Dialogul social, dialogul surzilor

În ciuda prevederilor art 121 din noua lege a dialogului social, nici prefecţii, nici preşedinţii consiliilor judeţene nu au în agenda personală consultarea, informarea reciprocă sau discuţiile cu partenerii sociali, aceste activităţi fiind de fapt „cenuşăreasa” rutinei zilnice în care se zbat.

La mijlocul săptămânii trecute Patronatul Român a organizat la Iaşi simpozionul „Dialogul social în perioada de criză şi post-criză” la care au participat preşedinţi filialelor alături de reprezentanţii mediului de afaceri din Regiunea Nord – Est. Lipsa de voinţă politică şi insuficienta aplicare a legislaţiei în vigoare cu privire la dialogul social a constituit subiectul principal al acţiunii de la Iaşi.

„În ciuda prevederilor art 121 din noua lege a dialogului social, nici prefecţii, nici preşedinţii consiliilor judeţene nu au în agenda personală consultarea, informarea reciprocă sau discuţiile cu partenerii sociali, aceste activităţi fiind de fapt cenuşăreasa rutinei zilnice în care se zbat. Aşteptările noastre de a colabora cu cele două autorităţi mai sus menţionate, pentru asigurarea unui climat de pace şi stabilitate socială au fost total şi iremediabil compromise. Nu avem pretenţia că deţinem adevărul absolut şi soluţiile ideale, dar avem în spate o experienţă, proiecte şi programe atrase şi finalizate, bani europeni cheltuiţi cu coerenţă şi responsabilitate. Suntem aici pentru a ajuta, dar pentru asta trebuie ca autorităţile publice locale să dorească acest lucru. Ceea ce nu se întâmplă. Şi-atunci ne miram că nu avem locuri de muncă, de ce avem probleme în judeţe, că nu avem fonduri deşi bani există?” ne-a declarat Gheorghe Naghiu, preşedintele Patronatului Român.

Implicarea patronală şi sindicală în dialogul social este aproape inexistentă pentru că actualul Guvern nu doreşte acest lucru. Noul Cod de Dialog Social a distrus practic dialogul social din România. Practic noul Cod de Dialog Social ar fi trebuit să facă ordine în patronate, dar acest lucru nu se întâmpla doar pe jumătate. Există în lege articole care dau voie unor organizaţii patronale fantomă, dar care se bucură de sprijinul actualului guvern, să existe în continuare. Ori noul Cod de Dialog Social şi-a propus tocmai eliminarea organizaţiilor fantomă, organizaţii care lasă o imagine negativă a mişcării patronale chiar în rândul patronilor.

„Articolul 55 din noul Cod de Dialog Social punctual 2 prevede că organizaţiile patronale îşi pot constitui structuri organizatorice teritoriale proprii, cu sau fără personalitate juridică. Structurile organizatorice teritoriale fără personalitate juridică îşi desfăşoară activitatea în baza statutului organizaţiilor patronale din care fac parte. Ori Patronatul Român a propus ca articolul 2 să aibă următorul conţinut: ..patronatele îşi pot constitui structuri organizatorice teritoriale proprii cu personalitate juridică. În acest fel statul ar putea avea o evidenţă a cotizaţiilor şi cheltuielilor.

Ar putea spune dacă există o organizaţie patronală sau nu. Iar asta nu este totul. Articolul 64 punctul 2 prevede urmatoarele că confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional se pot constitui într-o structură de reprezentare unitară a intereselor lor, în condiţiile în care această structură cuprinde cel puţin jumătate plus unu din totalitatea confederaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional. În schimb Patronatul Român a dorit ca acest articol să aibă următorul conţinut: confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional se pot asocia pentru reprezentarea unitară a intereselor lor, dar în cazul votului, exprimarea voinţei asociaţiei să reprezinte un singur vot. Din punctul nostru de vedere aşa cum este formulat art. 64, pct.2 în lege reprezintă o încercare de introducere pe uşa din spate, a unei prevederi de natură să permită grupări ilegale între confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional ce pot domina procesul decizional.Nu există nici un dialog şi asta e o realitate evidentă” a mai declarat Gheorghe Naghiu.

Dezvoltarea şi diversificarea schimburilor informaţionale, precum şi identificarea unor noi oportunităţi de cooperare din partea autorităţilor publice, au fost subiecte discutate în cadrul acţiunii de la Iaşi. Concret s-a propus ca presşdintii consiliilor judeţene să dea dovadă de mai multă cooperare, ceea ce implică o mai bună comunicare, informare a mediul de afaceri, precum şi de acceptare în poziţia de co-preşedinti ai dialogului social.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.