DNA, ca la carte. Eliberarea eşaloanelor din MI, spargerea dinastiei intereselor de Grup

În literatura de specialitate, conceptul de eliberarea eşaloanelor se referă la principiul potrivit căruia, în cazul în care instituţiile de un anumit tip ale statului sunt preluate de o ierarhie dinastică, singurul mod de curăţare a acestora este înlăturarea eşaloanelor doi şi unu, în această ordine. Raţionamentul se bazează pe faptul că eşalonul 1 “creşte” viitorii lideri loiali grupului, manipulabili şi controlabili din eşalonul 2, prin pârghiile promovărilor ilicite. Aceştia, odată ajunşi în vârful ierarhiei, vor crea la rândul lor viitori lideri, prin aceleaşi pârghii. Eşalonul secund niciodată nu va crea viitori lideri atât timp cât se află în eşalonul 2, ci doar în momentul în care accede la putere. Înlăturând întâi eşalonul secund se asigură ruperea dinastiei, a preluării pârghiilor de către obedienţii grupului. Apoi, odată înlăturat eşalonul secund, se poate trece la eşalonul întâi. Efectul va fi că dinastia obedientă grupului va rămâne fără oameni controlabili pe care să îi poată împinge în vârful piramidei. Astfel, normalitatea revine, hegemonia şi dinastia sunt întrerupte, la fel şi loialitatea faţă de grupul de interese. Principiul este valabil şi în cazul în care se doreşte o destructurare completă a unui sistem de grup de interese.

Exemplele sunt multiple. După războiul civil din China (1927-1936, 1946-1950), Partidul Comunist Chinez, PCC, a înlăturat ambele eşaloane ale Kuomintang, de jos în sus. La fel a fost şi în cazul operaţiunii Mani Pulite din Italia începutului anilor ‘90.

Păstrând proporţiile, asistăm la un scenariu similar şi în România, câmpul de acţiune fiind Ministerul de Interne şi o serie de servicii speciale ale acestuia.

Întâi am asistat la nivel naţional la o serie de extrageri din sistem la nivel naţional. Ici un comisar, colo un comisar şef. Care au dat cu subsemnatul pe la DNA sau alte Parchete pentru te miri ce găinării ce făceau de ruşine uniforma de poliţist. La Cluj, tripleta Păcurar-Mureşan-Pintea a fost spartă. În cazul chestorului Păcurar, judecătorii, după sesizarea ANI, au dispus confiscarea sumei de 254.924 de lei din averea acestuia, bani pe care fostul şef nu a putut să îi justifice. Adjunctul Mureşan a ieşit la pensie, după ce a fost condamnat definitiv, cu suspendare, pentru fals şi înşelăciune. Iar celălalt adjunct, Pintea, este o umbră, fiind tras pe linie moartă. În cazul celor trei, bineînţeles, nu s-a mers până la capăt, fiind evidentă pur şi simplu intenţia de înlăturare din sistem. Pe chestorul Ioan Păcurar nimeni nu l-a întrebat CUM a intrat în posesia celor aproape 60.000 de euro pe care nu îi poate justifica? Comisarul şef Alexandru Mureşan încasează o pensie de aproape 4.000 de lei deşi a fost condamnat pentru fals şi înşelăciune în timp ce era comisar şef şi adjunct de Inspectorat, iar comisarul şef Cristian Pintea are mai departe o serie de plângeri penale, uitate… pierdute… din partea IPJ Cluj şi IGPR pentru, printre altele, infracţiuni de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Oricum, astfel, eşalonul doi a fost curăţat. Parţial. Pentru că restul eşalonului a fost curăţat extrem de elegant. Este vorba de actualizarea Legii pensiilor militare de stat, Legea 223/2015, care a invitat pe mulţi vechi mercenari de grup la o pensionare pe bani frumoşi. Iar cei care nu au înţeles invitaţia au priceput apoi ordinul pe unitate. Din nou, o simplă privire la situaţia de la Cluj este elocventă. Şi nu mă refer aici câtuşi de puţin la pensionarea fostului şef al IPJ Cluj.

Numai că acest eşalon nu s-a născut din spuma mării şi nu a ajuns în vârful structurilor MI din senin. Și vorbim aici per ansamblu, la nivel naţional. Apoi, zilele trecute am asistat la destructurarea eşalonului unu. Demararea urmării penale în cazul a 6 foşti/actuali şefi ai DIPI plus a fostului ministru de Interne a zguduit din temelii grupurile dinastice de interese din MI. Acuzaţiile sunt absolut halucinante: de la deturnare de fonduri, delapidare, uz de fals, abuz în serviciu, până la favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei. Sumele în discuţie sunt şi ele absolut incredibile: de la 1.300 la 44.000 lei. Şi, repetăm, vorbim de şefii Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă! Mai mult, am asistat apoi la dispunerea de către DNA a efectuării urmăririi penale faţă de 18 angajaţi din cadrul MAI – Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) în dosarul în care sunt deja cercetaţi şase foşti şefi ai acestei structuri pentru fapte privind schimbarea destinaţiei fondurilor alocate pentru cheltuieli operative către cheltuieli de protocol. Cei 18 angajaţi sunt anchetaţi pentru infracţiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu sub forma complicităţii, fals şi uz de fals. Și, raportându-ne din nou la Cluj, în acest tumult rezonează greu un nume: Gelu Oltean, fostul şef al DIPI. Cel care, alături de comisarul Pintea (fost şef DIPI Cluj) şi procurorul şef de la Parchetul Curţii de Apel Cluj, Florin Maghiar, făcea şi desfăcea adjuncţi de IPJ, în timp ce telefonul comisarului Pintea înregistra tot…

Concluzionând, întâi, eşalonul doi a fost spulberat. Apoi, în scurtul răstimp oferit eşalonului 1, acesta nu a mai avut pe cine pune în punctele cheie fierbinţi în locul celor din eşalonul doi. Asta pentru că eşalonul secund nu crescuse nimic în umbra sa, tocmai ei fiind cei crescuţi de eşalonul 1, cei meniţi a prelua dinastia intereselor de grup. Şi, într-un final, a fost spulberat şi eşalonul întâi. Sau, ca şi în cazul DIPI, cele două eşaloane au fost măturate dintr-o singură mişcare. Rezultatul se vede: auzit-aţi de un Mihai-Cristian Mărculescu (DIPI)? Dar de un Ciprian Miron (IPJ Cluj)?! NU?! Normal! Pentru că numele nu le sunt înşurubate în spirala ilicitului iar noile nume din funcţiile cheie şi fierbinţi ale MI provin din eşalonul… zero! Adică din nici un eşalon, nefiind produsul eşalonului 1, creaţiile manipulabile, obediente şi controlabile ale acestuia. Și, să fim înţeleşi, nici aceste nume noi nu au apărut din spuma mării. Atâta tot că nu din laboratoarele roşii de fapte ilicite ale eşalonului 1, ci din şcolile de peste Atlantic. Până la urmă, o chestie de alegere… preferăm să ne conducă urmaşii celor şcoliţi la Est sau produsele şcolilor din Vest ori de peste Atlantic. Pentru că în contextul geopolitici actual este inevitabil a avea lideri pregătiţi într-o zonă sau alta…

Bineînţeles, toate cele de mai sus nu au pretenţia de a fi adevăr absolut, ci doar o interpretare a realităţii din ultimele luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.