De la sonorităţi clasice la punk, latino, folclor…

La Ateneu, o finală cu trei violonişti

În această seară se desemnează câştigătorul Concursului Enescu la Secţiunea Vioară, în urma unei serii de trei concerte extraordinare alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, pe scena Ateneului Român

În program vor fi celebrul Concert în Re major op.35 pentru vioară şi orchestră de Ceaikovski şi Concertul în re minor op.47 de Sibelius. Publicul va putea intra la concerte chiar dacă nu are rezervare, în limita locurilor disponibile, sau va putea asculta concertele live pe ecranul amplasat în faţa Ateneului Român (100 de locuri disponibile pe scaune) sau în faţa televizorului, prin transmisia asigurată de TVR2.

Trei tineri violonişti îşi dispută şansa la a câştiga Concursul Enescu, Secţiunea Vioară, în această seară, începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român. Wonhee Bae (Coreea de Sud), Fedor Roudine (Franţa) şi violonistul de origine română stabilit în Germania Ştefan Tarara vor interpreta în faţa Juriului şi a publicului, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta lui Daisuke Soga, dirijor rezident al Orchestrei Tokyo New City.

Între orele 19.00 şi 20.25, Wonhee Bae (Coreea de Sud) va cânta Concertul în Re major op. 35 pentru vioară şi orchestră de P.I. Ceaikovski. Va fi urmat de Fedor Roudine, cu Concertul în re minor op. 47 pentru vioară şi orchestră, de Sibelius, şi, după pauză de Ştefan Tarara, din nou cu Concertul în Re major op. 35 pentru vioară şi orchestră de Ceaikovski.

La ora 21.30 va începe Ceremonia de decernare a premiilor.

Nu este vorba numai de acurateţea impecabilă a evoluţiei, de claritatea planurilor muzicale, de diferenţierea logică, timbrală, a acestora, de o muzicalitate ghidată de buna simţire artistică, cea care evită exhibiţionismul gratuit… ; nu este vorba numai de o tehnică violonistică susţinută în mod suveran; mai mult decât atât, mă refer la entuziasmul iradiant, cel care încălzeşte comunicarea pe parcursul parcurgerii acestei pagini ce devine fermecătoare atunci când spectacolul cel mare al muzicii este ghidat de o muzicalitate cu totul impresionantă”, scria criticul muzical Dumitru Avakian despre interpretarea violonistului Ştefan Tarara din Semifinalele Concursului Enescu.

Cei trei concurenţi calificaţi pentru Finală sunt cu toţii tineri de primă mână, al căror drum muzical internaţional se poate desăvârşi odată cu câştigarea Concursului Enescu.

Pe lângă premiile în valoare de peste 100.000 de euro, Concursul Enescu oferă laureaţilor Secţiunii de Vioară posibilitatea de a fi invitaţi în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente internaţionale, Festivalul de la Ravello, ediţia 2015. De asemenea, odată cu câştigarea Concursului, violoniştii au oportunitatea de a studia în cadrul unui master-class la Academia de Muzică din Viena şi la Kronberg Academy.

La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române – compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie –, Concursul Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume.

Regal cameral la Castelul Peleş

Duo Atris

Continuă a IV-a ediţie a Stagiunii “Sunetul muzicii” de la Castelul Peleş, eveniment organizat de ExcesMusic şi Muzeul Naţional Peleş.

Sâmbătă 27 septembrie 2014, de la ora 16.00, la Sinaia, în sala de concerte a castelului, va evolua un ansamblu cameral românesc de mare valoare – Duo Atris.

Violonista Raluca Stratulat şi pianista Adriana Toacsen vă propun un program cameral deosebit, de o mare diversitate stilistică. Călătoria va porni din barocul francez reprezentat de Jean Marie Leclair, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc 250 de ani, va continua cu o creaţie a romanticului austriac Franz Schubert, iar din program nu va lipsi o creaţie timpurie a lui George Enescu, creator cu o afinitate specială pentru acest loc de o frumuseţe aparte – Castelul Peleş.

Duo Atris a obţinut în anul 2003 primul premiu – locul al 2-lea la Concursul Mozart de la Cluj. Au urmat alte competiţii, alte distincţii, la Concursul Beethoven de la Bucureşti, la Concursul Internaţional de la Salonic – Grecia, la Concursul de interpretare din cadrul Festivalului Muzicii Maghiare, organizat de Centrul Cultural Ungar. Au participat la mai multe ediţii ale cursurilor de vară ICon Arts, unde au studiat cu Ladislau Csendes. Până în prezent au susţinut recitaluri la Bucureşti, Cluj, Satu Mare, Ploieşti, Târgovişte, Piteşti, dar şi în Belgia şi Statele Unite ale Americii.

De la jazz la muzica veche, rock şi electronic music la Green Hours

Mircea Tiberian

Începând de sâmbătă, 20 septembrie, până în 27 septembrie, sunteţi invitaţi la patru concerte ce se anunţă incitante.

Primul, In a sentimental mood, jazz evening in the Green Garden, programat sâmbătă, 20 septembrie la ora 20.00, este susţinut de Mihai Iordache – sax, Toma Dimitriu – piano, Adrian Neacşu – bas şi Alex Kocsis – drums.

Duminică, 21 septembrie, veţi putea audia Mircea Tiberian and the new STYLIPSTICS, cu multe piese în primă audiţie. Într-o nouă formulă, alături de renumitul muzician, evoluează Sian Brie guitar, Toma Dimitriu – piano / keys şi Ana-Cristina Leonte – vocal, în calitate de invitat special.

Anton Pann Band

Marţi, 23 septembrie, la ora 20.00, nu rataţi Echinocţiu de toamnă cu Anton Pann Ensemble

După o vară călduroasă şi un turneu în Turcia, Anton Pann Ensemble propune un repertoriu revigorant, construit pe ”cărţuliile” lui Anton Pann, pe culegerea lui Dimitrie Cantemir, dar şi melodii din colecţia lui Gheorghe Ucenescu – ardelean educat la şcoala de psaltichie a psaltului de la biserica Lucaci.

De această dată, muzica de curte este doar amintită, lăsând locul melodiilor săltăreţe şi energice care, cu siguranţă, animau întâlnirile târgoveţilor din Bucureşti prin grădinile Cişmigiu sau Giafer.

Un inedit concert de muzică veche, însufleţită de o energie nouă şi cu repere sonore diversificate, oferit de Constantin Răileanu – voce, percuţie (dairé), Alexandru Stoica – oud (lăută cu gât scurt), Andrei Zamfir – bağlama (lăută cu gât lung), Sabin Penea – vioară, Ghassan Bouz – percuţie (bendir, darbuka).

Open Source Trio

În sfârşit, în 27 septembrie, puteţi audia Open Source Trio. Trei tineri muzicieni cu background-uri muzicale diferite propun compoziţii influenţate de jazz, classical, funk, latin, folklore, rock şi electronic music.

Pianistul Momchil Atanasoff, crescut în munţii Bulgariei, se inspiră din natură şi din contrastul ei cu civilizaţia modernă. Bassistul Rayleymon Janga dă frâu liber savorilor muzicii caraibeene. Iar drummer-ul german Juri Schewe, format în sunetele muzicii rock, alternează între sonorităţi clare şi texturi complexe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.