Ceapa  din Ucraina a împânzit piețele din România

În ultima perioadă, ceapa provenită din Ucraina a câștigat teren pe piața românească, luând locul celor importate anterior din Republica Moldova. Prețurile în creștere și stocurile limitate din țara vecină au determinat această schimbare de preferințe. Potrivit lui Fedir Ribalko, consultant internațional pentru fructe și legume, comerț și logistică, cererea crescândă din partea românilor pentru ceapă ucraineană se datorează scăderii stocurilor și creșterii prețurilor în Republica Moldova.

Analizele specialiștilor indică faptul că exportul de ceapă ucraineană către țările UE devine din ce în ce mai profitabil. Cu toate că Ucraina a suferit pierderi semnificative în producția de ceapă în urma conflictului ruso-ucrainean, reușind să-și revină în doar un an, această țară a devenit un furnizor important pentru piața românească și europeană.

Potrivit unei analize efectuate în cadrul proiectului East Fruit, Ucraina a pierdut până la 80% din suprafețele și infrastructura necesară pentru cultivarea, depozitarea și procesarea cepei în regiunile sudice ale țării, ca urmare a conflictului menționat anterior.

Recent, prețul pentru un kilogram de ceapă ucraineană a fost în jur de 7 grivne/kg (0,19 dolari), confirmând astfel avantajul economic pe care îl prezintă această alternativă pentru consumatorii români.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

31 de Comentarii

 1. Ceapa nu este o planta exotica. Romanii de ce nu mai cultiva ceapa si usturoi (care vine din China). Ori sunt lenesi, ori nu mai au unde, pentru ca s-a vandut tot terenul agricol la straini. Cred ca a doua varianta este cea mai plauzibila.

 2. Se spune ca, atunci cind o cureti, plingi de doua ori mai mult decit la ceapa romaneasca … plingem cu totii, toata Europa, din cauza starii in care am ajuns, datorita acestei mizerii de „tara” !

 3. Daca ceapa ucrainiana e mai ieftina ,care e problema?ori e concurenta,ori nu mai e
  Partizanii inflatiei se zgarie pe ochi
  PS calitatea alimentelor ucrainiene este mai ridicata decat calitatea alimentelor autohtone ,intrebati la Baia Mare

 4. Ceva o fi avand ceapa ucraineasca, ca de tampiti n-o cumpara comerciantii din Romanistan. Acel ceva este indiscutabil, pretul mai mic.
  Aratati-mi mie comerciantul roman care este tampit sa cumpere ceapa cu un pret mai mare, doar din considerente patriotice: ca-i romaneasca.
  Romanii n-au decat sa scada preturile si sa cultive mai multa ceapa. Problema este ca asa cum nu mai facem nici chiloti sau scobitori ptr ca le cumparam de la chinezi mult mai ieftin, la fel nu mai cultivam nici ceapa. Romanul s-a invatat sa nu mai munceasca. Cultiva suprafete mici in special ptr consumul propriu, iar ce are in plus vinde la pret de specula. Uite ca nu mai merge.
  Si atunci de ce ne mai strofocam?……[Rumburak]

 5. Eu am ceapa ,usturoi și cartofi din gradina cui trebuie ceapa bombardata de ruși??🤔

 6. In magazinele romanesti gasesti foarte multa mara slaba calitativ, din Turcia (legume, fructe, dulciuri, imbracaminte, incalataminte, etc.) si China (produse din soia modificata genetic, scumpe si proaste, usturoi, miere foarte proasta cu 7 lei kg in portul Constanta, haine si incaltaminte foarte proasta, care au desfiintat industria usoara romaneasca), plus dulciuri de prin Serbia, Bosnia-Hrtegovina, Albania……Nu inteleg, cum se poate ca intr-o tara aflata in razboi, cu pierderi teritoriale si omenesti, sa se produca multe cereale, ulei comestibil, zahar, legume si alte produse alimentare, mult mai ieftine decat in Romania, membra NATO si UE, care a primit din 2007 pana astazi 90 de miliarde de euro de la UE, platind 30 de miliarde de euro!!!!???? Unde s-a dus plusul ala de 60 de miliarde??????

 7. Sa fie ieftina Ceapa 2 lei pe Kilogram si o dai cu 3 lei in Piatza ! Ieftin ! Cu 10 lei cumperi 3 kilograme de Ceapa !

 8. educatia vestica este cheia adica…. mancati de pe unde dicteaza occidentul sa importati.

 9. omul simplu,de pe stradă Sa le manci sanatos, om modificat genetic. Chimerele lumii noi manca si rahat caramelizat

 10. @IQ100-nu ți-e rușine să clonezi ,hot de identitate?La 9;16.Vai de ce cu mintea răvășită cum e a ta!

 11. @ ceapa simplă,de pe stradă
  Nene, concurența pe care-o pomenești este deloiala. De când face ucraina parte din UE cu Piață Comună ? Trebuie impuse taxe vamale când produsul face concurență deloială produselor locale.

 12. Astăzi 11 Aprilie 2024 vine un Miros de Apa de la Marea Neagu ca este un Miros de Apa Statuta de Balta ! Mirosul de Balta este in Bucuresti !

 13. TOATE produsele alimentare din Ucraina (editat) Zelenski,sunt SCUTITE de TAXE vamale in toata Uniunea Europeana,astfel ca preturile lor sunt de „DUMPING”,saracind si distrugand producatorii autohtoni.

 14. De ce nu scrieti un articol cu drogurile care vin din Urcraina sa ne omoare copii ,80% din droguri intra in RO prin Urkraina

 15. Este un proverb romanesc pe care il dezavuez desigur: „pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti”

 16. Lista cu importuri din ukraina e lunga al naibii, capii României nu vor să vadă, nu vor să ia măsuri, efectiv: nu vor!

 17. @intox: iar esti fraier,ceapa romaneasca are mult mai multe aiureli bagate sa se faca fata mare ; alimente nesanatoase,doar in gradina romaneasca
  Poate tu ai gradina proprie in care pui ingrasamant bio din WC-ul din spatele casei :)))mare panarama

 18. Ceapa ca ceapa, dar importam sare de bucatarie (NaCl) din Ucraina: Aici sunt doua variante , ori suntem prosti , ori suntem tampiti! Aoleu, mai este o varianta, suntem corupti! Oare cum se dau licentele pentru astfel de importuri , absolut, tembele? Eh, in Romania merge! In Romania merge si carnea de porc ,importata, dar ambalata la noi, pe care daca o strangi in pumn , curge apa din ea! Cui ii pasa? DSV, ANPC nu cunosc , nu stiu, n-au nicio treaba! Trai , neneaca !

 19. Consumati doar Ceapa AUR,garantat nationalista,patrioata si din popor

 20. Ministru Agriculturii trebuie sa-si de-a demisia, atata hotie si minciuna a actualei guvernari PNL+PSD = PCR

 21. cumparati tot,
  cumparati toata ceapa:
  -inca nu e radioactiva!
  (sau pana o folositi
  se dezintegreaza radio-izotopu)

 22. Ceapa ucraineana este cea mai mare problema a Romaniei. Ea va duce Romania la faliment……[Rumburak]

 23. Daca intr-adevar ceapa din UA este 0.19 USD, adica 0.9 RON, de ce ajunge la vanzare in piata sau in magazine 2.5-3 RON?

 24. Trai nenică, usturoi din China, ceapă din Ucraina, roșii din Turcia… Toate cumpărate cu „ieuro” luați pe datorie cu dobândă. Vor plăti strănepoți ceapa, usturoiul și roșiile străbunicilor de le-or ieși ochii din orbite. Nu producem nimic suficient pentru a acoperi necesarul la intern de export doar ce-i in planul corporațiilor ce dictează in colonia periferică numită încă România.

 25. Nu se mai cumpara petrol/gaze din est, a crescut pretul la carburanti, gaz, energie, dar totusi vecinii nostri reusesc sa fie rentabili fara resurse energetice. Ar trebui sa invatam si noi…

 26. Potrivit unei analize efectuate în cadrul proiectului East Fruit, Ucraina a pierdut până la 80% din suprafețele și infrastructura necesară pentru cultivarea, depozitarea și procesarea cepei în regiunile sudice ale țării, ca urmare a conflictului menționat anterior.IAR PROTECTORATUL DEVESEL KOGÂL -N-A PIERDUT DECÂT MINTEA,HĂRNICIA,…ȘI DEMNITATEA!

 27. Potrivit unei analize efectuate în cadrul proiectului East Fruit, Ucraina a pierdut până la 80% din suprafețele și infrastructura necesară pentru cultivarea, depozitarea și procesarea cepei în regiunile sudice ale țării, ca urmare a conflictului menționat anterior.IAR PROTECTORATUL DEVESEL KOGÂL -N-A PIERDUT DECÂT MINTEA,HĂRNICIA,…ȘI DEMNITATEA! CÂT PRIVEȘTE PLATA DATORIILOR -SĂ NU SE NECĂJEASCĂ NEPOȚII! CĂ N-O SĂ MAI FIE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.