Deficit de 8,6% în 2024 și un model inspirat de Trump pentru 2025

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a oferit detalii importante despre situația financiară a României în 2024 și planurile pentru 2025, într-un context marcat de alegeri, creșteri salariale și investiții. Potrivit acestuia, deficitul bugetar pentru anul care tocmai se încheie va fi de 8,6%, o valoare ce subliniază presiunile asupra economiei într-un an electoral dificil.

„2024 a fost un an dificil pentru România din toate punctele de vedere. A fost un an electoral, cu foarte multe alegeri, cu campanie electorală, a fost un an în care au fost recalculate pensiile, au fost majorate salariile în mai multe domenii și au fost susținute investiții cu sume fără precedent”, a declarat Tanczos Barna joi seară. Ministrul a subliniat că, în ciuda provocărilor, investițiile au fost un element central al bugetului.

Pentru 2025, provocările continuă, guvernul urmărind încadrarea într-un deficit de 7%. „Într-adevăr, este o provocare ca în condițiile în care vrem să păstrăm sumele alocate pentru investiții, trebuie să plătim salariile la nivelul lunii noiembrie și pensiile la nivelul lunii noiembrie 2024, să ne încadrăm într-un astfel de deficit. Dar în același timp trebuie să fie și anul încare începem să creăm acel stat suplu”, a explicat ministrul.

Modelul Trump și Elon Musk al României

Printre inițiativele Guvernului, Tanczos Barna a evidențiat înființarea unui departament de eficiență guvernamentală, inspirat din modelul propus de Donald Trump în SUA. Președintele american ales a anunțat recent că Elon Musk și Vivek Ramaswamy vor conduce un nou „Departament al eficienței guvernamentale” în a doua sa administrație.

„Mă bucur că Guvernul, prin conducerea domnului prim-ministru Marcel Ciolacu și cu domnul Bolojan, au înființat acest departament de eficiență guvernamentală. Da, ne-am inspirat de la Donald Trump”, a precizat Barna.

Înțțăbat cine ar putea fi „Elon Musk al guvernului român”, ministrul a oferit un răspuns surprinzător: „Cred că este domnul Bolojan. Nu mi-am pus niciodată această întrebare, dar, dacă tot m-ați întrebat, cred că dânsul este”.

Barna a apreciat determinarea și experiența lui Ilie Bolojan, fosta figură emblematică a administrației din județul Bihor, menționând performanțele acestuia la nivel local. „Nu doar dânsul, dar dânsul vine cu o determinare ieșită din comun, vine cu experiența din județul Bihor, unde a făcut performanță similar deja la nivel județean”, a completat ministrul.

Perspective pentru 2025

În condițiile deficitului bugetar ridicat și ale resurselor limitate, Tanczos Barna a menționat că în 2025 se va urmări o abordare mai eficientă a cheltuielilor publice, dar cu prioritizarea investițiilor. „Cu siguranță, imediat ce vom avea resurse suficiente, vom recupera aceste indexări amânate, pentru că așa este normal și așa este corect”, a subliniat el referindu-se la înghețarea pensiilor și salariilor.

Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 5008 Articole
Author

14 Comentarii

  1. cum din sistarea platii primei pensii sau a celor ce s-au pensionat dupa 1 septembrie Romania a reusit un deficit sub 9%…
    Daca ar reluat cu turul II ar economisi deja 200-300 de milioane de euro deci 1% din deficit ar fi rezolvat dintr-un foc…
    Dar cum vor sa ramana la guvernare cu orice pret vor prefera sa ia o piele de pe popor numai sa traiasca ei bine si sa adulmece puterea ca niste pradatori ce sunt si alt termen cu sufixul or…

  2. Pai amestecati acum puterile intre ele? Bolojan de la Puterea legislativa va conduce o comisie de la Puterea executiva? Esti sigur Tzantzose? Asa ai invatat dumneata la scolile alea pe care le-ai absolvit?

  3. Se uita ca in realitate Trump este un afacerist si antreprenor care trateaza SUA ca pe propria pravalie.Vrea sa fie prima pravalie pe glob.In Ro, guvernantii sunt niste negustori marunti care trateaza tara ca pe propriile tarabe.Iar boierii mai rasariti ca pe propriile feude. Avem saracie ca in Evul Mediu si vrem sa traim in sec.21.

  4. Păi bre.. 8,6 este ceva grav, devreme ce te-ai angajat cu promisiuni solemne la 3,5.. Nu știu de cum poți redresa devreme ce ești catalogat drept ”junk”, iar investitor nu se vede in zare,..guvernul vizibil mizează pe slabele economii ale turmei zis popor care acu behăie in piață și nu indrăznește să se atingă de generalii, majoritatea dottore din academia lu izmenaru oprea.

  5. „au fost susținute investiții cu sume fără precedent”.. in Ucraina, Moldova si aparare (achizite arme, construire baze NATO…etc).
    Nu salariile si pensiile ROMANILOR secatuiesc bugetul ROMANIEI ci „invesatitiile” in interesele altora.
    Exista un articol mai vechi in Cotidianul in care scrie ca pe nu stiu care min. de finante liberal l-a gura pe dinainte si a recunoscut ca principala cauza a deficitului sunt cheltuielile cu Ucraina si cu cumpararea de arme. Pe atunci Moldova nu era inca pe lista noastra de entitati de intretunti… Nu stiu de ce daca incerci sa citezi din acel articol, nu trece de cenzura

  6. „înființarea unui departament de eficiență guvernamentală”

    Bă, în SUA, departamentul respectiv este condus de unu care nu are salariu de la stat.
    La noi o să fie încă un instrument de recompensă pentru amantele, nepoții, copiii politicienilor.
    Condus de bolojan? Acest Jean valjean care a lucrat toată viața la stat și care o arde pe privatul. Un fel de patron pe banii statului.

  7. Așa fac și maimuțele care n-au școală. La fel ca Tanczos Barna. Adică imită, copiază. Copiatul e la modă în România mai ales când e vorba de doctorate, masterate și alte titluri. Actualului ministru al finanțelor îi emană prin tot porii dilatata experiență pe care o are în administrarea finanțelor. A transpus bine directivele venite de la Budapesta. Acum putem să-l lingușim pe Dponald Trump cu copierea modelului său. Cum se vede că și sfertodoctul ăsta de ministru al finanțelor a trăit și s-a format între pesediști, peneliști, useriști, toți niște ciubuccii lingăi. Acum poate să meargă covrigarul premier la investirea lui Trump, să-i pupe papucul după obiceiul pesedist, să-i înmâneze cecul umflat pentru achizițiile militare și să-i spună că i-a copiat modelul de eficientizare. Dă bine, nu?

  8. @ Wolf Edmond,. De ce ești convins ciumete că ”directivele vin de la Budapest”, devreme ce tu ești preș la ușa ambasadorului ?

  9. Ha, ha! Dacă-s esperț’ în ceva comasațâ, atunci în deficite cu siguranță! Deficit bugetar, deficit di credibilitati, deficit di bun sâmț, deficit di competență, deficit di legalitati ș’ lista puati continua…

  10. „…unui departament de eficiență guvernamentală, inspirat din modelul propus de Donald Trump în SUA….”
    Sa ne scuze guvernul !
    In SUA, la Trump poate functioneaza cu succes, dar la noi, cand vrei sa mai dai de mancare catorva guri flamande pe care trebuie sa le multumesti ca te-au ajutat, mai infiintezi un departament, o comisie ceva. Care, are la randul ei oameni platiti regeste, cu secretari, masini, case de la stat…chirii etc…speciale etc…
    Asa ajung romanii, dupa spusele unui mare bancher sa munceasca pt doar 30% castig, in rest muncesc pt statul dodolot.

  11. sa fim seriosi, remarca aia cu „o sa facem indexarea retroactiv cand o sa avem resurse” e vrajeala ieftina rau… de acum inainte nu o sa mai fie resurse, sa recupereze complet… o sa vedeti ca „prin exceptie”, undeva prin 2027 o sa indexeze retroactiv doar pentru secaturisti, magistrati si politicieni, iar in 2028 o sa se imprumute in draci sa le dea la toti prostii un 10%, pentru toti anii, ca e an de alegeri. pana atunci doar faramituri, cate un „ajutor unic”, etc… datoria statului o sa ramana constant peste 55% din PIB, ceea ce face ilegala orice indexare… pentru catei binenteles

  12. Nu ai bani de pensii si alocatii dar faceti exercitii cu 15000 de militari???cat costa munitia,carburanții,soldatii straini?penteu astia sunt banii din alocatii si pensii?deja ne luati 70 la suta!cat mai vreti?

  13. @Marele Urs:10 ian. 2025 la 12:27
    Care ambasador, frate? Eu trăiesc la țară, în creierul munților. Pe aici, pe la noi, nu sunt ambasade. Doar urși pe care îi mai rărim din când în când că prea s-au înmulțit. E foarte bună grăsimea de urs. O recomand. Și blana.

  14. Dacă ar reactiva legea averilor ilicite și ar băga un ochi prin contractele vechi și noi, ar reuși ceva dar altfel e că și cum ar vrea sa țină apa-m ciur.România are hoți mulți, bogați, cu relații și cărora justiția le ține tira.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.