Dorința lui Zelesnki: Un „rezultat” de la UE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi la Kiev că doreşte un „rezultat” la summitul UE din decembrie, care va decide dacă Ucraina este sau nu pregătită să deschidă negocierile de aderare cu UE, relatează AFP.

La următorul summit european din „decembrie, ne aşteptăm la un rezultat, o decizie politică de a începe negocierile de aderare”, a declarat Zelenski la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a-mi convinge colegii că avem nevoie de o decizie în decembrie”, a răspuns Charles Michel, care nu a ascuns însă faptul că următorul summit va fi „dificil”.

Comisia Europeană a anunţat la începutul lunii noiembrie că Ucraina ar putea începe acum negocierile de aderare cu UE, însă decizia le revine celor 27 de state membre, care urmează să discute această chestiune la summitul UE de la jumătatea lunii decembrie.

Volodimir Zelenski a declarat în legătură cu acest subiect că le-a cerut celor 27 de membri să fie „concreţi şi precişi” şi să analizeze toate progresele înregistrate deja de ţara sa pe drumul spre aderarea la UE.

Comisia Europeană a estimat că peste 90% din condiţiile stabilite pentru a începe negocierile au fost deja realizate. UE a cerut Ucrainei anumite reforme, mai ales în ceea ce priveşte statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi puterea oligarhilor.

„Am făcut tot ce ne-a stat în puteri, iar restul va fi de asemenea făcut”, a spus Zelenski, subliniind că parlamentul a votat pentru reforme în conformitate cu cerinţele UE şi că ţara sa va îndeplini „condiţiile” care au fost stabilite.

Cei 27 vor trebui să evalueze cererea unei „ţări aflate în război”, a subliniat el, adăugând că un răspuns pozitiv din partea UE i-ar ajuta pe ucraineni să creadă că „justiţia există”.

Uniunea Europeană are „o datorie morală” şi este „responsabilitatea sa strategică” să ofere un răspuns pozitiv Ucrainei, a răspuns Charles Michel.

Acceptând Ucraina şi Republica Moldova, care a primit undă verde din partea Comisiei în acelaşi timp cu Kievul, UE face o „investiţie strategică pentru pace”, a mai spus Charles Michel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. DPDV al Racketzilor ESTE deja in UE.
    Se plimba Aia ca Voda’n’ Loboda.

  2. Atentie la decor, de palat, cu trei personaje deplorabile: Charles Michel, care, prim ministru al Belgiei, narco-tzara, a reusit s-o aduca la ruina, Jalen-sky-n tractorist, ca s-ascunda ca-i miliardar, c-a delapidat si delapideaza banul public al UE, si oama asexuata si furioasa de la Chisinau, îmbracata-n tzoapa (cu botine ultra-noi, dar de mers prin noroaie cu ele, fusta si jacheta care nu se potrivesc si mutra de dictatoare (de-o rautate crasa), delapidând, si ea, banii, si tot publici, ai R. Moldova. Restul decorului : personaje fie de-o prostie rara, cu expersii sablonate, învatate pe de rost (tipul din fundalul oamei asexuate si furioase), fie neinteresate, cu telefonul portabil în mâna (mitocanul din spatele lui Jale-nski) „Decizie strategica pentru pace”? când imbecilul de Charles Michel si-a distrus tara, a adus-o pe mâna traficantilor de droguri, si UE, a traficantilor de arme? TPI e pentru tipul si UrSSula, nu functiile de-acuma!

  3. Exact ce ne lipseste in UE: o tara mai corupta (Ukraina) si una mai saraca (R.Moldova). Asa scapam si noi de primul loc la…

  4. Fraiero, Maia i-a jucat pe degete pe toti marii lumii iar pana acum tara ei a cazut mereu in picioare. Inclusiv tarul Putin o apreciaza realizand ca este cu clase peste ingramaditii care conduc in acest moment tarile Europei dar si uniunea. Pana sa bage neispravitii aia Moldova in UE, colectiva isi va da duhul. Moldova va intra din nou in gratiile Moscovei (petrol, gaz, comert…) cu un alt guvern la conducere.

  5. Noile manuale de istorie din Ucraina. Bucovina de Nord și sudul Basarabiei, prezentate ca „teritorii ucrainene“ ocupate de România /

  6. Ceeeee? S-au intilnit doi misei si vor ” raspuns” imediat pentru Ukruina ?Cu ce ” deget” i-o fi cintat ” pianizdul” de la Kiev lui Charlica Michelul de l-a incintat ?Asta conduce UE ? Bleah…..

  7. Sa fim seriosi. Cum sa primesti in UE o tara in plin razboi? In plus, sunt cel purin trei tari care vorspune NU!!!!

    Zeli incearca impreuna cu Ursula noastra cea de toate zilele sa forteze lucrurile pentru ca daca nu reusesc capul lui Zeli va sta unde ii stau picioarele….

    Zeli are in Ukraina tot mai putini sustinatori atat in randul populatiei, cat si al armatei. Daca nu l-ar pazi serviciile secrete engleze cred ca de mult era mazilit!!!!

  8. O primește sigur Ursula nebuna! Cum altfel să bagi Europa in Război la cererea lui Biden somnambulul? Urmează să adopte o lege care va exclude unanimitatea de vot tocami pentru a accepta Urcacania nazistă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.