„Doi bloggeri costă 1.200 de euro, TVA inclus”

Noi emailuri din Gala Bute: Elena Udrea era implicată direct în cenzură, în manipulări cu bloggeri și știa exact cît costă postacii

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Împotriva dezvăluirilor Gazetei Sporturilor din Gala Bute, care au început în 2011, Elena Udrea a mobilizat o armată mediatică.

Patru televiziuni (ProTV, Acasă TV, Realitatea și B1), o agenție națională de știri (Mediafax), două ziare (Evenimentul zilei și Ziarul Financiar), o sumedenie de siteuri și bloguri plus o trupă de zeci de postaci au fost alimentați permanent cu știri care să contracareze investigația.

Fiecare a răspuns după cum a vrut la comenzi.

A durat patru ani și n-am știut nimic, doar am simțit o opoziție extraordinară, după cum am simțit și gesturi de solidaritate jurnalistică.

Cum a ieșit povestea la iveală?

În 2015, cînd au făcut percheziția acasă la Tudor Breazu, procurorii au găsit sute de emailuri cu presa în calculatorul lui. Cunoscut drept ”Cici” în cercul intim de putere al Elenei Udrea, Breazu era unul dintre centrele vitale de relații cu presa ale fostului ministru. Dar nu singurul.

În dosarul Gala Bute, care este acum public la arhiva ICCJ, sînt sute de pagini cu aceste mailuri între Breazu și organizațiile de presă. Sute de acte potențiale de cenzură confiscate numai de la un om și numai în 2011-2012.

Lucrurile mergeau cam așa.

Pe 14 noiembrie 2011, Udrea îi scrie lui Breazu: ”Te rog să diseminezi tu articolul peste tot unde putem”.

Breazu îi răspunde Elenei Udrea: ”Trimis deja către B1, Realitatea, EvZ și Maria”. Maria este Maria Apostol, PR-ul ProTV, care se ocupa pentru Udrea atît de relația cu ProTV și Acasă, cît și de cea cu Mediafax și Ziarul Financiar. Ea avea inclusiv puterea de a scoate articole din Ziarul Financiar.

Ori de cîte ori apărea ceva deranjant legat de Gala Bute, Udrea riposta. Fie printr-un comunicat, fie printr-un articol camuflat.

De pildă, pe 26 aprilie 2012 Udrea transmite ceva pozitiv despre Gala Bute. Breazu retrimite un mail în care scrie: ”Vă rog să folosiți informația din atașament în orice știre despre subiect”. Subiectul era Gala Bute.

Mailul este expediat la Realitatea TV (Sorin Enache), la realitatea.net (Sorin Kosz) și la B1TV (Aura Țițirigă).

Către Evenimentul zilei mesajul este ceva mai apăsat. Lui Vlad Macovei, redactorul șef al EvZ, i se scrie categoric: ”Vlad, avem nevoie de articol pe subiect”.

Existau grade de supunere.

În interiorul redacțiilor, oamenii își făceau și treaba de jurnaliști.

B1TV și Realitatea au organizat chiar dezbateri despre Gala Bute. Fiecare a reacționat după capacitatea de a rezista.

Uneori, se preiau și elemente despre investigația Gala Bute care nu-i convin ministrului. Se cere ștergerea rapidă. Dar articolele radiate rămîn un timp în memoria netului și oamenii lui Udrea iau foc. ”Dispare cu totul în cîteva ore!”, îl asigură în 16 mai 2012 Sorin Kosz, șeful siteului realitatea.net, pe Tudor Breazu.

Uneori, cenzura se producea pe baza unei relații vesele și amicale.

Pe 16 noiembrie 2011, Tudor Breazu și Maria Apostol planificau apariția Elenei Udrea la emisiunea ”După 20 de ani” de la ProTV. Prin Luminița Kohalmi, o altă consilieră importantă în relația cu presa a lui Udrea, ei stabileau întrebările care urmau să-i fie adresate invitatei.

From: Tudor Breazu
To: Maria Apostol

”S-o sune cineva în 5-10 minute cu întrebările din atașament.

Grazie&Pupi!”.

Trustul Pro pusese la dispoziția Elenei Udrea orice și oricît, conform mailurilor pe care le-a prezentat în detaliu Antena 3 acum cîteva săptămîni.

Uneori, trupa ministrului se adresează deferent: ”Dan, astăzi a apărut articolul de mai jos în telegraph. Îl poți folosi?”. ”OK”. (Breazu către Dan Andronic și răspunsul).

Alteori, iritați, oamenii lui Udrea îi jigneau între ei pe ziariștii ”prieteni”. Ca atunci cînd pe siteul evz.ro apare o fotografie mai sexy cu Elena Udrea. ”Decolteu Udrea în evz! Ce-i cu articolul ăsta?”. ”Niște imbecili”, răspunde un alt consilier.

Desigur. Nu doar Gala Bute era tratată astfel de oamenii Elenei Udrea, ci toate subiectele care o iritau.

Iar strategiile de cenzură și de comunicare se rafinau pe măsură ce trecea timpul.

Pe un subiect politic, Tudor Breazu îi propune Elenei Udrea: ”Elena, ai un text mai vag pentru Evenimentul zilei, îl trimit către Dan ca să intre în ziar?”. Dan este Dan Andronic, mailul său apare în unele dintre distribuțiile informațiilor pro Udrea.

Udrea are însă o idee mai bună și-i răspunde lui Breazu: ”Pare OK, dar cred că trebuie preluat mai bine după un blog unde să fie mult mai detaliat”. Tactica prin care o organizație media tradițională, televiziune sau ziar, să preia un blogger a fost des întîlnită în România ultimilor ani.

Dar cît face să pui articolul tău pe un blog? „Doi bloggeri costă 1.200 de euro, TVA inclus. Bloggeri din cei mari”, transmite Alina Ferseta către Ana Maria Topoliceanu.

Alina și Constantin Ferseta, consilieri în online, apar în mai multe corespondențe cu oamenii Elenei Udrea.

Bloggerii erau împărțiți pe căprării. Subectele politice erau livrate bloggerilor politici. Cele mondene, altora. Și tot așa.

Un caz.

Citiţi articolul integral pe tolo.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.