Doctoriţa care a scos medicamentele de sub cheie a fost astăzi anchetată disciplinar

Medicul Elena Voicu, cea care a scos la iveală situaţia de la secţia ATI de la Spitalul Pantelimon, a fost astăzi audiată în cadrul unei anchete disciplinare ce o vizează în mod direct. Nimeni dintre susţinătorii săi nu a înţeles de ce Ministerul Sănătăţii a mai lăsat să continue anchetarea sa disciplinară, o adevărată mascaradă, în loc să intervină eficient pentru curmarea practicilor cu efect chiar asupra vieţii oamenilor internaţi la acest spital. Acuzaţiile concrete pentru care este cercetată disciplinar nu i-au fost comunicate Elenei Voicu, ci numai faptul că ancheta ar fi fost dispusă în urma unui raport al Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, raport pe care doctoriţa l-a contestat.

Surprize, surprize pentru joi 13 octombrie! Eu tot n-am înțeles era cheia de la dulap sau nu era? Dacă anumite persoane spun că era, de ce conducerea mi-a dat documentul cu acea cheie în ziua cu interviul la ora 16.00? Pentru minciuna unora sunt eu acum audiată într-o comisie de disciplină! Să vă fie rușine celor ce ați mințit cu bună știință, deși știați adevărul v-ați lasat copleșiți de oamenii ce vă conduceau! Păcat, vedeți că unii vor spune adevărul. Să vedem ce vor face cei ce au mințit. Sunt foarte dezamagită de Corpul de Control al Ministerului Sănătății! De ce ați luat în considerare doar minciunile și nici nu ați băgat în seamă o secundă ce v-am spus eu. Să vedem ce atitudine veți avea când se va dovedi minciuna. O să spuneți că așa vi s-a spus. Da, așa vi s-a spus, dar și eu v-am spus și nu ați vrut, din cauza influențelor, să luați în calcul nimic! O să pierdeți!”, a scris pe pagina sa personală de Facebook dr. Voicu.
Raportul corpului de control la care doctorița face referire este în continuare la secret. L-am cerut și noi, oficial, Ministerului Sănătății, potrivit Legii 544, însă nu am primit răspuns.

La solicitarea doctoriței, astăzi au fost lăsați să asiste și jurnaliștii. Anterior, sute de oameni au semnat o petiție în sprijinul său cerând Ministerului Sănătății să ia măsuri de urgență privind situația de la secția ATI a Spitalului Clinic de Urgență ”Sf. Pantelimon”. Aici, cadre medicale care au avut curajul să vorbească despre neregulile din sistem sunt intimidate și nu sunt lăsate să își facă meseria.
Doamna doctor Elena Voicu este cea care a prezentat situația: medicii de gardă nu aveau acces la medicamentele din gestiune, ţinute sub cheie, cheie care era luată acasă de fosta șefă de secție și de asistenta sefă, destituite ulterior din funcții.
În România, există Legea Avertizorilor de Integritate (Legea 571/2004), lege care oferă protecție persoanelor din instituțiile publice care au sesizat încălcări ale legii. Neprotejarea acestor persoane transmite un mesaj clar: și anume că în România, dacă sesizezi nereguli, vei avea consecințe de suportat. Doctorița Voicu nu a fost în nici un fel protejată, dimpotrivă, conducerea spitalului pregătise pentru astăzi un regal actoricesc cu vinovații în rol de victime, iar Elena Voicu pe post de mare vinovat pentru că a vorbit public despre dreptul pe care și-l arogaseră cadre medicale de a decide cine trebuie să traiască, deci să beneficieze de tratament, și cine trebuie să moară, fără medicamentele care zăceau încuiate într-un fișet cu acces preferențial. De altfel, și întrebările puse au fost meșteșugit elaborate, ca o capcană pentru dr. Voicu.

Avocatul Antonie Popescu, cel care și-a asumat să o apere pro bono pe dr. Elena Voicu, ne-a declarat la finalul audierii: ”A fost ca în anii ’80, cu scopul de mușamalizare și de înfierare a dr. Voicu. Am asistat la un simulacru de anchetă disciplinară. (…) Comisia pretinde că ar fi fost numită de Ministerul Sănătăţii, acest lucru trebuie întrebat, ministrul Sănătăţii trebuie întrebat dacă a putut face aşa ceva: să ceară unei comisii disciplinare să cerceteze un avertizor în interes public. Nu este legal, a fost o atmosferă de anii 80 în care un anchetator încearca să înfiereze pe cel cercetat disciplinar”.
Jurnaliștii prezenți au asistat la învinovățirea dr. Voicu de către membrii comisiei de disciplină, dintre care unul se remarcase, în spital, chiar într-o campanie de strângere de semnături ale colegilor împotriva doctoriței avertizor de integritate. La încercarea membrilor acestei comisii de a o determina să semneze un proces verbal cu nuanțe inserate de ei, deși cadrul medical învinuit a prezentat argumente și dovezi clare, dr. Voicu a refuzat, cerând conducerii spitalului Sf. Pantelimon să facă publică stenograma.

Toată discuția s-a desfășurat cu reportofoanele pe masă, nici una din părți nedorind trunchierea vreunei afirmații pentru raportul final. Și, totuși, la secţia de Terapie Intensivă câteva minute pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.