Discuție Juncker – Klaus Iohannis

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat, duminică, într-o postare pe contul său de Twiter, că a vorbit cu președintele Klaus Iohannis despre Consiliul Justiție și Afaceri Interne de luni, 14 septembrie, dedicat crizei refugiaților.

„Tocmai am avut o conversaţie cu Klaus Iohannis, preşedintele României, pentru pregătirea Consiliului extraordinar de luni al miniştrilor de Interne”, a scris Juncker prin Twitter.

UPDATE Într-un răspuns oficial transmis agenţiei Mediafax, Administraţia Prezidenţială spune că preşedintele Klaus Iohannis, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au avut o convorbire telefonică, duminică, în care şeful statului român şi-a exprimat solidaritatea în privinţa crizei imigranţilor, arătând că România participă la programe europene pentru sprijinul refugiaţilor, cum este de exemplu programul Frontex.

Pe de altă parte, Iohannis a reiterat poziţia în privinţa refugiaţilor potrivit căreia România respinge cota obligatorie, a mai precizat Președinția.

Juncker a anunțat pe Twitter că a vorbit cu mai mulți lideri europeni în pregătirea Consiliul JAI, respectiv cu președintele Klaus Iohannis, cu premierii Ungariei, Letoniei, Cehiei și Slovaciei, lideri care au declarat în repetate rânduri că se opun cotelor obligatorii de repartizare a refugiaților, preferând varianta cotelor voluntare. Juncker a vorbit de asemenea cu cancelarul german Angela Merkel. „Am fost amândoi de acord să menţinem deschise frontierele între statele membre UE; avem nevoie de aprofundarea integrării europene şi de mai multă solidaritate în gestionarea crizei refugiaţilor”, a scris Juncker cu privire la discuția cu Merkel.

Într-o declarație anterioară pentru Mediafax, consilierul prezidenţial Leonard Orban preciza că discuţia nu va avea ca scop informarea lui Jean-Claude Juncker asupra poziţiei României cu privire la cotele obligatorii de imigranţi, având în vedere că aceasta este „foarte bine” cunoscută la Bruxelles.

„Poziţia României este cunoscută, foarte bine cunoscută, la Bruxelles. (Discuţia – n.r.) nu este doar să se informeze domnul Juncker cu privire la poziţia României. Poziţia României a fost reiterată şi cunoscută nu doar din ceea ce s-a comunicat public, dar inclusiv România în discuţiile care au avut loc şi-a precizat foarte clar poziţia”, a precizat Leonard Orban.

România va fi reprezentată la Consiliul JAI de luni în care se discută despre cotele de refugiați alocate de Comisia Europeană de ministrul de Interne Gabriel Oprea.

Oprea a declarat, duminică, la manifestările de Ziua Pompierilor, că, luni, la JAI, va spune „cu modestie, dar şi cu demnitate” că România îşi respectă angajamentele iniţiale de a primi 1.785 de imigranţi și va vota împotriva cotelor obligatorii.

Comisia Europeană a cerut miercuri statelor UE să-și împartă alți 120.000 de refugiați aflați în Italia, Grecia și Ungaria, stabilind cote obligatorii.

Comisia vrea ca România să primească alți 4.646 de imigranți din cei 120.000. Acestora li se adaugă cei 1.705 refugiați propuși anterior, ceea ce înseamnă o cotă de 6.351 de migranți pentru țara noastră.

Propunerea Comisiei Europene urmează să se discute luni la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care va avea loc la Bruxelles.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că mandatul ministrului român de Interne la Consiliul JAI, care se va reuni în 14 septembrie, este să nu declare adeziunea României pentru cotele obligatorii de imigranți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.