Crește numărul parlamentarilor PNL care se dezic de Iohannis și Cîțu (update)

Gestul lui Ludovic Orban, de a părăsi grupul parlamentar al PNL, este urmat și de alți aleși liberali.

UPDATE

Adrian Oros, ministrul interimar al Agriculturii, este al zecelea liberal care părăsește grupul parlamentar PNL, conform unui anunț făcut pe Facebook. Oros spune că “echipa câștigătoare” a transformat PNL din cel mai onorabil partid românesc, în cel mai detestat si izolat partid.

„Am decis să mă retrag din grupul parlamentar al Partidului Național Liberal de la Senat! Din nefericire, în câteva săptămâni Guvernul liberal Orban a reușit să treacă țara printr-o perioadă dificilă, cu care România nu s-a mai confruntat în ultima vreme. Și a făcut-o foarte bine. Am vorbit anul trecut de construcția unei coaliții de dreapta care să dezvolte România. Care să reconstruiască încrederea că și în România se poate. Am promis stabilitate, profesionalism, decență, bunăcuviință, seriozitate.
În ultima perioadă, nu reușesc să explic oamenilor care și-au pus speranța în noi, comportamentul total aberant al celor care au confiscat Partidul Național Liberal. Din păcate, constat acum, ca nu a fost vreun plan, sau un proiect pentru PNL, sau pentru România. Sau dacă a fost, este ceea la ce asistăm în zilele noastre. Un plan pentru distrugerea PNL. Și care compromite șansele la dezvoltare a României.

Cred cu convingere, că singura soluție realistă și decentă pentru gestionarea crizei politice, sanitare și economice din țara, este refacerea coaliției și un guvern condus de Ludovic Orban”, a scris Oros.

UPDATE

Deputatul Luminiţa Barcari şi-a anunţat retragerea din grupul parlamentar PNL începând de la 1 noiembrie, devenind neafiliat, conform demisiei pe care a înregistrat-o la Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

A anunțat că nu demisionează încă din Partidul Național Liberal, iar decizia de retragere de la lucrările grupului deputaților PNL nu îi afectează munca de parlamentar.

„Dumneavoastră m-ați trimis în Parlamentul României sub promisiunea fermă din partea mea că voi respecta principiile și valorile liberalismului și că voi lucra pentru proiecte care să dezvolte România, așadar și județul nostru, Ialomița. Precum bine știți, de câteva luni de zile scena politică s-a dezechilibrat profund și, din păcate, motivul principal îl constituie tocmai acțiunile unor politicieni ai Partidului Național Liberal, cu care am pornit împreună anul trecut pe drumul dezvoltării țării, acțiuni individuale și de grup care au condus la o criză politică aproape fără o ieșire constructivă într-un orizont de timp apropiat și la o criză sanitară greu de explicat în termeni raționali ci, mai degrabă, prin insuficienta atenție acordată de către guvernanți pandemiei. S-a creat, astfel, un climat de nesiguranță și de suferință la nivelul întregii țări, dar mai ales la nivelul județelor mai puțin dezvoltate, cum este al nostru. Creșterea prețurilor, lipsa locurilor de muncă, greutățile financiare ale liberilor profesioniști sau ale celor cu meserii liberale, coroborate cu incapacitatea sistemului sanitar de a face față valului patru de covid, lipsa unui guvern cu puteri depline în luarea deciziilor și scandalul permanent de pe scena politică îmi dictează să mă opresc pentru o scurtă perioadă de timp și să gândesc un drum care să fie potrivit pentru activitatea mea parlamentară de reprezentare a cetățenilor ialomițeni”, a transmis deputatul.

Luminiţa Barcari spune că e o chestiune de onoare să își păstrez promisiunile: „rămân liberală, apropiată oamenilor de dreapta și, mai ales, alături de ialomițeni, față de care am o obligație morală, în primul rând, de a-mi respecta angajamentele pe care le-am luat în campania electorală”.

UPDATE

Deputatul George Ionescu a părăsit grupul PNL, spunând că îl va urma pe fostul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, acolo unde acesta va merge.

”Sunt alături de Ludovic Orban şi am mare încredere în acesta că poate construi un proiect pentru români”, şi-a justificat George Ionescu decizia. George Ionescu a fost ales pe lista PNL Prahova.

UPDATE

Deputatul Constantin Șovăială a anunțat joi că părăsește grupul parlamentar al PNL.

„Am luat decizia de a mă retrage din Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților. Mă simt stânjenit de ceea ce se întâmplă în politica românească și mi-e greu să identific valori liberale în tot acest peisaj. În plus, nici între colegii care acceptă actuala situație nu mă regăsesc. Nu pot să girez politici și nici să fac politică atât de departe de români”, a anunțat deputatul Constantin Șovăială pe Facebook.

Acesta spune că sibienii l-au trimis în Parlament să lucreze la proiecte care dezvoltă România, nu la proiecte care împing țara dintr-o criză în alta.

„Vorbesc zilnic cu zeci de români la cabinetul parlamentar. Oamenii cred că PNL și-a pierdut direcția. Uneori simt același lucru. Cu toate acestea, încă nu demisionez din PNL. Rămân în Parlament, neafiliat la un grup parlamentar. Voi veghea la respectarea legilor și nu voi gira niciun proiect împotriva bunului simț”, a adăugat parlamentarul.

Acesta speră că PNL se va trezi din acest „vis urât” și că la un moment dat toți liberalii se vor regăsi în partid pentru a continua dezvoltarea României: „Toți! Inclusiv colegii care pleacă zilele acestea și mai ales Ludovic Orban”.

Constantin Șovăială a candidat pentru președinția PNL Sibiu, alegeri câștigate în final de Raluca Turcan, ministru al Muncii.

UPDATE 

Și deputatul Ionel Dancă a anunțat joi că și-a dat demisia din grupul parlamentar al PNL.

„Mi-am scris demisia din grupul parlamentar al PNL la Biroul președintelui Camerei Deputaților și începând cu data de astăzi (joi – n.r.) sunt un parlamentar liber al PNL și voi activa în calitate de deputat neafiliat”, a declarat Ionel Dancă.

Acesta spune că actualul Guvern a abandonat pogamul de guvernare cu care PNL a obținut voturile românilor.

„Practic, noi în PNL am fost în fața oamenilor cu un mesaj care a primit votul de încredere la alegerile parlamentare din 2020, în singura formulă legitimă de guvernare, alături de coaliția formată din PNL, USR și UDMR. Românii ne-au dat acest vot, iar ceea ce se întâmplă în aceste zile nu are nicio legătură cu votul românilor, prin urmare acest gest de protest față de noua conducere a PNL, care în parteneriat cu președintele Klaus Iohannis au aruncat țara în haos și au distrus coaliția de guvernare, au abandonat programul de guvernare”, a mai spus Dancă.

Acesa spune că „noua conducere a PNL merge în genununchi cerșind sprijin de la PSD și culmea umilinței această solicitare de sprijin din partea PSD este refuzată”.

UPDATE

Deputatul PNL Vrancea Ion Ștefan anunță că demisionează din Grupul parlamentar al PNL.

„Nu mi-a fost nicicând mai greu să fac un anunț ca cel pe care îl fac acum. Astăzi, 27 octombrie, am ales să demisionez din Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal, urmând a activa în calitate de deputat neafiliat. Membrilor PNL Vrancea, familiei politice alături de care am obținut cele mai frumoase rezultate în cariera politică îi spun clar: nu plec din PNL, rămân colegul dumneavoastră. Am însă o obligație morală față de cetățenii care m-au creditat cu votul lor, vrâncenii care au avut încredere în mine și în PNL și față de care mi-am luat o serie de angajamente în campaniile electorale. Îmi doresc ca această despărțire să fie una temporară, însă nu pot accepta ceea ce s-a întâmplat cu PNL din vară și până acum. Acțiunile unui grup au afectat întreaga Românie, o țară lăsată pradă pandemiei, nepregătită de venirea iernii și cu o posibilă criză economică la orizont”, anunță deputatul.

 

Anterior, deputatul Alexandru Kocsis a anunţat, miercuri, că se retrage din grupul parlamentar al PNL şi va activa ca neafiliat. Anunțul a venit la o zi după ce Ludovic Orban a luat o decizie similară.

„De astăzi mă retrag din grupul parlamentar al PNL şi voi activa, cel puţin temporar, ca deputat neafiliat. Nu demisionez din PNL, dar nici nu voi mai valida orgoliile politice ale unor copii bătrâni, Klaus Iohannis şi Florin Cîţu, persoane care nu sunt capabile să înţeleagă dramele umane care se petrec în jurul lor. Am speranţa că PNL se va trezi în timp util şi va redeveni acel partid serios care a guvernat ţara anul trecut şi care în campania electorală a vorbit doar despre cum vom dezvolta România cu bani europeni”, a spus Kocsis în plenul Camerei Deputaţilor.

Alexandru Kocsis este deputat de Iaşi şi a fost ales pe listele PNL.

Totodată, senatorul PNL Ovidiu Florean şi-a anunţat miercuri, în plen, demisia din grupul parlamentar PNL, urmând să-şi desfăşoare în continuare activitatea ca parlamentar neafiliat.

„Astăzi mi-am depus demisia din grupul parlamentar PNL, rămânând senator neafiliat. Motivul demisiei mele îl reprezintă atitudinea majorităţii colegilor mei care, prin obedienţă faţă de preşedintele Iohannis, au girat dezastrul sanitar, cel economic şi criza politică (…). Domnul preşedinte Iohannis l-a sprijinit, mult prea mult, nejustificat, într-un mod pătimaş şi de neînţeles pe domnul Cîţu. Această atitudine a dus la destrămarea coaliţiei, la căderea Guvernului şi a amplificat criza economică şi pe cea sanitară”, a declarat Florean.

În opinia sa, la momentul actual, „autoritatea şi imaginea lui Florin Cîţu sunt compromise ireversibil”.

„În perioade de criză, oamenii politici trebuie să se sacrifice pentru popor. La noi a fost sacrificat poporul pentru un amărât de capital de imagine. Domnii Iohannis şi Cîţu au subestimat electoratul ajungând acum la cote de încredere incredibil de mici”, a adăugat senatorul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17
Author

16 Comentarii

  1. Ion Stefan ii asigura camara lui Orban, sa fie indestulat omul!Mai tine minte cinbeva ca era un sinistru in gubernul Orban,proverbial de prost ?

  2. Sica se lauda cu vreo 40 de urmaritori. Acum a taiat un zero. Sunt figuri sterse iar in afara de „grinda’ nimeni nu a auzit de ei. Nu-i nici o paguba! Chiar cand ii cauti pe listele parlamentului constati ca au avut grija sa-si ascunda activitatea politica anterioara. Or fi fost de-ai lui Petrov? Atunci este bine ca PNL-ul se curata de ei.

  3. Ca si la PSD-isti, acelasi lucru si la „Liberali”: luati pe oricare din acesti Nea Caisa pescuiti de prin Prundu Bargaului si facuti senatori si deputati cu masina la scara, si intrebati-i simplu: care este doctrina partidului dvs.?
    Si apoi consemnati fie tacerea penibila, fie „perle” agramate ca la Bac la Liceul Industrial nr 128 din Adunatii Copaceni! Chiar crede cineva ca hahalerele astea au vreo idee despre curentele politice, despre stanga sau dreapta? Singura lor orientare este ciolanul, unica „doctrina” din ’90 incoace!

  4. Motto:
    „A mai murit un partid istoric”
    (Mihai Șora)
    Filosoful Mihai Șora a transmis, acest mesaj în urma alegerii lui Florin Cîțu la conducerea PNL, fără să facă alte comentarii. Intr-adevăr, adevăratul PNL autentic nu mai există. Lingăii din tabăra lui Cîțu fac parte din oastea de strânsură a fostului PDL, despre care Traian Băsescu spunea că acestia se revendică de la Petre Roman si nu de la Brătianu. De altfel chiar motiunea intitulată „România Liberală” cu care „superman” Florin Cîţueste s-a prezentat la congresul dezbinării PNL din 25 septembrie a fost o insiruire de fraze goale unele chiar fără noimă precum „Suntem în PNL pentru că suntem liberali” sau „Împreună decidem kilometrul zero al liberalismului”, ceea ce este o ineptie prin care anulează practic întreaga istorie a PNL – înfiinţat în 1875, anul care este adevăratul kilometru zero al liberalismului. Prin urmare acestia nu au nici o terebă cu liberalismul. De aceea, decizia unor senatori si deputati cu convingeri liberale autentice in frunte cu Ludovic Orban de a demisiona din grupul parlamentar al PNL este pe deplin justificată.

  5. Ii credeam daca erau barbati si-si dadeau demisia din parlament.
    Acu sant ca niste fetite pe centura parlamentului, 50 de lei votu scurt.

  6. Alegerea lui KIW pentru FVCitu, a fost una neghioaba. Cum a putut sa acorde incredere unui taran de islaz cu oi la pascut, fara scoala, educatie, plin de cinism si minciuni, care ne arata in fiecare zi ca are probleme serioase de logica si ca ar trebui cerut examen psihiatric serios pentru functiile inalte din guvern si parlament.

  7. Paguba-nciuperci. Daca PNL ii are pe Citu, Gorghiu, Valceanu si Turcan e prea destul! Ca mai este in grup si matahala Joianus de la trei coceni,care ii sustine.

  8. Toti isi acopera trecutul politic in CV-uri. Nu se mai stie care din actualii liberali au venit din partidul de securisti ai lui Petrov. Bine ca pleaca! Ii asteapta aia la USR sau cei de la PMP.

  9. Asta ca sa aiba media ce rumega!!!Maine ii vei vedea pe acesti dizi.tot la ciolan, ca meserie nu au!!!Trece mandolina la cantat printre mese?Desigur,dar tot la politik unde nu are nevoie decat de tupeu,a facut asa pe tot parcursul sau ,de multe decenii.

  10. Locul PNL este la lada de gunoi alaturi de PNTcd ! Plavanul cel prost are nevoie de o lada de gunoi separata !

  11. Cu bune și cu rele, L. Orban a fost un bun președinte al PNL, în principiu păstrând memoria istorică a acestui partid. El și Prim-ministru nu a fost rău, într-o perioadă grea pentru România dând dovadă de un comportament calm și echilibrat. Dar, nu a acceptat să fie slugă dicilă a lui Ionanis și acesta, împreună cu aventurierii R. Bogdan, V. Cîțu, R. Turcan ș.a., au acaparat PNL-ul și au pornit distriugerea acestui partid. PĂCAT.

  12. Uite asa PNL se autodesfintea<a si ajunge la lada de gunoi unde-i este locul!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.