
Descoperă care sunt obstacolele de care se lovesc în 2025 românii în căutarea unui loc de muncă bine plătit.
România nu duce lipsă de locuri de muncă și nici de oameni apți de muncă. Așadar, de ce este greu pentru foarte mulți români să își găsească locuri de muncă Timișoara sau în alte orașe mari? Oportunitățile de locuri de muncă bine plătite sunt mai rar întâlnite în orașe mici sau în zonele rurale, însă datele arată ca și în orașe mari precum Timișoara, București sau Cluj, foarte mulți români întâmpină varii probleme în găsirea și obținerea unui loc de muncă.
Obstacolele dintre românii dornici de muncă și companiile în căutare de angajați
Lipsa experienței
Poate una dintre cele mai mari probleme pe care le întâmpină românii atunci când sunt în căutarea unui loc de muncă este lipsa experienței în domeniul în care încearcă să se angajeze. Foarte mulți angajatori au poziții de juniori, însă candidații sunt luați prin surprindere de cerința de 1‑3 ani experiență în domeniu.
Acest aspect împiedica în primul rând absolvenții să obțină un interviu pentru aceste locuri de muncă și în al doilea rând oamenii care nu au atins pragul de experiență cerut.
Din această cauză, acest tip de posturi rămân disponibile foarte mult timp, iar proaspeții absolvenți continuă căutările.
Din păcate, această situație este destul de des întâlnită, lipsa experienței fiind printre principalele probleme cu care se confruntă persoanele care au absolvit o formă de învățământ și sunt în căutarea primului lor loc de muncă.
Lipsa calificărilor
În unele cazuri, persoane cu ani de experiență într-un domeniu căuta luni întregi un loc de muncă. Deși experiență în domeniu este, de cele mai multe ori, apreciată și foarte importantă, aceasta nu este de ajuns în cazul anumitor poziții.
Companiile sunt în căutare de specialiști în domenii precum IT său finanțe, iar aceștia trebuie să prezinte calificări și diplome pentru a putea avansa în procesul de recrutare. Ei trebuie să poată dovedi experiență prin și prin portofolii sau soluții dezvoltate de ei care au adus rezultate.
Această problemă este în special prezența în domeniul IT unde, în urmă ridicării scutirii de impozit pe venit de 10% din salariile brute și scutirii de plata contribuției la Pilonul II de pensii, mulți angajatori încearcă să își recalculeze bugetele și să își păstreze angajații importanți.
Astfel, angajările noi pot fi limitate la posturi vitale pentru care sunt căutați specialiști cu calificări și certificări în domeniu.
Salarii nesatisfăcătoare
În unele sectoare de activitate, salariile au stagnat în ultimii ani, ceea ce tine potențialii candidați pentru pozițiile disponibile la distanță. În contextul inflației de care ne-am lovit în ultimii ani, cerințele candidaților s-au schimbat în ceea ce privește salariul minim pe care vor să îl accepte pentru locul de muncă pe care și-l doresc.
Costurile de trai au crescut foarte mult și, în plus, oamenii cu experiență în domeniile în care activează sunt în căutarea unor salarii care să reflecte experiență și cunoștințele pe care le au și le investesc în locul de muncă.
O soluție bună pentru această problemă ar fi să se negocieze beneficii suplimentare în timpul procesului de recrutare. Acestea pot consta în bonuri de masă, bonusuri, posibilitatea de muncă hibridă, programe de training plătite și așa mai departe. Acestea ar putea compensa pentru salariile mai mici decât dorințele candidaților, oferindu-le, totuși, posibilitatea să își extindă cunoștințele sau să cheltuie mai puțini bani lucrând de acasă în loc să facă naveta la birou.
De asemenea, oportunitățile reale de avansare rapidă pot fi un punct foarte important de negociere în timpul unui interviu. Posibilitatea de a avansa este foarte importantă pentru unii candidați, astfel încât ei pot accepta un salariu nesatisfăcător dacă au cu adevărat posibilitatea să avanseze pe postul dorit.
Lipsa flexibilității angajatorilor
În ultimul an, din ce în ce mai multe companii au început să renunțe la muncă remote sau hibrid, cerând angajaților să revină la birou 5 zile pe săptămână.
Astfel, candidații care au nevoie de un echilibru între viața profesională și cea personală se lovesc de lipsă de opțiuni de locuri de muncă remote sau hibrid. O parte dintre aceștia se reorientează către freelancing, iar ceilalți își continuă căutările.
N-ai limite Marele Urs. Mai bine ai vedea in ce hal a ajuns Borsec si apoi sa ne spui ca voi sunteti priceputi si altii nu.
A si mai bine te-ai uita ce medie au la cursuri in limba maghiara la buget fata de studentii la limba romana, voi sunteti admisi cu 6 iar la romani e concureta de unii nici cu 9 nu prin un loc la buget…
Pentru că rumînu nu se pricepe la nimic.. La aspect exterior seamănă a om, dar de fapt e gol pe dinăuntru..
Locul de munca nu.i.potrivit pentru competențele românilor ,pentru că vrea sclavi plătiți prost,umiliți fara demnitate și ținuti cu capul sub papuc și dacă se poate femeile capra.
Tot ce este afirmat in articol este o tampenie.Romanii nu isi gasesc loc de munca pentru ca sunt plini de ifose,dusa pana la impertinenta aroganta,indisciplinati si care cred ca daca sunt angajati la privati se pot comporta de parca ei sunt sefii patronilor.In rest sunt bine pregatiti,inventivi ,etc.E ca in bancul ala in care Costica si Vasile,cei mai buni meseriasi de la Mercedes au fost dati afara ca inceppusera si nemtii sa ceara scule unii de la altii si sa beau ,fumeze,in wcuri.