(DOCUMENT) Câți bani a împrumutat Cîțu până acum

De la începutul acestui an și până la data de 14 septembrie 2020, Ministerul Finanțelor s-a împrumutat de pe piața internă și de pe cea externă cu 53,12 miliarde de lei, 7,11 miliarde de euro și 3,3 miliarde de dolari. Împrumuturile sunt contractate pentru finanțarea deficitului bugetar aprobat de 8,6% din PIB, adică 90,9 miliarde de lei, se arată într-un document semnat de secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Attila Gyorgy. Conform legislației în vigoare privind datoria publică, Ministerul Finanțelor este autorizat să angajeze în numele și în contul statului obligații de natura datoriei publice guvernamentale, în principal pentru finanțarea deficitului bugetar și pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale, în linie cu obiectivele stabilite prin Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale pe termen mediu. România a cheltuit mai mult în acest an cu dobânzile. De exemplu, execuția bugetară pe primele opt luni ale lui 2020 arată că s-au plătit 11 miliarde de lei cu dobânzile, adică 1% din bugetul general consolidat, în timp ce în perioada ianuarie-august 2019 cheltuielile cu dobânzile au fost dde 8,98 miliarde de lei, adică 0,9% din bugetul general consolidat. Asta înseamnă o creștere cu 22,8% în sumă absolută.

Zilele trecute, ministrul Florin Cîțu a anunțat că instituția pe care o conduce a împrumutat 675 mililoane lei la dobândă medie 2.90%, în timp ce dobânda în piață era de 2,99%, la o sadență de 1.4 ani și 324 milioane lei la o dobândă medie de 3,93% /3,95%, dobânda în piață de 4,03%, la o scadență de 14 ani. Împrumutul este folosit la acopererirea deficitului bugetar lunar și plata a 47,7 miliarde lei care reprezintă împrumuturi luate în anii precedenți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4554 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Grecia s-a mai salvat, greu dar au reusit, pe cand, Romania…ii ia locul cu brio! Va amintiti cum era catalogata Romania de strainezia reala, ca fiind platoul a oricaror infractiuni pe spalat bani, pe trafic de orice? Ce se practica in Romania? Tocmai demonstreaza ca are vechime pe continuitate infractionala fara nicio problema! Las’ca vin amarlicanii si curata tot(declaratii de anul trecut ale capilor anericani)!

  2. Dementa crasa. Opriti nebunul pana nu este prea tarziu. Parlamentul Romaniei ce face? Doarme ori sunt complici?

  3. Pana nu ajung la 666,666 miliarde de euroi imprumutati de afara nu se opresc liberalii sa-i faca pe plac Sefului.

  4. @Cristache
    Parlamentul Romaniei ce face? Saboteaza. Nu vezi ce se intampla in parlament? In fiecare saptamana alte cheltuieli, alte tampenii.
    Dar strainii sant de vina.
    @parere…
    Grecia nu s-a salvat. Au avut noroc pentru ca au fost in zona euro.
    Daca recitesti vestitul program de guvernare psd o sa vezi ca este exact reteta spre dezastru a Greciei. Asta s-a vrut. Distrugere a tot ce inseamna economie ca sa pota fi vandut la bucata totul.
    Grecii nu si-au revenit nici acum, dar au vandut porturi, insule, aproape toata economia este sub control chinezesc.
    Dragnea,Ponta,Tariceanu asta au avut de gand.

  5. D-le,, tetea”,te rog nu ne lasă să interpretam, cei trei dinaintea mea, n-au făcut-o bine. Spune-ne, te rog, salvatorul City, ce vrea sa facă? Am înțeles ca ciuma roșie a distrus tot, dar ăștia, care au pe primul loc in programul de guvernare,desființarea secției speciale, ăștia ce au de gind?Mulțumesc anticipat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.