Deficitul de cont curent a urcat cu 23,5% în primele 11 luni din 2010

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a crescut în primele 11 luni din 2010 cu 23,5% faţă de perioada similară a anului anterior, la 5,173 miliarde euro, ca urmare a majorării soldurilor negative de la venituri şi servicii şi a diminuării excedentului transferurilor curente.

Deficitul balanţei de plăţi a României a ajuns la 5,173 miliarde euro după primele unsprezece luni din 2010, în creştere cu 23,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, datorită majorării soldurilor negative de la venituri şi servicii şi a diminuării excedentului transferurilor curente, potrivit BNR.

În primele unsprezece luni din 2009, deficitul balanţei de plăţi a fost de 4,19 miliarde euro.

Balanţa serviciilor a înregistrat un deficit de 670 milioane euro în primele unsprezece luni din 2010, de 2,42 ori mai mare decât cel de 194 milioane euro din perioada similară a anului anterior, mai arată datele publicate joi de Bancai Naţională a României (BNR).

Principala cauză a deficitului balanţei serviciilor a fost segmentul „turism-călătorii”, care şi-a adâncit deficitul la 302 milioane euro, de la 121 milioane euro în primele unsprezece luni din 2009. De asemenea, segmentul „alte servicii” s-a dezechilibrat şi mai mult, cu un deficit de 241 milioane euro, faţă de 154 milioane euro în ianuarie-noiembrie 2009.

La rândul său, balanţa externă a serviciilor de transport a trecut pe deficit şi a ajuns la -127 milioane euro în primele unsprezece luni, de la un excedent de 81 milioane euro în perioada similară a anului trecut.

Deficitul balanţei veniturilor a crescut la 2,259 miliarde euro în primele unsprezece luni din 2010, comparativ cu cel de 1,555 miliarde euro înregistrat în ianuarie-noiembrie 2009.

Excedentul transferurilor curente – care intră în calculul balanţei de plăţi – a scăzut de la 3,772 miliarde euro, la 3,113 miliarde euro în primele unsprezece luni din 2010.

În 2009, deficitul balanţei de plăţi a României s-a redus cu 68,7%, la 5,05 miliarde euro, nivelul dezechilibrului extern revenind la nivelul din 2004, an în care dimensiunea economiei româneşti era însă mult mai mică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.