Decizie CEDO împotriva „genului neutru”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat marţi dreptate Franţei în refuzul său de a face să figureze menţiunea ”sex neutru” cu privire la starea civilă a unei persoane intersexuale, transmite AFP.

Reclamantul, un septuagenar care locuieşte în Strasbourg (nord-estul Franţei) şi este părintele unui copil adoptat cu soţia sa, luptă de mai mulţi ani pentru ca menţiunea ”sex neutru” sau ”intersex” să înlocuiască menţiunea ”sex masculin” pe actul său de identitate.

Născut în 1951 ”fără penis sau vagin”, lipsit de ”gonade”, ”testicule sau ovare”, reclamantul explica în 2017 pentru AFP că pur şi simplu vrea ”să fie recunoscut” ceea ce era ”de la naştere”.

Plângerea sa a fost acceptată în august 2015 de un tribunal pentru probleme familiale din Tours (vestul Franţei), oraşul său natal. Însă o curte de apel a respins plângerea în martie 2016, temându-se să ”recunoască, sub acoperirea unei simple rectificări a stării civile, existenţa unei alte categorii sexuale”.

Curtea de casaţie, cea mai înaltă jurisdicţie a ordinii judiciare franceze, respinsese cererea în anul următor.

În decizia sa publicată marţi, CEDO ”recunoaşte că discordanţa între identitatea biologică a reclamantului şi identitatea sa juridică este de natură să îi provoace suferinţă şi anxietate”, dar relevă că ”a da dreptate cererii sale” ar avea drept consecinţă pentru Franţa obligaţia de a-şi ”modifica în acest sens dreptul său intern”.

”Este vorba despre o chestiune ce reprezintă o alegere a societăţii”, subliniază CEDO, care lasă Franţei să determine în ce ritm şi până la ce punct este convenabil să răspundă cererilor persoanelor intersexuale.

Mai multe ţări, printre care Australia, Noua Zeelandă, India sau Nepal, au recunoscut un al treilea sex sau gen, încă numit sex neutru sau intersex.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

4 Comentarii

  1. Ha ha ! Asta-i ca-n bancul cu noul detinut sosit in celula si care e intrebat de seful celulei ce vrea sa fie, baiat sau fetita, in „jocul” organizat de catre ceilalti puscariasi si care se schimba saptaminal … (probabil ca stiti cu totii bancul …) Da’ „io” nu inteleg un lucru : daca nu are „de nici unele”, pe unde face pipi ?

  2. n-au recuboscut inca „genul” inorogilor, pisicutelor si catelusilor…?

  3. Poate ca cel mai adecvat ar fi sa fie trecuti la rubrica ” eroare genetica’ , punct. Chiar daca nu le convine, astia sunt.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.