Spitalele românești, bombe cu ceas

Ne exprimăm profunda compasiune față de victimele incendiului de la Institutul Matei Balș și suntem alături de toți ceilalți pacienți, de familiile îndoliate sau afectate precum și de colegii noștri care traverează un moment foarte dificil, se arată într-un comunicat semnat de Societatea Română de ATI (SRATI).

În document se mai precizează:

Dincolo de cauzele locale ale acestei tragedii, este evident că numărul mare de accidente de acest tip care au avut loc în ultimul timp are la bază două probleme majore, sistemice, comune tuturor spitalelor românești:

-rețele de electricitate și gaze medicinale depășite;

-neasigurarea corespunzătoare a contractelor de service si mentenanță pentru echipamentele medicale.

După tragedia de la Piatra Neamț, Societatea Română de ATI (SRATI) și Comisia ATI au înaintat autorităților Statului român (Președenția, Guvernul, Ministerul Sănătății) un Memorandum în care am susținut importanța strategică a rezolvării acestor probleme, pentru a anula vulnerabilitățile sistemice ce transformă spitalele românești în veritabile ’’bombe cu ceas’’. În acest sens am prezentat o analiză din care rezultă situația critică în aceste domenii, precum și o evaluare a bugetului necesar pentru rezolvarea lor. Am identificat de asemenea sursele bugetare pentru aceste Programe: fonduri europene pentru modernizarea/upgradarea rețelelor de electricitate și gaze medicinale (buget estimativ 150 milioane de euro) și un Program anual de finanțare a contractelor de service și mentenanță, derulat prin Ministerul Sănătății. Programele au fost apreciate de Președintele României, care a convocat o intâlnire la nivel înalt cu Premierul, Ministrul Sănătății și Secretarul de Stat Dr Raed Arafat, în care s-a convenit necesitatea implementării acestora. Accidentul de la Institutul Matei Balș subliniază încă odată, atât de dureros, urgența absolută a implementării acestor Programe.

Nu putem să emitem opinii asupra evenimentului primar care a cauzat această nerocorire. Există o multitudine de cauze care pot duce la declanșarea unui incendiu într-un spital dar cele mai grave accidente de acest tip se produc în acele camere / secții de spital unde o sursă de foc poate fi potențată devastator de prezența unei concentrații anormal crescute de oxigen în aerul ambiental (secții unde se administrează oxigen în concentrații terapeutice precum: ATI, UPU, blocuri operatorii, secții unde se administrează oxigen multor pacienți).

În acest sens, dorim sa facem următoarele precizări:

1..Afectarea pulmonară (adesea severă) din cursul bolii pandemice COVID-19 a dus la creșterea numărului de pacienți care necesită concomitent administrarea unor concentrații crescute de oxigen (între 40% și 100%) adaptate atât gravitatății bolii cât și modului de administrare a oxigenului (narine și măști faciale uzuale, aparate cu flux mare de oxigen administrat pe canulă nazală sau ventilație mecanică).

Este cunoscut faptul că în orice incintă medicală în care se administrează oxigen cu scop terapeutic pot apărea condiții propice declanșării unui incendiu (chiar și de la o simplă scânteie), atunci când concentrația de oxigen în aer din respectiva incintă depășește intervalul de 23,5 – 25%.

Spre exemplu, o banală placă de circuit imprimat (existentă în oricare tip de aparat medical modern) arde incomplet la o concentrație normală de oxigen în aer (21%) sau la o concentrație de 25% dar arde complet și cu o flacără mai mare de 10 cm. la o concentrațe de 30% oxigen în aer.

Recomandările comune internaționale de electrosecuritate medicală specifică faptul că (la presiune ambientală) în incintele medicale concentrația de oxigen în aer NU trebuie să depășească valoarea de 25%, iar semnalarea și evitarea unei astfel de situații periculoase se face prin monitorizare continuă a concentrației de oxigen cu senzori / analizoare de oxigen.

2..Printre condițiile care favorizează acumularea de oxigen în concentrații periculoase în aer (mai mari de 23,5-25%) și deci cresc riscul unui incendiu grav în spitale, enumerăm:

  1. insuficienta ventilare a incintelor medicale în care se administrază oxigen în concentrații mari (în scop terapeutic) poate duce la creșterea concentrației de oxigen peste limitele de siguranță (din păcate, în România sub 10% dintre spitale benficiază de sisteme de ventilație / AC centralizate care să permită împrospătarea controlată și permanentă a aerului; în restul spitalelor, toate vechi de altfel, ventilarea corectă a incintelor medicale se poate face doar prin deschiderea ferestrelor la intervale regulate de timp).

  2. lipsa monitorizării continue a concentrației de oxigen în aerul din incintele medicale (cu ajutorul unor senzori / analizoare de oxigen) reprezintă un risc pentru creșterea necontrolată a concentrației de oxigen în aer la valori peste limitele de siguranță și deci favorizează producerea unor incendii (din păcate de analizoare/ / senzori de oxigen beneficiază foarte puține spitale din România).

  3. administrarea în scop terapeutic prin narine sau măști faciale uzuale a unui flux nejustificat de mare din punct de vedere medical (> 10 litri/min.) în incinte neventilate corespunzător

  4. administrarea oxigen cu de aparate cu flux mare de oxigen administrat pe canulă nazală în incinte mici, nearesite precum și aglomerarea unor astfel de mai multe aparate în incinte neventilate corespunzător și în absența monitorizării concentrației de oxigen în aer

  5. aglomerarea în saloane cu mai multe paturi a pacienților care necesită oxigenoterapie

Considerăm că pentru a preveni pe viitor apariția unor noi evenimente profund regretabile precum cele care au avut loc la Spitalul Județean Piatra-Neamț și la Institutul Matei Balș, trebuie luate măsuri concrete printre care și acele măsuri care să evite situațiile enumerate mai sus.

În buna tradiție de cooperare cu Ministerul Sănătății, CNAS, Consilul Național pentru Siguranța Pacienților precum și cu alte instituții în scopul adoptării unor acte normative moderne destiante sistemului de sănătate, SRATI își exprimă deplina disponibilitate de a participa prin experții săi la elaborarea și punerea în practică cît mai rapid a unor măsuri care să diminueze posibilitatea producerii în viitor unor astfel de accidente.

Președinte SRATI Președinte Comisia ATI a MS

Prof. Dr. Șerban-Ion Bubenek-Turconi Prof. Dr. Dorel Săndesc

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

20 de Comentarii

  1. Înțeleg ca toate problemele erau cunoscute, ba au fost și analizate și totuși nenorociți ăștia de pesedisti nu au făcut nimic. Rușine ciuma roșie.

  2. Ia-uite ce zic d-nii doctori de mai sus și ia-uite ce am postat la articolul de și mai la deal al dl. Nistorescu:
    ‘Pare că încăperile cu instalaţii ATI în funcţiune trebuie tratate ca zone cu pericol de explozie și echipamentele certificate ca atare, plus ventilaţie și detecţie a concentraţiei de oxigen în aer. Hai, poate n-o fi așa, că nu mă pricep, da’ mă întreb oare alţii în străinătate cum fac, de nu auzi de atâtea explozii și incendii?
    Da’ și dacă ar fi așa, poate d-aia nu se găsesc vinovaţii, domnule Nistorescu. Avalanșa de capete seci care oricum ar trebui să cadă ar fi nemaivăzută, iar consecinţele politice de nebănuit. Mă gândesc și eu, nu dau cu parul.’
    Dacă nici ăsta nu e bingo, măcar linie și tot e ?

  3. Pai ce ventilare sa se faca in saloane cand era frig de moarte in interior ca si afara din cauza de Nicusor Dan care a gasit el solutie de asazis destept de rahat cu diplome sa tzina bucurestenii in frig pana la Pastele Cailor.Aluia nu-i cere nimeni demisia pentru ce s-a intamplat la Matei Bals?

  4. Cat de Editat poti fi Jardaine!
    Pacat ca nu poti fi si corect.

  5. Medicii din spitale sint complici la crimele de acolo.De ce nu au facut greva daca nu sint condiții pentru desfasurarea in conditii bune a actului medical?

  6. Cauza este ca peretii sunt tapetati cu linoleum adus din Frantza anti microbian dar care este COMBUSTIBIL.
    Pe jos tot linoleu si paturile de plastic sau cu pmastic.
    Inainte erea pe jos ciment mozaic sau gresie care nu ardeau si peretii cu faianta care nu arde. De aici pleaca incendiile. AR TREBUI MATERIALE IGNIFUGE cum ar fi placarea cu pereti de inox sau sticla groasa si pe jos gresie .

  7. Savantii astia au orbul gainilor daca nu vad reteaua mafioto-securista care face legea in toata sanatatea romaneasca si la care sunt complici multi din cei cu halate albe. Nu-i mai amintesc pe slujbasii permanenti din guvern si din ministerul de resort. Lichidati mafia securista si lucrurile vor incepe sa se indrepte subit! Restul sunt povesti pentru voi, nu pentru romanii care vor normalitatea in sistemul sanitar.

  8. Domnul doctor prezinta foarte pertinent situatia din saloanele ATI si in concluzie putem sa judecam responsabilitatile si vinile celor in cauza:
    1. „insuficienta ventilare a incintelor medicale în care se administrază oxigen în concentrații mari …, ventilarea corectă a incintelor medicale se poate face doar prin deschiderea ferestrelor la intervale regulate de timp.” – de aici rezulta ca personalul medical – asistentele nu au aerisit saloanele din cauza de lene saaaaaaau de prea frig. Frigul este de la limbricul Nicu Shordan – cel care promitea incalzirea instant a Bucurestiului.
    2. „lipsa monitorizării continue a concentrației de oxigen în aerul din incintele medicale (cu ajutorul unor senzori / analizoare de oxigen)” Institutul Matei Bals apartine si este direct subordonat Ministerului Sanatatii, deci sinistrul Vlad Voiculescu si predecesorul Tataru sunt direct responsabili de lipsa detectoarelor de Oxigen.
    3. „administrarea în scop terapeutic prin narine sau măști faciale uzuale a unui flux nejustificat de mare din punct de vedere medical (> 10 litri/min.) în incinte neventilate corespunzător” : Asistentele au deschis robinetele de oxigen la maxim , fara o minima verificare sau indrumare – vinovati sefii de sectii, directorul de spital si ministrii Voiculescu si Tataru pentru lipsa de instructaj a subordonatilor
    4. „administrarea de oxigen cu aparate de flux mare de oxigen administrat pe canulă nazală în incinte mici, nearisite precum și aglomerarea unor astfel de mai multe aparate în incinte neventilate corespunzător și în absența monitorizării concentrației de oxigen în aer” Iohanis e principalul vinovat- a dat ordin verbal pentru cresterea /inghesuirea mai multor persoane intr-un salon. Aici are pe constiinta si cei 15 morti de la Piatra Neamt cate 6 pacienti in saloane de 4.

  9. Și alții ne-am pus problema echipamentelor anti-ex.
    Există pentru aparatură și conceptul de protecție intrinsecă și protecție integrată. Se pare că puterea bateriilor cu litiu anulează conceptul protecție intrinsecă. Sigur echipamentele medicale fabricate pentru secțiile unde se administrează oxigen au recomandări speciale și au în vedere mediul în care funcționează. Valoarea concentraților de oxigen din aerul saloanelor, prezentate de domnul doctor, reprezintă înseamnă aceste condiții . Pe lângă necesitatea existenței unor senzori de concentrație oxigen, banalii senzori de fum nu există în saloane și pe culoare? Am în bucătărie așa ceva cu baterie garanție 10 ani luată de la Kaufland. O țin pe un dulap. Face un scandal la fum de alertează toti vecinii. La senzorii de fum profesionali de la compania națională unde am lucrat până în 2011 li se putea regla sensibilitatea și cum unii fumau în birou erau setate nu să nu aibe nici un rost. În Canada am vizitat o cunoștință care locuia în bloc de garsoniere pensionari. Avea pe tavan senzorul fum în pungă de plastic, că să-și poată face cartofi prăjiți, fiindcă la ei sună senzorul și la pompieri și plătești deplasarea pentru alarme false. În Baia Mare unde toată lumea are centrală termică de apartament de 20 de ani, nu s-au montat aceste centrale fără senzor metan pe alimentarea cu gaz. Foarte sensibile dar nu foarte selective. Ridici capacul de la friptura de cocoș în vin și taie gazul instantaneu! Deci accesul la senzori există. Intrebarea este ce spun normativele și OUG-urile în vigoare.,

  10. Astra sunt motive pentru greve si mitinguri! La aceste mitinguri se pot alia destui cetateni, doar ca trebuie multa seriozitate din partea medicilor: fara mita la buzunare! Nu drepturi salariale, anularea legii malpraxisului sau ceva strict doar pentru voi!

  11. Cunosc cazul unui inginer care a refuzat sa execute o lucrare spitaliceasca ,electrica,cu materiale de calitate inferioara si subdimensionate,care a fost concediat de slugile lui Georgica Cornu,regele asfaltului din Timisoara,in timpurile lui Petrov.Desi a facut sesizari forurilor ‘competente’,atat medicale cat si ale justitiei ‘independente’,ghici ce a patit?……A ramas pe drumuri cu o sotie fara servici si un copil minor,intr-un orasel fara prea multe posibilitati de angajare.Noroc ca bunul Dumnezeu unde se inchide o usa,deschide el o fereastra,asa ca astazi este bine mersi,cu copilul la medicina si el cu un serviciu bun ‘in afara’.

  12. Societatea p li , avem politai bine platiti, pacalici de primarie bine platiti , pensionari seciali cu pensie mai mare ca a lui Trump , mascarici de tot felul care strica maculatura cu situatii si studii de kkt dar care sunt bine platiti , soferi de primari si ministri bine platiti , dar avem Ingineri ce lucra pe 2350 impozabili , electricieni pe 3000 impozabili , tehnicieni la fel , asa ca mai ducetiva dracu cu tara voastra de smecheri , hoti si prosti .
    Jegul romanesc e prea scump !

  13. Spaga, incompetenta, nepotismul, ticalosia etc. – acestea sunt probleme grave, nu numai in spitale.

  14. SECURIȘTII AU ACAPARAT PUTEREA, AU ACAPARAT TOTUL ÎN ROMÂNIA, EI FAC LEGEA ÎN ROMÂNIA, EI TAIE ȘI SPÎNZURĂ. POLITICIENII SUNT DOAR MARIONETELE ACESTOR SECURIȘTI CRIMINALI ȘI TRĂDĂTORI DE NEAM ȚARĂ ȘI CREDINȚĂ. SINGURA SOLUȚIE ÎNCĂ O REVOLUȚIE. VOTAȚI AUR. DOAMNE AJUTĂ.

  15. De doi ani de când tot gyverneaza pnleprele puteau sa schimbe măcar ceva prin spitale mai ales de când toti managerii de spitale au fost înlocuiți cu peneeliiisti de nadejde …dar deh..cum sa aduni banii daca te preocupa contracte mai bune de mentenanță la instalațiile electrice…ceva nu se leagă cupolitica lui catu care taie orice alocare financiara utila pentru bugetari..

  16. Asta se intampla cand contractele pe bani publici sint castigate de firme de apartament sau infiintate de bucataresele din birtul satesc iar managerii de spitale sunt ospatari, patroni de pompe funebre. Am spos-o si ma repet: in Romania inca mai sunt specialisti care executa si exploateaza instalatii si utilaje electrice care functioneaza in medii mult mai periculoase si unde lucreaza zeci sau sute de oameni (minerit, petrolier, chimic, gaze naturale, etc). Nu am auzit sa se intample asa ceva cum se intampla in spitalele din tara unde fuctioneaza o simpla instalatie de oxigen. Daca nu stiau guvernantii in Romania avem un Institut de Cercetare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva la Petrosani. Au in organigrama un Departament de cercetare-dezvoltare pentru echipamente electrice in medii explozive (au fost chemati sa cerceteze natura exploziei la Colectiv). Cine il impiedica pe Voiculescu sau Catu sa le solicite ajutorul acestora si impreuna cu un colectiv de medici ATI sa rexolve aceasta problema?

  17. Suna elegant , dar mai este o problema : In Romania mii de felurite institutii ( scoli , spitale , etc, ), functioneaza in afara legii , adica fara TOATE autorizarile necesare ! Asa a functionat si „Colectiv ” si cunoastem ce s-a intamplat ! Din pacate , in Romania, asta este o stare de normalitate! Se mai dau , pe ici colo , ceva amenzi si ceva avertismente , in loc ca astfel de institutii , sa fie inchise , pana la intrarea in legalitate ! Ce se intampla ? Vedem cu totii in fiecare zi ! Nimeni nu raspunde , nimeni nu-i vinovat ! Doar , acari Paun ! Nu se merge niciodata la radacina raului ! De ce ? Pai , coruptie si nerespectarea legilor ! Asa ca…..Cantec , joc ai voie buna ,/ La noi totul merge struna!

  18. Don’ doctor a uitat de 2 probleme fundamentale: spaga si bataia de joc la adresa pacientului, ce-i drept a doua in primul rand din partea asistentelor si a infirmierelor, frustrate ca doctorii iau partea leului!

  19. Bran@ Asta este obiceiul haterilor# sa deturneze subiectul discutiei. Ce legatura este intre contractele de lucrari de investii si modernizari sau achizitiile de materiale si medicamente ale tuturor spitalelor din tara (gestionate de politicieni de la nivel central si local) cu personalul medical din spitale?

  20. eu cred ca faceti pe prostii. indiferent ce instalatii electrice ati face sectiile care folosesc oxigen explodeaza, exista si electricitate statica, etc. unde ati fost la chimie in scoala. singura varianta ar fi instalatii de ventilatie care sa scoata aerul amestecat cu mult oxigen de la intubare si sa introduca aer din afara. exista instalatii speciale pentru incaperi cu aductiune din exterior.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.