Decizii de neconceput în restul Europei

În primele faze ale epidemiei de coronavirus, Olanda nu a închis magazinele, școlile, nu a recurs la distanțarea socială. Acum, guvernul a decis să închidă școlile, saloanele de îngrijire personala. Multe magazine sunt încă deschise, copiii se pot juca liniștiți în grupuri mari, pe stradă. Izolați sunt doar cei cu vârste de peste 70 de ani. Întrebat de reporterii Der Spiegel dacă nu se teme că se va infecta cu noul virus, un tată care se juca cu copiii a spus: ”Nu. Mai devreme sau mai târziu, toată lumea îl va lua”. Olanda are o populație de puțin peste 17 milioane.

Acum două săptămâni, premierul Mark Rutte a surprins întreaga Europa: ”Adevărul este că, în viitorul apropiat, o mare parte din populația olandeza va fi infectată. Putem să încetinim răspândirea, dar în același timp vrem să creăm imunitatea de masă într-un mod controlat”. La acurt timp, Rutte a explicat că imunitatea va apărea dacă partea activă, mai viguroasă, a populației va fi expusă la virus, iar apoi va deveni un zid protector pentru cei mai vulnerabili. În plus, o asemenea strategie permite ca economia să funcționeze mai departe.

Mesajul guvernului din 2020

Mulți olandezi nu sunt de acord cu strategia guvernului. Nici opoziția laburista nu este. Sâmbătă, în Olanda s-a ajuns la 10.000 de cazuri de infectare, o creștere de 1.159 de cazuri față de ziua anterioară. Au murit 639 de oameni până acum. Guvernul olandez a început demersurile pentru posibilul transfer al unor cazuri în Germania, căci estimează că va fi depășită cu mult capacitatea secțiilor ATI din țară. Pe acest fond, apar voci care acuză că guvernul joacă ruleta rusească cu sănătatea națiunii. În orașele belgiene de la granița cu Olanda au apărut chiar baricade, pentru ca niciun olandez (dintre cei care au încă dreptul de a trece frontiera Schengen închisă) să nu intre în Belgia.

Guvernul rămâne deocamdată pe aceleași poziții – susține că o infectare a 60-70% din populație va pune capăt epidemiei. Guvernul a dat însă mână liberă autorităților locale să instituie măsurile pe care le cred de cuviință în comunitățile lor.

Suedia aplică aceeași strategie, spre spaima vecinilor norvegieni, finlandezi și danezi. Guvernul britanic a dorit să apeleze la aceeași strategie în primele faze ale epidemiei. Guvernul Johnson a renunțat însă, iar Liberation scrie că un rol important l-au avut presiunile președintelui Eammanuel Macron.

Nimeni nu poate ști dacă strategia imunizării din Olanda este bună sau, dimpotrivă, de-a dreptul o nebunie. Se știe prea puțin despre noul virus. Ce nu este însă deloc nou este acest excepționalism olandez ce pleacă de la încrederea cetățeanului în stat și viceversa. Liderilor olandezi nu le este teamă să-și anunțe cetățenii că se încheie o epocă, ba chiar o fac știind că astfel societatea va fi cu un pas înaintea altora în căutarea oportunităților epocii ce stă să înceapă.

Mesajul guvernului din 2013

Poate este cel mai potrivit moment să amintim mesajul guvernului la adoptarea bugetului din septembrie 2013. Mesajul a fost citit de regele Willem-Alexander, abia suit pe tron după abdicarea reginei Beatrix. Guvernul Olandei a făcut atunci ceva de neconceput pe continent: a anunțat moartea statului bunăstării.

„Din cauza evoluțiilor sociale, precum globalizarea și îmbătrânirea populației, piața noastră a muncii și serviciile publice nu mai sunt potrivite pentru necesitățile timpurilor noastre. Statul clasic al bunăstării din a doua jumătate a secolului XX evoluează încet dar sigur către ‘o societate participativă’, în care se așteaptă ca cetățenii să aibă grijă de ei înșiși sau sa creeze soluții la nivelul societății civile pentru aspecte precum pensiile”. „Reformele necesare iau timp și reclamă perseverență”, a spus regele, „dar ele vor fi baza pentru crearea de locuri de muncă și pentru restabilirea încrederii. ”Tuturor celor care pot li se cere să-și asume responsabilitatea pentru propria viață și pentru cea a persoanelor apropiate”, a anunțat guvernul olandez, prin vocea regelui Willem-Alexander.

Ca și în cazul gestionarii epidemiei de acum, au existat voci critice, dar in Olanda nu a urmat vreo revoltă sau revoluție după acest mesaj..Dimpotrivă, Mark Rutte este premier și acum. Cetățenii au luat totul ca un avertisment venit din partea unui stat de încredere. Iar societatea participativă imaginată de guvernul Olandei a început deja să se creioneze în realitatea de zi cu zi: beneficii sociale precum ajutoarele de șomaj, subsidiile pentru sănătate au fost tot mai mult reduse în ultimii zece ani. Vârsta de pensionare a fost ridicată la 67 de ani și se așteaptă ca pragul sa crească. Regele a mai declarat că servicii sociale precum îngrijirea bătrânilor, ajutoarele pentru șomeri și serviciile dedicate tineretului vor fi transferate în sarcina autorităţilor locale, astfel încât costurile să fie stabilite în funcție de realitățile economico-sociale ale fiecărei regiuni. Iar acum, în 2020, guvernul dă mână liberă în gestionarea epidemiei acestor autorități locale antrenate, ce primisera déjà mai multe resposabilități în 2013, și cere micilor comunități și familiilor să-si gestioneze fiecare propriile suferințe, așa cum le cerea și în timpul crizei economice.

Final de epocă

Vârsta de aur a Europei postbelice s-a încheiat, ne transmiteau liderii olandezi încă din 2013. Iar pentru cine mai are vreo îndoială, pandemia actuală și criza economică inevitabilă ce va urma ar trebui să i-o spulbere.

În acest dramatic episod biologic al unei crize începute în 2001 cu un episod terorist și continuată în 2008 cu unul economic, unele țări aleg să acționeze. Olanda, o națiune de negustori și navigatori, legată comercial pe uscat de Germania și pe mare de Marea Britanie, o națiune care a oferit Angliei modelul de dezvoltare, un rege care să-l transpanteze și o ”Revoluție Glorioasă”, o națiune care a învățat să-și promoveze interesele naționale acționând discret, în umbră, prin programe de inginerie socială peste hotare, prin investiții strategice, Olanda știe că în situații delicate inacțiunea este cea mai proastă politică. Olanda a lăsat să acționeze excepționalismul olandez.

În suferința provocată de un virus generației baby boom, altfel cea mai prosperă din istoria continentului, vârsta de aur a Europei postbelice și statul providență european își dau ultima suflare. România și celelalte state estice au ajuns prea târziu la masa bogată a Europei postebelice. Nu e pentru prima dată. Avem puține istorii comune cu batavii. În 1530, Nicolaus Olahus îi trimitea lui Erasmus din Rotterdam o lingură și o furculiță care să-i amintească de cărturarul de origine valahă de câte ori se ospăta alături de filozofii săi. Acum, rămâne de văzut dacă, în noua epocă ce stă să înceapă, vom fi în continuare prezenți prin absență la masa viitoarei Europe, dacă ne vom bucura de tacâmurile argintate sau dacă cu ele vor fi tăiate și ingurgitate spre întremarea Europei convalescente noi bucăți din ce a mai rămas dintr-o economie de la porțile Orientului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

18 Comentarii

  1. Se contrazic singuri in mesaje, metoda folosita si de merkelita: va e alba, ba e neagra dar pe ascuns fac tot ce se poate sa aiba beneficii din partea migrantilor fie ei si cetateni romani! Poate urmareste cineva traseul ro-nemturia si ro-olandezia si o sa va convingeti.

  2. Felicitari Olanda! Decizie guvernamentala absolut rationala si de bun simt.

  3. In Olanda din 6 milioane de locuitori…jumatate sunt negri adusi ca sclavi din colonii.Poate d-aia s-a dat drumu la virus sa scape de populatia de culoare sau poate Sefu a tras prea mult pe nas si e euforic.

  4. Problema este ca la imunizarea aceasta propusa in Olanda, in conditiile lipsei unui tratament sigur, se poate ajunge cu o jerfa mult prea mare de vieti.
    Este un fel de ,,scapa cine poate”. Ganditi-va cate generatii le-au trebuit popoarelor amerindiene sa se imunizeze la bolile aduse de spanioli pe noul continent. Aceea a fost mai mult decat o decimare, care inseamna sa moara doar unul din 10……[Leo]

  5. Nu-i bai! De-abia se mai imputineaza numarul ” zblobiilor pidosnici „.

  6. Desi acest mod de a privi si organiza lucrurile (modelul actual olandez) este mai mult decit o imbecilitate (pentru ca altfel cum sa ne imaginam sanatate, educatie, infrastructura, functionarea institutiilor, etc etc decit din taxe si impozite, cu conditia ca acestea sa fie onest si judicios utilizate ?) eu as fi poate de acord, dar cu conditia ca, daca tot nu mi se mai da, sa nici nu mi se mai ceara !

  7. De la olandezi nu-mi pare rau decit de fetele alea din vitrine (cam dezbracate, saracutele !), le stiti, alea pe geamurile carora isi depunea Basila balele de faun libidinos, si de coffee-shop-urile inchise, unda mai intra si progenitura superinteligenta Eba sa mai bea o cafea si sa mai inspire aer curat, olandez !

  8. Olanda e fericita cu drogurile la liber,nu mai au trairea sa se complice cu coronavirusul..Nu au trecut decat 350 de ani de caand i-au mancat literalmente de vii pe fratii de Witt,Cornelius, respectiv Johann!Ce sa ceri Olandei,sa fim seriosi..

  9. ”nu-mi da ,să nu-mi ceară”adevarat dar mult prea simplist.Concluzia ar fi anarhia,legea junglei.În schimb ar trebui să rezolvam o ecuatie simplă:eu dau+statul gestionează=cîte putin ajunge la fiecare.De ce pînă la un moment dat ce dau eu ajungea putin la fiecare,si din moment ce dau cam tot atît sau chiar mai mult,de ce nu mai ajunge?Asta apropo de idiotii care ne conduc,coruptie sau sistemul bancar…

  10. Eu admir persoanele care au sira spinarii dreapta, tarile care au conducatori intelepti si nu se lasa inflentati de „microni”. In ce priveste motivele invocate de olandezi si suedezi pentru a nu-si autodistruge economia in mod deliberat,caci e clar ca la urma urmei, toti ne vom infecta cu acest inteligent coronavirus, cu atat mai mult cu cat starea noastra de „arestati in casa” ne va slabi imunitatea. Si apoi, daca iluminatii planetei considera ca pamantul e prea populat , de ce nu ne-au lasat in pace , sa ia virusul oricine, sa moara cei destinati sa moara caci, oricum mureau in fiecare an destui, dar nebagati in seama.Se face ca, inca o data, guvernele decid in favoarea minoritatilor, caci este dovedit ca virusul asta, n-a facut inca acelasi numar de victime ca gripa clasica, deci, saracul, se obstineaza a nu se ridica la rangul pe care i l-au harazit, guvernantii.Dar, ce sa vezi,MAJORITATEA, nu are nimic de spus, Parlamentul care ar fi putut amenda masurile ridicole si daunatoare populatiei, nu zice nimic ,asa ca, sa asteptam rabdatori urmarile catastrofale pentru milioane si milioane de persoane si sa zicem ” iarta-i Doamne si-i odihneste” pe cei cteva sute de mii ( eventual)de morti pe tot globul.
    Cred ca povestea cu „drobul de sare” e foarte potrivita cu ceea ce traim azi si ne demonstreaza brutal ce conducatori intelepti si fara sira spinarii avem.Pai, „toata lumea sa traiasca, numai noi sa nu murim”, nu-i asa ?

  11. „Timbruman” e izolat, n-are de gand sa se supuna acelorasi masuri de „revigorare a natiei olandeze… E limpede ca se folosesc doua masuri, una pentru lup si alta pentru oaie… https://www.brusselstimes.com/belgium/100658/eu-commission-vice-president-self-isolates-after-exposure-to-coronavirus/
    Daca esti dator stai in sclavie pana cand ai platit tot si dupa aceea poate ai voie sa faci ce vrei… Intre timp. banii imprumutati se folosesc pentru situatii urgente… transparent sau nu ? Ce bine pentru cei care aloca…. recuperarea va dura ani… pare clar ca politicienii dupa 3- de ani au avut grija de economia natiei si au reusit ceea ce era deja evident si inainte… integrarea in lumea a 3-a.. nu mai e de privatizat mare lucru, s-a demolat economia, terenurile s-au cam vandut, agricultura exista dar vedem ca hrana e bazata pe importuri… sanatatea nu mai ce-a fost… Capitalismul produce/tipareste de zor bani… pardon … relaxeaza cantitativ… Romania cumpara/importa mascute, halate, combinezoane, ochelari, pompe de aer/ventilat mecanic… medicamente… urgent… Traiul pe seama a ceea ce s-a mostenit dupa 1989 s-a terminat… s-a intrat in traiul pe datorie … varful capitalist a avut de-a face cu retrocedari excezive si instrainari de terenuri… dupa 30 de ani… in sfarsit… suntem putrezi de bogati…

  12. Un idiot.Dacă asta i calea,să și închidă granițele și să se ,,imunizeze”( adică să moară pe capete,fără a și afecta vecinii).Să nu și trimită betegii în Germania.

  13. erata: …pare clar ca politicienii dupa 30 de ani..

  14. Mai discutam cand o sa aiba sacii cu cadaver la spitale.
    Parca ii vad cu pieptul dezvelit infruntand virusii pe supravietuitori…

  15. Neghiobilor,in o mie de ani Romania n-o să fie nici macar la degetul mic de la picior a Olandei,credeți că slugile care va conduc sunt mai inteligente decit conducerea Olandezilor și va vor binele?Va înșelați amarnic,dar cînd vă veți trezi la realitate v-a fi prea târziu!Ei,olandezii,vor avea locuri de munca și din ce să trăiască și după pandemie,voi,care aclamați frenetic închiderea populației în casă o să aveți și voi unde merge, mergeți și voi,dar la cantine de întrajutorare!Pentru frica de a muri veti îngropa tara pe vecie iar generațiile viitoare vor fi slugi amanetate!Așa conducători,așa popor!Ne meritam din plin soarta din trecut,actuala și viitoare.

  16. Tinand cont de rata mortalitatii, ei aleg fara greata sa sacrifice 5-6%, poate chiar mai mult, din aia 60% care vor fi potential infectati… ca sa-i protejeze pe restul de 40%. Astea sunt statele EUropene care ne arata batul prin gard si ne tin predici pe tema drepturilor omului, statului de drept? ma rog… n-am nimic cu ei, cetatenii, dar politicienii lor sunt niste CINICI si IPOCRITI.

  17. @Alex „dar cînd vă veți trezi la realitate v-a fi prea târziu!”
    Bai, dasteptule, de ce v-a fi?Ai trecut prin scoala, dar a-i(sic!) uitat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.