Dobânda la creditele în euro a crescut în iulie la maximul după august 2009

Dobânda medie la creditele în euro nou acordate populaţiei de către bănci a crescut puternic în iulie, la 7,31%, nivel maxim după august 2009, iar ratele la împrumuturile contractate de firme au avansat mai lent, potrivit datelor BNR.

Euribor la trei luni, indicator cheie al dobânzilor pentru euro, a ajuns la sfârşitul lunii iulie la 0,899%, maximul înregistrat după 30 iulie 2009.

În august 2009, Euribor la trei luni a variat între 0,821% şi 0,886%, nivelul uşor inferior celui din luna iulie a acestui an, iar dobânda medie la împrumuturile în euro nou acordate populaţiei din România s-a situat la 8,05%.

Dobânda medie la creditele în euro nou contractate de gospodării a variat în lunile septembrie 2009 – iunie 2010 între 5,67% şi 6,47%, pentru ca în iulie să urce cu peste 1,5 puncte procentuale faţă de iunie, de la 5,8%.

În funcţie de destinaţii, dobânda anuală efectivă pentru creditele acordate populaţiei pentru locuinţe a avansat în iulie cu 1,62 puncte faţă de iunie, la 7,29%, maximul înregistrat după august 2009, în timp ce rata pentru împrumuturile de consum a crescut cu 0,72 puncte, la 9,45%.

Pe de altă parte, dobânda medie percepută de bănci la împrumuturile în euro acordate firmelor a urcat în iulie cu 0,74 puncte comparativ cu iunie, la 5,94%. Un nivel mai ridicat al ratei creditelor în euro acordate societăţilor, de 5,97%, a fost înregistrat în luna martie.

Per total, dobânda la creditele noi în euro a avansat în iulie cu peste un punct procentual faţă de iunie, la 6,49%, nivel maxim după luna august 2009.

Dobânda medie la împrumuturi în euro existente în sold s-a menţinut în iulie la nivelul din iunie, de 6,4%, minimul de când sunt disponibile datele BNR, ianuarie 2007.

Totodată, dobânda medie la depozitele nou constituite în euro, la termen, s-a menţinut aproape constantă, la 2,5%, în timp ce rata pentru plasamentele existente în sold a scăzut de la 2,81% la 2,77%.

La începutul lunii august, Euribor la trei luni a continuat să crească şi a atins un maxim al ultimului an, de 0,905%.

În ceea ce priveşte dobânzile la creditele şi depozitele în lei, datele BNR arată că cele mai multe dintre aceste rate nu au înregistrat în iulie fluctuaţii semnificative, de peste un punct procentual, faţă de iunie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.