Deficienţe majore ale arsenalului nuclear american

Un studiu al Pentagonului arată că SUA vor trebui să investească miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru a repara şi moderniza arsenalul nuclear, scrie New York Times.

Rapoartele Pentagonului arată că arsenalul nuclear american s-a degradat mult de la finalul Războiului Rece. Spre exemplu, inspectorii au fost foarte preocupaţi în ultimele decenii de testele medicale la care erau supuşi militarii care administrează şi întreţin arsenalul nuclear, însă au ignorat complet faptul că porţile blindate vechi de 60 de ani ale silozurilor nucleare nu se închid sau că echipele care întreţin cele 450 de rachete balistice americane nu dispun decât de un singur instrument cu care se ataşează focosul nuclear.

“Au început să-l trimită prin curier” de la o bază la alta, spune un oficial, potrivit raportului Pentagonului. Timp de ani de zile, nimeni nu a mai verificat dacă asemenea instrumente se mai fabrică. Iar aceasta este doar una dintre problemele de mentenanţă care au apărut de multă vreme şi de care nu s-a ocupat nimeni.

Raportul Pentagonului arată că în cadrul structurilor care se ocupă de bazele nucleare americane a apărut o cultură a micromanagementului şi a acordării unei atentii execesive celor mai mici detalii, în timp ce problemele majore legate de uzura echipamentelor au fost neglijate.

În ce priveşte submarinele nucleare, s-a constatat că piesele de schimb sunt foarte puţine şi personalul serviciilor de mentenanţă este insuficient, motiv pentru care reparatiile durează mult mai mult decât este programat şi astfel SUA sunt private de o bună parte din această forţă strategică.

Costurile necesare remedierii problemelor vor fi “de miliarde” în următorii cinci ani, spune un oficial al Pentagonului. Această sumă se va adauga zecilor de miliarde de dolari pe care Barack Obama i-a alocat modernizării arsenalului nuclear şi prelungirii duratei de viaţă a focoaselor nucleare americane. Este o decizie foarte greu de explicat de către administraţia americană care a preluat puterea promiţând că va milita pentru reducerea arsenalelor nucleare din întreaga lume.

Mai mult, apelul pe care îl va face secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, pentru modernizarea sumbarinelor si bombardierelor strategice şi a celor 1.600 de focoase nucleare americane vine cu doar zece zile înainte ca SUA să ceară Iranului să renunţe la programul său nuclear.

Barack Obama a anunţat că doreşte să comande 12 noi submarine nucleare şi până la 100 de bombardiere, alături de 400 de lansatoare de rachete nucleare situate pe uscat. Institutul de Studii Internaţionale Monterey a refacerea arsenalului nuclear american va costa circa 1.000 de miliarde de dolari, în următorii 30 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.