În Polonia, vechea gardă e trecută pe linie moartă

Demiterea diplomaților școliți la Moscova: riscuri și beneficii

Guvernul Poloniei îi trece pe linie moartă pe diplomații care au studiat în epoca sovietică la cea mai prestigioasă instituție de profil de la Moscova, arată un articol publicat de Euobserver, care critică aceasta decizie a Poloniei.

”Polonia a recurs recent la o mișcare evidentă împotriva intereselor Rusiei la Varșovia, trecând pe linie moartă absolvenți ai celei mai prestigioase instituții academice din domeniul diplomației, Institutul de Stat din Moscova pentru Relații Internaționale”, se arată într-un articol publicat de Euobserver.

Autoarea, Katarina Kertysova, analistă la Centrul pentru Studii Strategice din Haga, spune că acest proces este în desfășurare din momentul preluării puterii de partidul Lege și Justiție, în 2015. Autoarea a studiat ea însăși la institutul moscovit și spune că renunțarea la acești absolvenți din epoca sovietică ”reduce o expertiză vitală într-un moment în care specialiștii vorbitori de rusă cu cunoștințe regionale importante și cu contacte în regiune sunt mai necesari ca niciodată”.

Articolul, intitulat ”Cunoaște-ți inamicul”, arată că institutul din Moscova a atras ”cele mai luminate minți din tot spatiul sovietic și a oferit acces la o rețea vitală de contacte în întreaga regiune”. Unul dintre absolventi este chiar actualul comisar european pentru Energie, Maros Sefcovic, slovac, la fel ca și autoarea articolului.

Autoarea arată că institutul din Moscova ”este cunoscut ca un important canal neoficial pentru dialog politic cu mai multe țări” și că noua politică de personal din diplomația poloneză ”poate fi interpretată ca o măsură menită să-i împiedice pe diplomații despre care se crede că au o viziune ”pragmatică” despre Rusia să încerce o apropiere de Moscova”.

Decizia guvernului polonez ar fi fost luată din ”teama ca diplomația să nu fie infiltrată de absolvenți ai instituției”. Însă ”rotația cadrelor cu rang înalt duce la pierderea continuității și a memoriei instituționale” în diplomație, scrie Kertysova. ”Dacă Polonia va căuta o apropiere de Rusia în viitor, contactele personale ale absolvenților de la Moscova ar avea o mare greutate pentru relațiile diplomatice și economice deopotrivă”. Kertysova mai arată că Polonia ar trebui să urmeze modelul Ucrainei, ”care continuă dialogul formal și informal cu Rusia”, în ciuda legilor de decomunizare și a ”sentimentelor antiruse în creștere”.

”Într-un moment în care atenția Poloniei se concentrează pe amenințarea ce vine din Est, guvernul ar trebui să investească în oameni care îi înțeleg pe ruși, nu să-i demită”. ”Odată ce demite personalul de ”școală veche”, trebuie să ne întrebăm dacă Polonia face ceva pentru a-i educa pe noii specialiști, care nu numai că nu au cunoștințele necesare de limbă rusă, dar nu au nici o suficientă experiență pentru a analiza tendințele și evoluțiile din relațiile polono-ruse”, scrie Kertysova, care se opune „vânătorii de vrăjitoare printre absolvenții Institutului de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Bine face Polonia! La noi după 1989 i-am pus pe „rusnaci” sa conducă țara.Si urmările le vedem, comparând Ro cu Polska.La noi pe lângă curățarea de iubitori de Rossia a aparatului birocratic, trebuia curățat și de turnători și securiști.Si Ro era alta,acum,cu siguranță.

  2. Polonia, o țară cu un popor dinamic și naționalist, perseverează în prostie de sute de ani simțindu-se egală cu germanii și rușii s-au hârâit sistematic de-a lungul istoriei cu ei. Și ce au pățit s-ar putea să mai pățească fiincă cele două națiuni nu uită și când este vorba de Polonia s-au înțeles întotdeauna bine!

  3. @Nevotatul .Foarte bine s/au inteles incat germanii su rusii s/au devorat reciproc.Polonia si polonezii au suferit enorm de pe urma conducatorilor celor doua natiuni prietene acum din interese economice.La fel si Romania insa noi avem ceva din gena Fanarului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.