Debitul Dunării la intrarea în ţară s-a umflat serios (update)

UPDATE Valoarea maximă a viiturii s-a înregistrat sâmbătă la Budapesta, debitul maxim al Dunării fiind de 8.200 mc/s, ceea ce ar putea determina debite maxime semnificativ mai mici la intrarea pe teritoriul românesc, a anunţat Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-o postare pe Facebook.

„Valoarea maximă a viiturii s-a înregistrat astăzi la Budapesta, debitul maxim fiind de 8.200 mc/s. În aceste condiţii, conform informaţiilor suplimentare primite de la colegii din Serbia, atenuarea viiturii în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo, va fi mult mai mare decât în condiţiile anterioare, ceea ce va determina debite maxime semnificativ mai mici la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş)”, a precizat ANAR.

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a atins sâmbătă valoarea de 5.700 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s, în timp la sfârşitul săptămânii trecute, în data de 13 septembrie, debitul era de numai 2.200 mc/s, a anunţat Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-o postare pe Facebook.

În 2006, debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 15.800 mc/s .

„Hidrologii de la cele 7 Administraţii Bazinale de Apă- Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Romane Buzău-Ialomiţa, Apele Române Prut-Bârlad, Apele Romane Dobrogea-Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea elaborării şi reactualizării prognozelor hidrologice emise de colegii de la INHGA”, a subliniat ANAR.

Potrivit sursei citate, debitul Dunării la Budapesta are sâmbătă o valoare de aproape 8.000 mc/s fiind în scădere faţă de valorile maxime prognozate. Astfel, se prognozează că Dunărea va atinge la Budapesta o valoare maximă de aproximativ 8.300 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de 8.700 mc/s.

„Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie. Formaţiile noastre de intervenţie au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie.
În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari. S-a început informarea altor deţinători de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. În acest ultim caz, colegii de la Apele Române au făcut apel către ANIF de a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum şi stadiul de funcţionare al staţiilor de pompare”, au mai scris reprezentanţii ANAR pe pagina de socializare.

Foto Arhivă

Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. debitu Dunarii s-a umflat
    inaltimea mercurului din termometru a crescut
    pwola s-a invartoshat…

  2. Până să ajungă în România, iriga pământul țărilor prin care trece! Și, chiar daca ajunge in Romania, toate instalațiile de irigație pentru sol, enorm de multe la număr😉, funcționează cu brio in Romania. Dar, repet, nu vor fi inundații în Romania pe motiv de Dunăre(am scris la momentul când se încerca înspăimântarea cetățenilor prin intermediul ecranelor tv).

  3. Noi am crescut cu Cotele apelor Dunării, la radio, zilnic la aceeași oră: localitate, adâncimea, urmată crește 3 cm sau scade 2 cm. Nu știu de ce era interesant, era ascultat.

  4. Corect, la radio se transmiteau cu sfintenie, de la 1200h cotele apelor Dunarii in romana, franceza si rusa. Urovii vod Dunaia, calafat baisse trois centimètres. Erau importante pentru slepurile de pe Dunare dar mai invatam un pic de rusa: dvatzti santimetr

  5. Corect, la 1200h se transmiteau cu sfintenie in fiecare zi lucratoare cotele apelor Dunarii in romana, franceza si rusa. Asa mai invatam si noi: urovii vod Dunaia, Calafat visheie dvatzti santimetr. Probabil erau importante pentru slepuri.

  6. Sorry, la prima postare mi s-a raspuns cu ‘database connection error” si am presupus ca n-a trecut. Ce ti-e si cu aitiul asta.

  7. Mda…Și pierzi 3000 euro pe minut, pentru că nu-ți funcționează trei turbine din cele șase,..acu de ai apă din belșug,..Faină organizare,.merită un șut cîțiva, nu pentru promovare..

  8. Debitul creste sau se mareste……[Rumburak]

  9. dl Emile existau slepuri si era necesar ca sa stie pt a nu esua daca scadea Dunarea si de a face anumite manevre daca era in crestere…acum cine mai asculta radio? poate nu mai sunt convoaiepe Dunare…traim in alt secol, alta lume…

  10. Incape apa,nu va mai dati cu fundul de pamant, a fost seceta,2000mc/s inseamna pentru Dunare dezastru
    5700 mc/s o bagatela,discutam serios la 10.000 mc/s

  11. @Dinu
    -Dunarea merge intre 1’500 si 25’000 de metri cubi pe secunda…..

  12. Cea mai mare cantitate de apa din fluviul european o va prelua Serbia .

    Romania ar trebui sa o sprijine .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.