Declarația unică s-a „simplificat“ pe 40 de pagini

declaratia-unica

Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice cuprinde nu mai puțin de 40 de pagini, din care 30 reprezintă instrucțiuni. Aceasta a înlocuit un număr de șapte formulare, în funcție de tipul de activități și/sau forma de angajare.

Astfel, formularul 212 se utilizează pentru ­declararea venitului realizat în anul 2017, precum și pentru declararea impozitului pe venitul estimat și a contribuțiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice ­începând cu anul 2018. Ministrul de Finanțe, Orlando Teodorovici, susține că formularul este unul inteligent, disponibil online începând cu data de 16 mai. În plus, oficialul afirmă că toate cele 40 de pagini reprezintă o simplificare radicală a tot ceea ce înseamnă azi administrația publică și în special cea a Fiscului. La cât este de ­stufoasă și încărcată de instrucțiuni, declarația unică va fi completată cel mai probabil cu ajutorul funcționarului de la ghișeul ANAF. Asta înseamnă cozi și timp pierdut.

Odiseea formularului 212

Formularul 212 se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate, care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță (serviciul Spațiul Privat Virtual, e-guvernare.ro) sau în format hârtie la registratura organului fiscal ori prin poștă (scrisoare recomandată, cu confirmare de primire). Pentru veniturile realizate în anul 2017 declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care au realizat în anul 2017, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani și/sau în natură din România provenind din: activități independente; cedarea folosinței bunurilor, cu excepția veniturilor din arendă; activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real; piscicultură și/sau silvicultură; transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar; jocuri de noroc realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker; alte surse, pentru care contribuabilii au obligația depunerii declarației.

Declarația aceasta este mult mai greu de completat și durează mai mult. Partea cea mai interesantă este că e o declarație cu titlu executoriu, astfel încât dispare șansa cetățenilor români de a contesta în instanță sumele pe care le cere ANAF. Această găselniță se poate traduce în doar câteva cuvinte: „Întâi te execută ANAF și după mai vedem“.

Cum este structurat

Formularul 212 propus este structurat în două părți principale (capitole). În prima dintre ele, cuprinde informații privind veniturile realizate în anul 2017, precum și informații referitoare la opțiunea contribuabilului cu privire la destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net/câștigul net anual impozabil. În cea de-a doua parte, informații privind impozitul pe veniturile estimate a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în anul 2018. De asemenea, prin intermediul formularului, contribuabilii au posibilitatea stabilirii unor bonificații (5% din obligația anuală estimată) care se acordă, potrivit legii, în situația în care sumele datorate se plătesc integral până la data de 15 decembrie 2018. Declarația 212 se depune până la data de 15 iulie 2018,  urmând ca plata să se facă până la data de 31 martie 2019. „Nedepunerea la termen atrage sancţiunea cu amendă între 50 şi 500 lei. Observând comportamentul autorităţilor fiscale în privinţa cetăţenilor străini, se cam aplică aceste amenzi. Dacă se aplică cetăţenilor străini, este o aşteptare realistă să se aplice şi celor români“, spune Claudia Sofianu, partener EY România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4552 Articole
Author

4 Comentarii

  1. culmea prostiei >sa contesti ce ai declarat. romanul e nemultumit ca nu stabileste altul si el sa se planga. deci vezi ce completezi ( cei care mai stiu sa scrie), ce semnezi( cei care stiu), si sa nu te miri. culmea desteptaciunii >sa te plangi ca sunt prea multe lamuriri 22 pagini si sa pui niste x este greu, fiindca trebuie sa citesti ( cei care mai stiu sa citeasca altceva decat Levantul), ca doar suntem destepti cu nota 6 la scoala, pentru presedinte( vorba populara< in tara orbilor chiorul e imparat)!

  2. @ Remarcați și că formularul 212 este o altă declarație decât declarația 600 ?

  3. Zeciuiala catre stapani. Tot sclavi ati ramas, doar ca acum nici nu constientizati asta

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.