Deva Gold, obligată să suspende organizarea de șantier la Certej

Tribunalul Cluj a admis joi cererea rețelei Mining Watch România, formulată prin asociația Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, privind suspendarea efectelor juridice ale autorizației de construire pentru organizarea de șantier aferentă iazurilor de decantare ale minei Certej, potrivit unui comunicat transmis vineri dimineață de Mining Watch România.

Mining Watch România precizează că autorizația de construire a fost emisă în februarie 2015 de Primăria Certeju de Sus și a constituit o a doua încercare eșuată a companiei Deva Gold de a demara anumite lucrări de organizare de şantier la proiectul minier. În 2014, Deva Gold obţinuse de la aceeaşi primărie o autorizaţie pentru organizarea de şantier a întregului proiect minier, dar care a fost la rândul ei atacată în contencios administrativ de către Prefectul Judeţului Hunedoara, fiind anulată definitiv de instanţă. „Prezenta autorizație a fost emisă la mai puțin de o lună după ce s-a constatat, datorită vigilenței publice, că prima autorizație fusese emisă ilegal, iar lucrările fuseseră oprite de Inspectoratul de Stat în Construcții”, arată sursa citată.

Hotărârea privind suspendarea are efecte chiar din momentul pronunțării, iar recursul nu suspendă efectele sentinței – actul rămâne suspendat până la soluționarea unui eventual recurs de către Curtea de Apel Cluj. În acest moment, Autorizaţia de Construire care permitea Deva Gold să îşi organizeze şantierul pentru a putea ulterior construi iazurile de decantare nu mai poate produce efecte juridice, precizează Mining Watch România.

“Autoritățile locale încearcă la nesfârșit să acopere defectele majore de concepție a marilor proiecte miniere propuse în Transilvania. Cu fiecare zi ce trece sunt descoperite nereguli tot mai mari, care ar trebui deja să intre în atenția organelor de anchetă și urmărire penală. Vom continua să monitorizăm actele emise de autorități în folosul operatorilor minieri și vom ataca în instanță orice act cu suspiciuni de nelegalitate” a declarat Oana Cătălina Poenaru, consultant juridic al rețelei Mining Watch România, citată în comunicat.

Proiectul minier Certej este propus de Eldorado Gold (ELD), companie canadiană de aur low cost ce intenționează să deschidă prima mină de suprafață, cu cianuri, din România. Zăcământul de la Certej este deținut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) și compania de stat Minvest Deva (~20%). Proiectul se confruntă cu o opoziție puternică, atât națională cât și internațională. Iazurile de decantare, având baraje din anrocamente de 169 m și, respectiv, de 70 m înălţime sunt un motiv suplimentar de îngrijorare deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate: Hondol, Bocşa Mică şi Certej, mai arată Mining Watch România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.