Deșertificarea României, o amenințare minimizată de autorități

România se confruntă în acest moment cu o criză mare de puieți pentru a fi plantați și nu dispune în prezent de pepiniere automatizate care să ducă la creșterea accentuată a suprafețelor împădurite. Astfel, există riscul ca banii pe care Comisia Europeană pe care ni i-a dat pentru împădurire, 500 milioane de euro, să nu genereze rezultate suficiente.

ONG-ul de mediul Agent Green atrage atenția că în acest fel deșertificarea României devine ireversibilă și că va afecta locuibilitatea și suveranitatea alimentară a țării întrucât nicio măsură luată de stat nu ia în calcul agravarea schimbărilor climatice.

 ”Agent Green a oferit Guvernului încă din februarie 2021 o serie de propuneri în scris pentru a cheltui judicios acești bani însă soluțiile propuse au fost ignorate. Propunerile organizației au inclus folosirea fondurilor de la CE pentru  crește suprafața împădurită a țării de la 29% la 40% până în anul 2032, adică aproape 3 milioane de hectare de terenuri agricole abandonate și degradate cu păduri noi care ar fi putut fi înfințate dacă banii erau investiți în pepiniere automatizate și care momentan nu există în România. Există în schimb o criză de puieți pentru a fi plantați. Cu aceiași bani Guvernul va putea crește, în cel mai fericit caz, suprafața împădurită a țării doar de la 29% până la 29,2%. Adică bani mulți, prost cheltuiți și astfel irosită ultima șansă reală de a îmblânzi clima. Anunțul a fost făcut de reprezentanți ai Ministerului Mediului cu ocazia evenimentului organizat în Parlamentul României de Ziua Pădurilor când a fost prezentat proiectul de împădurire al deșertului din Oltenia. Restul de bani sunt planificați a fi folosiți în scheme pentru proprietary private de terenuri care sunt birocratice și discutabile din punct de vedere al garantării înființării de păduri viabile. Dar România are deja reputația de a mima împăduriri, fiind recent sancționată de OLAF, inclusiv pe această temă”, susțin reprezentanții Agent Green.

Conform Ministerului Mediului, există două campanii de împădurire din primăvară și toamnă, o suprafață de aproape 24.000 de hectare, aflate atât în fond forestier de stat, cât și în fond forestier privat, va beneficia de regenerări. De asemenea, ministerul va beneficia de sume pentru împăduriri și prin Planul Național de Redresare și Reziliență: „Ambiția noastră, a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, este să creștem suprafaţa împădurită, iar în acest scop ne ajută componenta «Păduri şi protecţia biodiversităţii» din PNRR, cu un buget de 1,173 miliarde euro. Investiţiile includ cel mai amplu program de împăduriri, prin care vor fi plantate peste 56.700 de hectare de pădure, cel puţin 90 de pepiniere operaţionale noi şi renovate, precum şi cel puţin 3.150.000 mp de suprafeţe noi de păduri urbane, în conformitate cu cerinţele legale stabilite în Strategia Naţională Forestieră 2020 – 2030”,  a declarat ministrul Barna Tánczos. Acțiunile de împădurire din acest an vizează 7.692 de hectare, din care peste 4.700 de hectare se află în fond forestier de stat și peste 2.850 de hectare sunt localizate în fond forestier privat.

”Guvernul intenționează să cheltuiască o mare parte din banii PNRR pentru a împăduri deșertul Olteniei care este deja o zonă compromisă. Acolo trebuie făcut un muzeu în aer liber al prostiei. Rezervele de apă din zonele de câmpie au devenit aproape inexistente. Logica îmi spune că împăduririle trebuie să începă acolo unde mai există apă, adică de-a lungul tuturor râurilor. Apoi aceste păduri trebuie lărgite și acolo unde se poate unite. Ne confruntăm cu o secetă extremă, iar soarele care intensifică evaporarea apei trebuie împiedicat să mai ajungă la sol. Peisajul national trebuie să devină un mozaic de păduri și câmpii. Mai multă pădure înseamă mai multă rezervă de apă în sol de care vor beneficia, culturile agricole și clima. Ori astăzi în cele mai multe zone de câmpie te poți uita 360 de grade în jur fără să vezi vreun copac. Sugerez intervenția Președinției în această direcție”, este de părere Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Noua climă a României include temperaturi mai mari, precipitații mai puține neuniform distribuite în timp și spațiu.
”Pe lângă extincție pentru o serie de specii, asta înseamnă că vom rămâne gradual și inevitabil fără rezerve de apă și pământ pentru a ne produce hrana. Astăzi nu discutăm despre reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ci doar despre pădure. Și nici măcar despre pădurea care există deja și de care autoritățile își bat joc. Ci despre șansa unică de a planta milioane de hectare de păduri pe terenuri abandonate și degradate, șansă pe care România este pe cale să o rateze deliberat în numele lăcomiei, corupției și a inconștienței. Acesta este pumnul meu pe care îl bat în masa de lucru a președintelui Klaus Iohannis”, a încheiat Păun.

Nisipul muşcă din pământul României în fiecare an tot mai mult, iar sudul și vestul țării se transformă într-o zonă aridă, cu microclimat mai degrabă deşertic. În sudul județului Dolj, deșertul ia forma unei fâșii late de circa 30 de kilometri, care se întinde de la Dăbuleni, Sadova, Dăneţi, Mârşani până spre Bechet, unde aproape că intră în apele Dunării. Cândva acolo erau terenuri pe care se cultivau cereale, precum și livezi ori vii. Dunele nisipoase sunt prezente la tot pasul. Iar uneori, atunci când vântul bate mai tare, acestea se mișcă lent din loc în loc și acoperă puținul sol fertil care mai există în zonă. Deșertificarea nu amenință doar Oltenia. Câmpia de Vest, de-a lungul granițelor cu Ungaria și Serbia, în zona Gaiu Mic – Beba Veche, este afectată în egală măsură. Acolo fenomenul este provocat, mai ales, de succesiunea de ani cu secetă extremă, urmați de ani cu precipitații peste limitele normale, iar excesul de ploi și inundațiile duc și ele la distrugerea stratului de cernoziom, ceea ce determină transformarea unor terenuri fertile în nisipuri. De la Sânnicolau Mare până la Ciacova, inclusiv în zona Banloc, există deja zone în care chiar și pânza freatică a dispărut aproape complet. Pericolul deșertificării este prezent și în bazinul Mureșului, în zonele Cornești-Vinga, unde scăderea cantității de precipitații este principalul factor care provoacă deșertificarea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. desertificarea Romaniei vine la pachet cu experimentele luate pe shtat de plata de securime si va continua cu smr sua care papa APA POTABILA. Sper ca romanii sa se trezeasca, inca este timp. asa a fosat desertificata america. asta vor sa faca si aici. aceste tehnologii au fost REFUZATE DE AUSTRALIA SI NOUA ZEELANDA SI NU NUMAI. EI LE REFUZA IAR NENOROCITII DE LA NOI LE IAU PE SHPAGI. APROPOS DE DUBLA MASURA: M U IE NU LE-A APROBAT! NU AU LICENTE DE FUNCTIONARE!

  2. Adunati bre toate furnicile de pe glob sa ude pamantul romanesc, poate mai alunga si spiritele infecte din guvern.

  3. “amplu program de împăduriri, prin care vor fi plantate peste 56.700 de hectare de pădure, cel puţin 90 de pepiniere operaţionale” Ce omite din declarație domnul ministru Tánczos Barna că împăduririle vor fi făcute cu precădere în pădurile din secuime, Tg. Mureș zonele defrișate tot de un UDMR-ist.

  4. Citez:” Din 2006 pana acum s-au plantat 3.000 ha. Urmeaza anul viitor inca pe atata, potentialul impaduririi ridicandu-se la 35.000 ha. Ideea era ca amenajarile silvice sa se faca pe suprafete mari. Arborii sunt invatati sa traiasca in masiv.
    — Cand au inceput impaduririle?
    — Romsilva a inceput mai devreme, prin l998, pe terenurile recuperate de la Statiunea de Cercetari Dabuleni. Acum se poate vorbi de o padure de toata frumusetea, Dabuleni II, de 1.200 ha. Un alt corp de 1.300 ha se afla in zona Daina-Poligon-Troaca-Chiroiu. Dar importante erau terenurile oamenilor, adica sa realizam si perimetre de ameliorare cu terenurile oamenilor, tot timpul neincrezatori ca li se iau din nou pamanturile.”(Petre Mihai Bacanu 2008):)))
    Puteti sa- intrebati pe Agen Green dar pe ocolite,ca are fitilul scurt,unde a mai vazut el desertificare,daca la Dabuleni sunt paduri???Chiar tot vor sa se infrupte din PNRR?

  5. Fostul ministru Chesnoiu a obtinut o finanatare de 500 milioane euro pentru reimpadurirea Romaniei. Cu ocazia asta am scapat de el, a gasit repede DNA un denuntaor si banii vor fi papatzi si dirijati de alti. Eu mai sper ca PSD, cu mintea de pe urma, sa numeasca un ministru comptent…si avem unul – domnul ing.Daea.

  6. Vrem o țară ca afară! Egiptul e tot afară, nu-i așa?
    Hai, mai bine, să construim piramide. Firme de construcții sunt destule. Se dezvoltă și turismul. Și banii de la UE o să curgă grămadă.
    Mai trebuie doar să stabilim care râu să-l facem Nil, Oltul, sau Timișul? Sau Mureșul? Cum niciunul n-are deltă, va trebui să cerem părerea esperților din UE. Că ei știu și ce gândaci trebuie protejați p-acolo.

  7. Cine a distrus sistemul de irigații?…cât despre împădurire mai ușor!!..unul din doi puieti mor ,asa ca lăsați hectarele, vagoanele, cupoanele si bidoanele….

  8. Tanczos Barna să facă împădurită in Oltenia sau Moldova ? NU cred.
    El e ungur si e cu Ungaria .
    Dar vreau făcut guvernanții din anul 2000 până azi ? Că au vândut pe nimic si au distrus totul stie fiecare român.
    Dar ce au construit ?
    Eu zic NIニIC. Contraziceti-ma cu exemple concrete.
    Spitale
    Scoli
    Cai ferate electricitate
    Sisteme de irigații
    Autostrăzi adevărate cu parcări cu grupuri sanitare,unitate de alimentație publică,stații de combustibili, etc

  9. poza cu tradatori si criminali („decat” doi deocamdata)
    **România a importat anul trecut produse alimentare de 5 miliarde de euro şi a exportat de 1,6 mld. euro. Cele mai mari dezechilibre sunt la legume şi fructe. Guvernările PSD și PNL au distrus economia României prin distrugerea a tot ce se construise înainte de 1989. Fermierii români sunt privați de posibilitatea de a-și vinde marfa prin legi cu dedicație date de PSD și PNL pentru marile supermarket-uri occidentale.

    https://ortodoxinfo.ro/2022/07/04/romania-importa-legume-si-fructe-de-12-miliarde-de-euro-taranii-nu-isi-pot-vinde-produsele/

  10. In ultimii ani, in vestu tarii, cand ploua, ploua asa: cer senin. brusc porneste un vant puternic, in 10min e innorat , vantu se opreste brusc. ploua 10-20-30 min depinde cat e platit. tot brusc porneste vantu si in 5 min e senin

  11. @ margelatu : un reper ceva , ajutor pentru a identifica pe gogal noua padure ?

  12. Clientul corporatist merge si cumpara ce ii baga pe gat la hipermarket. Asa a fost educat.

    Daca cecetatoroi declara razboi mondial pârțurilor de vacin asa este. Cauzele desertificarii scapa cercetarilor cercetatorilor cercetatori de pârț. E mai greu.

  13. post decembristi s-a pus in discutie desertificarea, unii ca specialisti/cercetatori au facut memorii atat la ministerul agriculturii cat si la unele ziare, am cunoscut un astfel de cercetator pe care ”lumea buna” nu a avut timp sa-l asculte, are si o monografie a Secetei si a degradarii celui mai valoros cernoziom cel din Baragan…cu asemenea ”valori” nule sigur ceea ce milioanele de ani s-a cladit va fi distrus…ma intreb daca mai exista specialitatea de pedolog si ce se preda acolo domnule Campeanu? O lume in descompunere care va fi nevoita sa vorbeasca din amintirile marilor pioneri, parca unul se numea Constantin Sandu Aldea pe care ati putea sa-l treceti si la rubrica ziaristilor…si de care din intamplare ma leaga o evocare a bunicii…

  14. Combaterea desertificarii nu se face cu heirupuri individuale. In sudul Doljului si in multe alte locuri, la inceputul anilor 90 s-au permis defrisari de perdele forestiere de protectie care se pot reface in multi ani. Dupa au venit inceput campanii de impadurire mai mult de imagine pe la Realitatea TV sau alte televiziuni, dar nu pot inlocui munca statului. Dar statul nu se misca pana nu se primesc spagi si cercul vicios se inchide. Cu PNRR o sa stea cineva de veghe UE, Codruta, mai degraba lucrurile se vor face de mantuiala se usuca ce se plateaza si de vina este lipsa precepitatiilor. Sau va fi la fel se face nimic. Treaba este ce se face sau nu cu banii europeni pot sa vina direct de la Bruxel sa informeze, daca chiar doresc asta. Sau consulta informatii de la satelit inaccesibile publicului larg la cu detalii si la rezolutii foarte mari.
    Dar in primul rand ar trebui sa fie treaba statului roman si dupa treaba altora de afara.

  15. in Dolj sunt pomicultori care au transformat zone desertice din Africa in livezi, inca mai sunt in viata si va pot ajuta…desi au fost cercetatori valorosi Academia n-a avut loc de ei, pt ei doar taitorii de frunze pot fi academiceni ca pe vremuri cate un sef de ferma la IAS, facut peste noapte fara experienta CP II sa dea bine la partidul comunist…ca de la plug se poate ajunge membru corespondet al Academiei…

  16. Dezastrul asta este datorita guvernarilor avute de Romania incepand cu 1990 .S-au distrus toate sistemele de irigatii facute in regimul Ceausescu,s-au taiat padurile,inclusiv toate portiunile care erau pe marginea soselelor.In toti acesti ani de asa zisa democratie nu sa facut nimic pt. agricultura, inafara doar de a permite strainilor sa vina la noi in tara si sa cumpere pamant agricol ,sa ii multumim lui Ponta pt. legea asta.Parca o aud pe Androneasca fosta ministra catastrofala a invatamantului care spunea ca legea data de Ponta este foarte buna si strainii chiar daca cumpara pamantul nostru agricol nu vor pleca cu el in buzunare .Cam din cauza acestor inteligenti de politicieni Romania este la ora actuala in aceasta situatie catastrofala.

  17. Nu exista nimic mai important decat irigatiile si impaduririle. Dar nimic ! Lasati achizitiile de armament, baze militare etc. si faceti irigatii si impaduriri, nemernicilor ! Am vazut un studiu al O.N.U. realizat anul trecut cu cei mai mari savanti in domeniu. Acesta arata ca Balcanii in urmatorii 10 ani intra in zona desertica cu cca. 40% din suprafata ! Este colosal ! Ne ia dracu si ei cumpara F16 si dubleaza baza Kogalniceanu( pe banii nostrii culmea )!Cu 12 miliarde aruncati pe fieratanii ar putea sa impadureasca si sa irige toata Romania.

  18. in ignoranta lor taranii dupa ’89 au distrus sistemul de irigatii furand tevile si placile, tot ei au taiat livezile si perdeau de protectie…nici nu-mi dau seama cum de mai este piatra peste piatra dupa isteria distructiva in care s-a taiat livada si padurea…intr-o tara dezastruasa, inainte de -89 nu puteai taia un copac nici uscat, iar dupa oricine a avut dreptul…si in orasa arsita a crescut si din taieri si din cauza unor tineri bolnavi care distrug copaceii plantati, o lume degradata, numita bombastic crestina, dar care nu are nimic…

  19. Păi, vine codruța și-ți demonstrează de ce nu-ți ajung banii niciodată.. Pentru că ori ești prostu, ori ești hoțu, ori ambele,. O pădure se plantează toamna, in octombrie, noiembrie, Ai puzderia de asistațoi sociali ,, de ce nu-i pui la treabă ?? Mereu n-ai banim,Păi vizibil n-ai minte , nu ești gospodar și de fap nu poți nimic..Ești român patriot..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.