Două Premii César pentru “Concertul” lui Radu Mihăileanu

Gala Premiilor Academiei de Film Franceze, mai scurtă şi cu mai puţin fast decât în anii trecuţi, a încununat cu două premii,”Cea mai bună muzică” şi „Cel mai bun sunet”, filmul “Concertul” al lui Radu Mihăileanu.Câştigătorul incontestabil a fost Jacques Audiard cu pelicula "Un Prophète", care a adunat nu mai puţin de nouă premii: "Cel mai bun film", "Cel mai bun regizor", "Cea mai bună speranţă masculină", "Cel mai bun rol principal masculin", "Cel mai bun rol secundar masculin", "Cel mai bun scenariu" şi "Cea mai bună imagine".

Printr-o coincidenţă, subliniată de echipa care a primit premiul pentru sunet, distincţia a fost acordată în acelaşi loc în care a fost turnat filmul la Paris, Teatrul Châtelet. Premiul pentru cea mai bună muzică i-a revenit lui Armand Amar, compozitor cu care Radu Mihăileanu colaborează de multă vreme. Regizorul francez de origine română a ratat anul acesta la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu şi Cel mai bun regizor, la care fusese nominalizat. El are deja un César pentru scenariu, în 2006, cu filmul “Trăieşte!”.

Părerile juriului au consacrat pelicula regizată de Audiard, o dramă în universul carceral, ce cucerise deja criticii şi publicul, dovadă cei 1,2 milioane de spectatori de până acum.

Jacques Audiard este, de altfel, un obişnuit al César-ului. Ca regizor a reuşit în 2006 o tripletă, cu “Inima mea a încetat să bată”: Cel mai bun scenariu, Cel mai bun film, Cel mai bun regizor.

Inedită a fost performanţa actorului Tahar Rahim, distins cu două premii: unul pentru cea mai bună speranţă masculină, speranţă ce s-a dovedit şi cel mai bun actor în rol principal, în “Un Prophète”, reuşind să-i surclaseze pe Zvan Attal şi Vincent Lindon. Tot din pelicula lui Audiard a fost ales şi cel mai bun actor într-un rol secundat: Niels Arestrup, căruia i-a înmânat trofeul fumoasa şi senzuala Laetitia Casta, a cărei rochie transparentă a atras toate privirile.

Revenită după şase ani de pauză pe platourile de filmare, Isabelle Adjani a obţinut cel de-al cincilea César al carierei ei, pentru rolul din filmul “La Journée de la jupe”. Discursul ei, în care s-a referit la geneza acestei pelicule, a cărei acţiune se desfăşoară în lumea dură a periferiei, a fost împănat cu lacrimi, emoţia provocând chiar împiedicarea în rochie la urcarea pe scenă.

Spre deosebire de Emmanuelle Devos, aflată a doua oară pe scena Premiilor César, după obţinerea disticţiei pentru cea mai bună actriţă, în 2002, tot într-un film de Jacques Audiard, pentru a primi recompensa pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, în producţia “A l’origine”, Mélanie Thierry a primit cu emoţie “bine temperată” titlul de cea mai bună speranţă feminină, pentru rolul tinerei alcoolice din “Le Dernier pour la route”.

Ar mai fi de amintit Premiul pentru cel mai bun debut, obţinut de regizorul Riad Sattouf, venit din lumea benzilor desenate, pentru “Les Beaux Gosses”, distincţia pentru Cel mai bun documentar, acordată filmului “L’Enfer” de Henri-Serge Clouzot, un omagiu adus reputatului cineast şi filmului său neterminat, trofeul pentru Cel mai bun film străin, ce a revenit peliculei “Grand Torino”, ce avea ca principal rival “Avatar”…

Invitatul de onoare al acestei a 35-a ediţii a Premiilor César a fost actorul hollywoodian Harrison Ford, care a primit o distincţie specială, înmânată de actriţa Sigourney Weaver. În sfârşit, a fost adus un omagiu cineastului Eric Rohmer, autorul a peste 25 de filme din toate categoriile, dispărut la 11 ianuarie anul acesta.

Decernate cu numai o săptămână înaintea Oscarurilor, al căror echivalent pentru Franţa se consideră, Premiile César au o audienţă considerabilă, numărul telespectatorilor la ediţia anului trecut depăşind 2,2 milioane de cinefili.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.