Doctorițele chirurgi, mai bune decât bărbații?

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că femeile chirurgi sunt mai bune decât bărbații. Într-un studiu efectuat recent și publicat în BMJ, cercetătorii au descoperit că pacienții doctorițelor au o rată de supraviețuire mai mare, mai puține complicații postoperatorii și mai puține reinternări în spital la o lună după intervenția chirurgicală, potrivit Time.

Studiul a implicat toți pacienții din Ontario, Canada, care au suferit operații între anii 2007 și 2015. Adică mai mult de 104.000 de canadieni.

Pacienții doctorițelor erau cu 4% mai puțin expuși riscului de deces. O altă cercetare efectuată în primăvara acestui an de cercetătorii de la Harvard a atribuit rezultate similare doctorițelor de la medicină internă care comunică mult mai bine și mai mult cu pacienții lor și colaborează mai bine cu colegii.

Aceiași factori pot duce la concluzia că doctorițele interniste pot juca un rol important printre chirurgi.

Chirurgia este de mult timp o disciplină în care domină bărbații: mai întâi, pentru că puține femei mergeau la școala de medicină. Mai târziu, tot bărbații au considerat că sunt prea emoționale și nu pot lua decizii de viață și de moarte atunci când este nevoie în sălile de operație. De reținut că numai cele mai bune doctorițe devin chirurgi într-un domeniu dominat de bărbați. Oamenii de știință avertizează însă că sexul chirurgului nu ar trebui să fie un factor determinant în alegerea medicului care va efectua operația chirurgicală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Miroase a propaganda neomarxista.
    Stiati ca din punct de vedere al riscului de infectie perioperator, cel mai sigur e sa fii operat de un chirurg femeie, chel si complet gol ?

  2. Constantin, faci de rusine umanitatea. Tot asa era obliata mama dtale sa asculte de la barbatii „neamului”… mizerii? Acum le si faci publice…retardatule.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.