De ce trebuie desecretizate protocoalele SRI-DNA

Tot mai multe voci cer CSAT desecretizarea protocoalelor de cooperare încheiate între SRI și alte instituții ale statului, susținând că acesta este un demers pozitiv pentru refacerea încrederii în justiție și nu numai. Administrația Prezidențială transmite însă că CSAT nu poate desecretiza protocoalele de cooperare încheiate între instituțiile statului.

Aceste documente de colaborare, clasificate, au început a fi încheiate între instituțiile statului după ce în anul 2005 în cadrul Strategiei de Apărare a fost introdusă corupția ca risc de siguranță națională. Tot în 2005 a fost înființată și Comunitatea naţională de informaţii, care are capacitatea de a iniția și dezvolta protocoale. În urma afirmațiilor vehiculate recent în spațiul public referitoare la protocoale secrete încheiate între Serviciul Român de Informații și alte instituții, în baza unor Hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării, precum și la declasificarea acestora, se impun o serie de clarificări: Conform prerogativelor legale conferite de Constituția României și de Legea de organizare și funcționare nr. 415/2002, Consiliul Suprem de Apărare a Țării este autoritatea administrativă autonomă învestită cu organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și securitatea națională. Prin deciziile sale, CSAT a stabilit cadrul general strategic de coordonare pe domenii precum combaterea criminalității organizate și a corupției, a contrabandei, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea și combaterea terorismului. Prin deciziile CSAT sau pentru punerea în aplicare a prevederilor acestora, nu s-a stabilit în mod concret și nu s-a impus încheierea unor protocoale între instituțiile statului român. Aceste protocoale reprezintă acorduri bilaterale sau multilaterale, încheiate cu acordul părților implicate, cu respectarea prevederilor legilor și regulamentelor proprii de organizare și funcționare. Prin Hotărârile adoptate, CSAT nu a stabilit instituțiilor abilitate ale statului atribuții suplimentare față de cele prevăzute în actele normative în baza cărora li se asigură organizarea și funcționarea. La nivelul CSAT, au fost aprobate doar direcții de acțiune și măsuri generale pentru prevenirea sau înlăturarea riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, dispuse în temeiul Legii 415/2002. Prin urmare, CSAT nu a aprobat, prin Hotărâri, încheierea unor protocoale între SRI și DNA sau între SRI și alte entități ale statului și nu a stabilit, prin prevederile Hotărârilor aprobate, atribuții suplimentare în sarcina acestora. Protocoalele au fost încheiate fie la solicitarea SRI, fie la solicitarea celorlalte entități implicate, în baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare și funcționare. O parte dintre protocoalele încheiate între SRI și alte instituții ale statului român au fost deja puse la dispoziția Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra activității SRI, la solicitarea acesteia. Întrucât CSAT nu a emis Hotărâri prin care să impună încheierea unor protocoale între SRI și alte entități sau Hotărâri prin care să aprobe astfel de protocoale, activitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului și cu atât mai puțin a președintelui României.

Comunitatea de informații

Nimic mai adevărat. Numai că, în cadrul CSAT funcționează Comunitatea naţională de informaţii. Aceasta a luat ființă în anul 2005 și este formată din toate serviciile de informații ale României. „Pe 18 noiembrie a.c. a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la care au participat prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul de Externe Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul de Interne Vasile Blaga, ministrul Apărării Naționale Teodor Atanasiu, ministrul Economiei și Comerțului Codruț Sereș, ministrul Finanțelor Sebastian Vlădescu, ministrul Justiției Monica Macovei, șefii SRI și SIE, Radu Timofte și Gheorghe Fulga, șeful Statului Major General Eugen Bădălan, șeful Comisiei parlamentare pentru controlul SIE Romeo Raicu (prezent în prima parte a ședinței), consilierii prezidențiali Renate Weber și Claudiu Săftoiu, precum și secretarul CSAT Viorel Bârloiu“, se arată în comunicatul CSAT. Cu această ocazie a fost emisă o Hotărâre CSAT prin care este înființată Comunitatea Națională de Informații. Conform Hotărârii la pct. 2 se arată că Organizarea şi funcţionarea Comunităţii naţionale de informaţii se bazează pe umătoarele: „iniţiază şi dezvoltă protocoale, programe şi operaţiuni de coordonare a eforturilor informative – naţionale sau împreună cu cele ale statelor aliate – şi de promovare a culturii de securitate în parteneriat cu autorităţi sau instituţii publice ori organizaţii de drept privat“. „Consiliul operativ al CNI format din Consilierul primului ministru pentru probleme de securitate; Adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii; Adjunctul directorului Serviciului de Informaţii Externe; Directorul general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării; Directorul general al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Administraţiei şi Internelor are mai multe atribuții printre care și strategiile, programele şi planurile de acţiune naţionale pentru prevenirea şi combaterea terorismului, proliferării armelor de distrugere în masă, criminalităţii organizate, corupţiei şi altor ameninţări transfrontaliere“.

Linii de muncă

Pe 29 martie 2007, în cadrul ședinței CSAT conduse de Traian Băsescu s-a discutat despre „Analiza modului de acţiune a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în anul 2006, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor de corupţie, a celor asimilate acestora şi a infracţiunilor în legătură directă cu infracţiunile de corupţie“. Discuția venea după ce în anul 2005 în cadrul CSAT a fost introdusă corupția ca risc la siguranța națională. Cu această ocazie, președintele de atunci trasa linii de muncă pentru DNA: „Deși nu am ridicat aceasta problemă în CSAT, aș vrea sa menționez că mi se pare necesar ca în perioada următoare și vă rog să nu considerați că este o intervenție în Justiție, nu dau nume, dar în perioada următoare este necesară o analiză serioasă la nivelul instituțiilor abilitate ale statului asupra a ceea ce s-a întâmplat în energie din 2000 și până în prezent, asupra motivației pentru care de doi ani continuăm să tolerăm același sistem.“ De asemenea, Traian Băsescu a mai afirmat: „cred că se impune o analiză foarte serioasă în sistemul de achiziții a medicamentelor“, se artă în comunicatul CSAT din 2007. În decembrie 2006 a început urmărirea penală împotriva lui Codruț Sereș în celebrul dosar al spionilor de la Ministerul Economiei și Comerțului, iar în 2007 a fost deschis un alt dosar penal, în care alături de Codruț Sereș era cercetat și cetățeanul bulgar Stamen Stancev, iar procurorii susțineau că Sereș a cerut sprijin de la Gaz de France pentru a menținerea în funcția de ministru. În 2015 Sereș a fost condamnat la patru ani și opt luni de închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, iar în 2016 a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în dosarul Hidroelectrica.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Eduard Pascu 109 Articole
Author

19 Comentarii

 1. In timp ce privirile si TVurile sunt pe desecretizarea Protocoalelor, Romania se duce de rapa!

  in comparatie cu „statul paralel”, o catastrofa precum Riscul de dezangajare a unui Miliard de Euro proveniti din Fonduri europene trece nebagata in seama.

  Abia instalat, mai noul vechi Ministru de resort Rovana Plumb incearca cu greu sa identifice piedicile.
  Romania este in pericol de a PIERDE 800 Milioane Euro. Corian Cretu a avertizat din nou.
  MFE este o constructie clientelara, in care NU exista Profesionisti, au spus-o nu o data cand au vorbit despre Problemele Absorbtiei fondurilor de la UE: „incapacitatea adminsitrativa”, adica INCOMPETENTA.
  Au angajat clientela, pentru ca Institutiile care gestioneaza Fondurile UE dau Bonusuri de 75% la Salariile oricum uriase!

  Putem sa reparam la nesfarsit, sa peticim si sa improvizam tot felul de legi, ghiduri, ordonante si proceduri, dar fara schimbarea viziunii celor care au acaparat Puterea administrativa la adapostul carnetelor de partid, indiferent de culoare, NU se poate face nimic.

  S-au schimbat Acordurile financiare, s-au inlocuit Ministri, s-au creat Legi si s-au revizuit Proceduri, numai Rezultatele au ramas acelasi: Blocari, Corectii, Dezangajari, Penalitati.
  Tara e stearpa, NU are autostrazi, NU are infrastructura de Sanatate, NU are forta de munca performanta, Competitivitatea este la pamant, iar la Productivitate suntem pe ultimul loc in UE.
  Ce a ramas neschimbat… Mentalitatea, Oportunismul si Lipsa de educatie profesionala a Decidentilor cu puteri sporite in mecanismul de absorbtie, oameni plantati fie de Ministri protectori, fie de Interese de Partid, DAR care NU au capacitatea de a FACE ceva.
  NU raspunde NIMENI.

  • @lili …si toate astea se intampla dupa, si in urma rezultatelor extraordinare si nemaipomenite obtinute de DNA, sub conducerea inteleapta a LCK, in lupta impotriva coruptiei! Gozav, tine-o tot asa si vom face progrese si mai mari in viitor.

  • – Programul ” Restart Romania”, lili, n-ai auzit de el ? E din 2011 si lansat oficial in 2012, de cand sefii CIA, prin noii lor cetateni – Coldea, Maior, Kovesi – controleaza Romania si prin gittestein -stralucit cunoscator si profitor al realitatilor romanesti- au obtinut colaborarea si a altor state NATO si UE care isi promoveaza agresiv si prin canale diplomatice -ambasadele -Germaniei, Canadei, UK, Olandei, Frantei INTERESELE CORPOREITS prin subjugarea statului roman asigurand astfel functionarea „deep state” in Romania. Banii rulati de deep state in Romania asigura functionarea unei armate de tflisti de cca 140.000 de slujitori ai acestor interese straine, intre care cu siguranta te numeri si tu lilisor !

  • corect de aia i-a făcut denunt si a dat prejudiciu MA.. era omul altora pe lângă voiculescu – corect

 2. Aceste Protocoale trebuiesc facute publice de indata deoarece ele fiind Nelegale, incalcand grav Constitutia Romaniei, chiar daca sunt Secretizate, aceste Protocoale sunt in afara Legilor Penale deci secretizarea lor este in fapt egala cu Zero. Adica cel care le face publice nu poate fi tras la raspundere deoarece publica in fapt un act ilegal la data semnarii lui.

  • Esti gelu de la Tirspol sau gelu de la Balti ? Ca nu inteleg cum reusesti sa comentezi , pentru ca gelu de la Tiraspol nu stie sa scrie , iar gelu de la Balti nu stie sa citeasca !

 3. În primul rănd pentru a intra și Romănia în răndul țărilor normale la cap , cu un stat aflat în slujba romănilor respectăndu-le dreptul la libertate și accesul la o justiție dreaptă … și în al doilea rănd , să se mire cei 140.000 de restarteri ca în replica lui Moromete … !

 4. Ca sa ne radem si sa ne simtem bine ! Aiurea , va fi un al enşpelea fâs al tiribombelor lu’ domnu’ Livu !

 5. anticipateeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

  lustratieeeeeeeeeeeeeeee
  interzisi acoperitii, sorosistii, infxtorii,

 6. Dle Pascu, „nimic mai neadevarat”!!! Mi-a placut subtilitatea accentuarii neprihanirii csat! Am fost gata sa cred ca
  aceasta institutie care nu exista in democratiile adevarate a fost subminata de serviciile in care s-a disimulat cu
  brio Securitatea!? Ati apelat la distragerea atentiei asupra unei alte „institutii” inexistente in democratii, numai
  in statele comuniste/neocomunist capitalizate, „comunitatea nationala de informatii”!Perfect in stilul securist basist
  de a baga nationalul intr-o afacere personala! Se crea astfel o suprastructura de concentrare a puterii prezidentiale
  care nu era desavarsita prin simpla posibilitate de numire a sefilor si subordonarea din csat, care era in vazul celor
  care participau la sedinte!!!Aceasta umbrela nelegala a creat cadrul si a trasat directiile pe care institutiile le-au
  aplicat pe baza de protocol!!!Responsabilitatea apartine csat si locatarilor din Deal, intrucat atatea institutii care
  constitutional trebuie sa respecte legislatia, NU PUTEAU ACTIONA PE PERSOANE „FIZICE”/JURIDICE, adica de capul lor!!!
  Mai mult, sefii acestor institutii invoca hotararile/directivele csat. Pacat,dle Pascu, ca ati cazut asa usor si onest
  in aceasta capcana intinsa de administratia din Deal pentru a se distanta impreuna cu csat-ul de propria FACATURA…

 7. Din cauza protocoalelor SRI-DNA îi merge prost României și le merge prost românilor. Toată România este în doliu datorită protocoalelor secrete și mai ales pentru că Udrea, Bica, Ghiță, Mazăre sunt săraci lipiți și pribegi prin lume, pentru că Voiculescu, Năstase, Vântu, Cocoș și alții ca ei au trecut pe la sau sunt la mititica. Personal, mă voi îmbăta lemn atunci când don Livache care n-a comis abuz în serviciu fiind exemplu de corectitudine și Goguța de la Muncă care a nenorocit jumătate din populația activă a României cu Legea Salarizării vor fi în zeghe și după gratii. Mă doare-n cot de protocoalele SRI-DNA prin care s-a mai curățat țara de infractori liberi.

  • Da, din cauza protocoalelor secrete SRI-DNA si altora la fel, a fost posibila diversiunea cu scoaterea in fata a catorva ‘parliti’ ca cei pe care-i enumeri, numai ca sa ascunda in umbra pe adevaratii devalizatori si spoliatori ai bogatiilor tarii, bogatii care ar fi putut imbunatatii viata nenorocitilor pe care-i ‘plangi’ cu atata ‘pasiune’. Nu-i greu de inteles ura impotriva lui „don Livache” care, desi nu-i nici el un sfant, incearca totusi sa faca ceva si pentru romanii astia nenorociti.

  • @Wolf Edmond. Esti si tu tot din programul „Restart Romania” ?

 8. Deci, ca de obicei drumul spre iadul ce a urmat a fost pavat cu intenții CSAȚ aparent bune. Concluzia: Parlamentul nu are instituții, legi, regulamente și oameni care să asigure reacția inversă – feedback-ul care să blocheze derapajelele sau interpretările partizane. Tot la formele fără fond am rămas. Din toată distrugerea industriei prin vânzări pe bani mărunți de sute de uzine posesoare de tehnologii proprii, brevete, oameni superi clificați sub ochii a totcuprinzătoarei profesionistei și vigilentei 24 din 24 de ore Comunități Naționale de Informații avem un român și un bulgar țapi ispășitori. Că nu era să fie un german, sau un francez sau un american!

 9. ce protocoale?, că doar acum s-a aflat că nu era Decizie CSAT, mâine se află că nu era dispozitie SRI şi că oamenii au lucrat voluntar ca la Sturdza., dar nu îi ştim care!ŞI GATA ( sau poate aflăm că erau ruşii , ca in SUA.)

 10. Felicitari autorului pentru articol !
  Desi in prima parte se sustine ca CSAT nu a aprobat, prin Hotărâri, încheierea unor protocoale între SRI și DNA sau între SRI și alte entități ale statului,ca CSAT nu a emis Hotărâri prin care să impună încheierea unor protocoale între SRI și alte entități sau Hotărâri prin care să aprobe astfel de protocoale etc.etc.,
  Acest lucru nici nu era necesar,LASAND LIBERTATE SRI SA LE INCHEIE CU CELELATE ENTITATI- din moment ce prin
  Hotărârii la pct. 2 din 18 noiembrie 2005 se arată că Organizarea şi funcţionarea Comunităţii naţionale de informaţii se bazează pe umătoarele: „iniţiază şi dezvoltă protocoale, programe şi operaţiuni de coordonare a eforturilor informative – naţionale sau împreună cu cele ale statelor aliate”
  Deci prin infiintarea CNI le-a creat „baza legala „de a se initia si dezvolta protocoale!
  Ceea ce SRI, DNA etc/ au si facut pe baza infiintarii ilegale a CNI ,organ neconstitutional si ilegale toate cele trasate-protocoale, programe,HOTARARI NEPUBLICATE IN M.O.al Roamniei deci NULE,INEXISTENTE!
  Acest organism infiintat d e mintea putreda a lui basescu, nu este prevazut in Constitutie si nici in Lg.415 din 27 iunie 2002.
  De sluga ce a fost a inceput cu „tradari<"spioni" etc.nenorocind oamenii.
  De ce nu dat o lege a energiei ,a medicamentelor ca lumea, a vut puterea cu PDL !
  BAsescu trebuie arestat el si slugile !

 11. @wolf edmund: nu intamplator
  ti-am scris nick-ul cu litere mici, pentru ca si tu esti un om mic. Spui ca te doare-n cot de protocoale. Astea sunt cu totul pe langa sau deasupra legii. Aidoma tzie au gandit si regimul comunist care a aruncat elita Romaniei in puscarii dupa 1945. Ce daca a incalecat legea? Securitatea lui Ceausescu a facut acelasi lucru, a durut-o in
  cot de lege si a tarat in inchisoare pe oricine se opunea regimului. Iar tu, micule wolf, gandesti la fel? Nu conteaza daca un om este nevinovat? Trebuie trimis la inchisoare dupa dorintza muschilor cumva? Esti jalnic…

 12. Dupa atatea vorbe multe mestesugite despre protocoalele astea dintre JUSTITIE si servicii secrete din tara ROMANIA esti din zi in zi mai buimac incepi sa fi imbrobodit de atatea articole comentarii care in mod voit cauta sa zapaceasca de creieri pe cititorii la gazeta ! In trendul asta romanii nu mai inteleg nimic din balamucul asta al emisiunilor pe sticle mai mult sau mai putin mogulizate, al articolelor imbarligate, care mai mult zapacesc cititorii. Comentariilor la articole si mai imbarligatoare in care se folosesc vorbe care fac o balamuceala si un bahaos despre ticalosia in derulare de atata amar de ani in JUSTITIE a unor securisme staliniste de cea mai joasa speta practici ticaloase sustinute din afara tarii de unii care se amesteca copios si abundent in trebile noastre interne ! Probabil ca intr-un final in bahaosul asta din care nu mai intelege nimeni mai nimic decat ca ticalosiile din tara asta sunt fara de sfarsit pana cand ne faramam ca stat national unuitar ! Faceti un tur cu telecomanda pe toate canalele, cititi articole si comentarii aici la gazeta, concluzia-BALAMUC NOU ! Vai mama noastra suntem irecuperabili, suntem o tara de bajocoriti, suntem o tara de sclavi, suntem orice numai oameni nu mai suntem !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.