De la 66 de fraude la „lovitura de stat”

Reacţiile PDL, ale suporterilor PDL şi ale presei portocalii au fost violente faţă de evenimentele de marţi. S-a pronunţat cu obstinenţă sintagma „lovitură de stat”. Însă, în situaţii clare de încălcare a legii, Constituţiei şi a principiilor democraţiei, unele denunţate chiar de cei care azi acuză, nimeni nu a reacţionat violent.

În 2010 nu am avut „lovitură de stat”

Editorialistul ziarului “Adevărul” Grigore Cartianu, într-o intervenţie telefonică la RTV, a catalogat evenimentele zilei ca fiind o „lovitură de stat”. Iar câteva ore mai târziu, în „front page”, „Adevărul” titra „Lovitura de stat marca USL”.

Titlul din „Adevărul” ridică însă unele semne de întrebare. De ce nu a fost utilizată sintagma „lovitură de stat” şi în alte situaţii. De exemplu, în situaţia descrisă de următorul articol de presă, intitulat „Legea pensiilor, fraudată de 66 de ori”. Cităm din articol:

„PDL a trecut în grabă zeci de articole şi amendamente la Legea pensiilor, anunţând o prezenţă diferită de cea arătată de înregistrarea video. De la defectarea sistemului electronic şi până la votul final, 66 de voturi au fost fraudate de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase”.

66 de voturi fraudate!!! Nici măcar cotidianul.ro, primul organ media care a relatat uriaşa fraudă din 15 septembrie 2010, nici Antena 3, care a susţinut o campanie de presă pe această temă, nici alte medii de informare independente nu au reuşit performanţa de a contabiliza integral grozăviile din seara şi noaptea de 15 septembrie. Cine a descoperit frauda în toată grozăvia ei: subalternii lui Grigore Cartianu de la “Adevărul”. De ce nu s-a pronunţat atunci sintagma „lovitură de stat”? Pentru că atunci cu siguranţă democraţia a fost călcată în picioare, iar sistemul parlamentar a fost anihilat.

Monica Macovei trage „sirena lui Roaită”

„Oameni, treziţi-vă! Suntem în plină lovitură de stat. Ponta şi USL se şterg pe picioare cu Constituţia, legea şi instituţiile democratice. Trăim zile de urgie care şterg 22 de ani de construcţie democratică”. Cine trage această veritabilă „sirenă a lui Roaită”? Nimeni alta decât Monica Macovei. Din păcate, Monica Macovei nu a avut aceeaşi atitudine şi când s-au înregistrat cele 66 de fraude, repetăm, contabilizate nu de noi, ci de „Adevărul”. „Când se încalcă legea nu mai este stat de drept”, mai spune Monica Macovei. Încălcarea legii din seara de 15 septembrie 2010 a fost contabilizată de Monica Macovei? Evident că nu.

Monica Macovei nu a avut aceeaşi atitudine nici în situaţia în care Roberta Anastase nu a validat votul pentru numirea lui Valer Dornean pentru un post de judecător la Curtea Constituţională. Atunci, Roberta Anastase a invocat faptul că Dorneanu nu a fost votat de jumătate plus unu din numărul de deputaţi existenţi. Precizăm că numirea unui judecător la Curtea Constituţională se face prin hotărâri ale Camerelor. Ce spune Constituţia: 76 (2) (2) „Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră”. Aici, dna Macovei s-a făcut că nu observă că Roberta Anastase şi PDL s-au şters pe picioare cu Constituţia. Şi exemple sunt mai multe.

Hop şi Baconschi

În peiseajul zilei a apărut şi Fundaţia Creştin Democrată, cea care îl are pe Teodor Baconschi preşedinte. „USL-un pericol pentru democratie” este titlul unui comunicat remis presei. „Fundaţia Creştin-Democrată denunţă atacurile guvernării şi majorităţii parlamentare USL împotriva statului de drept şi avertizează opinia publică asupra riscului instaurării unui regim autoritar în Romania”. „Sunt convins că proiectul legii votului prin corespondenţă îi va face pe românii din comunităţile de peste hotare să ne aducă nu 100.000 de voturi, cum ne-au adus rândul trecut, ci un milion de voturi”, spunea la Convenţia PDL din 2011 Teodor Baconschi. Oare această declaraţie nu cade sub incidenţa comunicatului emis de FCD?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.