„Defecțiunea” din programul de guvernare

lei, inflatie

PSD ia în calcul amânarea cu un an de zile a reducerii TVA de la 19 la 18% prevăzută la 1 ianuarie 2019 pentru că nevoia de venituri la buget este uriașă în condițiile creșterii permanente a cheltuielilor cu pensiile, salariile și ajutoarele sociale.

Într-un interviu acordat Reuters, liderul PSD spune că TVA va scădea la 18%, dar „nu s-a decis încă dacă această reducere va fi introdusă în 2019 sau 2020”. În programul de guvernare scrie negru pe alb că scăderea TVA la 18% este prevăzută pentru prima zi din anul următor. „Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după Luxemburg cu 17%”, conform programului asumat de Executivul Dăncilă. Această declarație a lui Liviu Dragnea vine în contextul în care Ministerul Finanțelor face tot fel de simulări de atragere a unei sume cât mai mari din Pilonul II de pensie. Reacțiile mediului de afaceri și ale oamenilor de rând sunt extrem de critice la aceste mișcări, multe voci susțiând că PSD dorește naționalizarea Pilonului II. Mai mult, creșterea economică a stagnat în primul trimestru, veniturile la buget cresc nesemnificativ, ținând în continuare România pe ultimul loc în Europa, iar Guvernul a promis electoratului care l-a votat că până în 2020 va tăia din taxe și impozite și va crește veniturile românilor.

„Nevoia de relaxare fiscală atât pentru sectorul privat cât şi pentru angajatori a fost una acută. Şi va continua, vom reduce atât numărul de taxe cât şi valoarea lor”, a spus Liviu Dragnea. „Nu puteam aştepta câţiva ani pentru a face schimbările la care ne-am angajat în programul nostru”, a spus Dragnea. Conform preşedintelui PSD, până în 2020 contribuţiile sociale vor continua să fie reduse, ajungând sub 35%, de la 37,25% în prezent. De asemenea, taxa pe valoarea adăugată va mai fi redusă cu un punct procentual, până la 18%, adăugând însă că nu s-a decis încă dacă această reducere va fi introdusă în 2019 sau 2020. În plus, Guvernul intenţionează să reducă actualul impozit de 16% pe profitul companiilor până la 10% în cazul companiilor cu o cifră de afaceri mai mare de un milion de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

3 Comentarii

  1. ce atatea „defectiuni” vă bucuraţi a proasta . parcă banii s-ar fi furat nu s-ar fi dat la popor sau nu ar fi scutiti de impozite oamenii. cand se furau cu autostrăzile neconstruite, borduri, etc.. era în regulă?

  2. Banii s-au dat la popor si au fost incasati prin reprezentantii sai.

  3. Banii s-au dat”la popor” si au fost incasati de reprezentantii sai.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.