mai sever, mai ales ca o mare parte din finantarea cercetarii, obtinerii si fabricarii de masa e suportata de tarile respective. Spre deosebire de procedura clasica de stabilire a pretului unui produs nou despre care nu se cunoaste precis gradul cererii si de aceea este mai mare initial, in acest caz CEREREA e sigura si e…”astronomica”! Diversionistii care jubileaza ca se confirma periculozitatea VIRUSULUI BOLSEVIC/COMINTERNIST CHINEZ trebuie sa inteleaga ca vaccinul eficient, fara reactii adverse, o sa serveasca batranilor si tuturor cetatenilor de alte varste CU COMORBIDITATI,ceilalti nefiind supusi stringent necesitatii vaccinarii
    daca reactioneaza in timp util la aparitia simptomelor. Virusul cominternist nu se deosebeste de celelalte tipuri gripale si mortalitatile statistice din anii anteriori confirma acest fapt, chiar in conditiile cand azi se raporteaza intr-un mod
    criminal decese din cauza covid decesele datorita altor afectiuni…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.