Disperare la Spitalul din Dorohoi

Zeci de cadre medicale de la Spitalul din Dorohoi, județul Botoșani, protestează în curtea unității sanitare față de decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență ce prevede ca unitatea medicală să devină spital suport COVID-19.

Potrivit deciziei, Spitalul Municipal Dorohoi va înlocui Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului de Urgență Mavromati Botoșani.

Simona Moșneguțu, medic ATI la Spitalul din Dorohoi, a scris pe pagina sa de Facebook că angajații spitalului sunt conștienți că vor ajunge să trateze cazuri de COVID-19, însă au nevoie de condiții decente, explicând că în acest moment nu pot asigura asistența medicală a unui pacient infectat cu noul coronavirus.

„Avem un spital hulit de alții, dar cu personal sufletist și dornic sa muncească… Avem personal puțin și puține linii de gardă. Nu e vina noastră. De cele mai multe ori ne depășim competențele. Și ni le asumăm. Nu, nu ne dăm în lături în lupta cu virusul. Suntem conștienți că vom ajunge fiecare din noi să tratăm astfel de cazuri. Dar în acest moment, nu putem asigura asistența medicală pacientului infectat cu acest virus în condiții cel puțin decente. Resursa umană poate fi înlocuită, aparatura necesară poate fi achiziționată, sau nu, dar infrastructura spitalului nu poate asigura acest lucru și nu poate fi modificată peste noapte. Este o pălărie prea mare pentru noi și de data asta nu ne-o putem permite”, a scris pe rețeaua de socializare Simona Moșneguțu.

Potrivit medicului, decizia s-a luat fără consultarea cadrele medicale din spital.

„Stația de oxigen a Spitalului Dorohoi nu suportă presiunea necesară pentru o funcționare adecvată a ventilatoarelor. Vă rugăm, nu ne putem condamna bunicii, frații, copii infectați. Schimbați hotărârea luată peste noapte, fără a consulta în prealabil personalul calificat în luarea deciziilor. Dorim un dialog în care să ne expunem noi, specialiștii direct implicați, punctul de vedere. Există și alte soluții viabile, dincolo de orgolii. Încă mai avem timp.. Dar nu mult”, a mai scris medicul ATI de la Spitalul din Dorohoi.

Prefectul județului Botoșani a declarat marți că decizia trebuie respectată.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că suntem în stare de urgență. Trebuie să luăm măsuri și să avem pregătit un spital pentru cazurile de COVID 19. S-a luat o decizie în CJSU, trebuie respectată”, a precizat Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. In Franta, medicul care demisioneaza in situatii de urgenta, pierde dreptul de a mai profesa.

  2. De unde stiu medicii ca nu se poate asigura presiunea necesara pentru functionarea corespunzatoare a ventilatoarelor ? Daca este asa si exista un raport care precizeaza acest lucru cu privire la instalatie nu cumva autoritatile gresesc ?

  3. In Franta, spitalul care urmeaza a trata pacienti cu coronavirus primeste echipamente de protectie si medici infectionisti. La UM de care apartii nu s-a auzit de asta?

  4. daca tot esti atat de activ si constiincios de ce nu te duci ca ajutor intr-un spital? Vorbeste de spaga, acum de ridicarea dreptului profesional. N-ar fi timpul sa-ti demonstrezi daruire prin voluntariat la Suceava oamenii tratati au avut si un tranzit intestinal crescut, poate te duci sa ajuti la curatenie, schimbat asternutul, etc.

  5. Foamea fara masura…le tremura placerea ”super tare” cand plecau acasa cu sacii plinii de spaga. N-aveau nevoie de protectie medicala, vroiau doar sectie speciala sa le apere drepturile spagarilor si talharilor…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.