Două radare dislocate în România. Unde vor fi amplasate

Parlamentul a fost informat despre dislocarea pe teritoriul României a două radare pentru misiuni specifice, notează Agerpres.

Senatorii şi deputaţii au luat act, în şedinţa comună de miercuri, de informarea preşedintelui Klaus Iohannis privind dislocarea pe teritoriul României a două radare, în scopul îndeplinirii misiunilor specifice, pe fondul continuării acţiunilor Federaţiei Ruse din proximitatea Alianţei Nord-Atlantice şi a intensificării atacurilor asupra unor obiective din Ucraina.

„Federaţia Rusă a continuat acţiunile din proximitatea statelor Alianţei Nord-Atlantice, intensificând atacurile asupra unor obiective din Ucraina. În aceste condiţii, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa – SACEUR a dispus implementarea la nivelul NATO a unor măsuri specifice de răspuns la criză, a prioritizat infrastructura şi mijloacele critice de apărat şi a solicitat dislocarea structurilor de supraveghere şi apărare antiaeriană şi antirachetă aliate, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate posturii de descurajare şi apărare a NATO. În urma analizei solicitărilor NATO, a situaţiei de securitate din regiune, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituţia României şi cu prevederile art. 4 alin. 1 din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armatelor străine pe teritoriul Românici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, informez Parlamentul României că am aprobat dislocarea pe teritoriul României a celor două radare în scopul îndeplinirii misiunilor specifice”, se arată în informarea transmisă Parlamentului.

Potrivit documentului citat, Spania a oferit un radar TPS-43 care să fie dislocat şi integrat în Sistemul NATO Integrat de apărare Antiaeriană şi Antirachetă – NATINADS pe teritoriul României, iar Corpul puşcaşilor marini din SUA intenţionează să disloce un radar TPS-80 în ţara noastră, în proximitatea graniţei cu Ucraina. Partenerul spaniol şi cel american au derulat recunoaşteri pentru a stabili de comun acord cu autorităţile militare române locaţiile optime. Aceste radare vor asigura descoperirea, urmărirea şi identificarea ţintelor aeriene care evoluează în estul Ucrainei şi în bazinul central-vestic al Mării Negre şi vor îmbunătăţi capabilităţile de apărare integrată antiaeriană şi antirachetă în flancul estic al NATO şi implicit în România, prin mărirea distanţei de descoperire a ţintelor aeriene care evoluează la înălţimi mici, medii şi mari.

Ministerul Apărării Naţionale va pune la dispoziţie facilităţile necesare pentru dislocarea acestor mijloace de supraveghere aeriană şi va aproba locaţiile de dislocare a capabilităţilor şi numărul de militari care vor deservi echipamentele în funcţie de cerinţele operaţionale. Fondurile necesare pentru intrarea, staţionarea şi operarea pe teritoriul României a elementelor de supraveghere aeriană Aliate se vor asigura din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, precizează aceeaşi sursă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Dati-le ma cordonatele exacte de amplasare: grade, minute si secunde. S-ar putea ca putinantropii de peste Nistru sa nu le repereze din satelit…….[Rumburak]

  2. Oaauuuu bre, Mda,. E bine,. Păi acolo trebuie dus unde-i mai mare lipsă de motorină,.să mai ”complecteze” băieții, tradițional..

  3. Mergand pe acest drum se va ajunge cat de curand la apasarea Butonului Rosu. Iar de scapat va scapa doar cine vrea Sfantul, Bunul si Rabdatorul Dumnezeu sa scape. Multe tari si popoare vor fi rase de pe suprafata Pamantului si nici NATO si UE nu vor mai fi sa fie.

  4. Bani cheltuiti de pomana cu aceste jucarioare, pt. ca in caz de atac nuclear, nimic nu mai poate prevenii sau oprii .

  5. Bani pe armament sunt bani aruncati. Dar assa sunt linistiti prostii care platesc, ca sa fie vorba aceea rotunda: si cu banii luati si cu pantalonii patati !

  6. Mda mergin pe acest drum ,putem sa transformam Parlamentul Romaniei in Marea Adunare Nationala . Ca tot este Parlament doar cu numele . De cind hotaririle le ia JohAnuss si le trimite Parlamentului ? A ajuns Romania „feuda teutonului „?Si Ceausescu aduna MAN ca sa ia”deciziile”,dar macar aduna toti tontii si le spunea ce vrea sa faca in acel „simulacru de democratie” . Deci teutonul dicteaza si ceilalti „pozitia ghiocelului” . Parca aceste hotariri se iau in CSAT si Parlament ,nu ?Si stiam ca Romania este Republica semiprezidentiala ….Constitutia a ajuns „hirtie de toaleta „pentru astia …..

  7. „Senatorii şi deputaţii au luat act, în şedinţa comună de miercuri, de informarea preşedintelui Klaus Iohannis privind dislocarea pe teritoriul Romîniei a două radare”?
    Mai există Constituția șî șParlamentu’, sau Rromînika a devenit peste-noapte monarhie absolutistă bideuizdă?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.