„Dragostea înseamnă viaţă”

După mega concertul de la Central Park, în faţa a peste 70.000 de persoane, marşul triumfal al lui Andrea Bocelli în Statele Unite continuă. De mult el a devenit o legendă. Tenorul italian Andrea Bocelli a vândut deja peste 65 de milioane de albume.
Andrea Bocelli a venit pe lume într-un mic orăşel, Lajatico, lângă Pisa. Născut cu un glaucom grav, Andrea a orbit la vârsta de 12 ani, în urma unei lovituri la cap într-un un meci de fotbal. La vârsta de 6 ani începuse să ia lecţii de pian şi apoi de flaut şi saxofon. Şi-a petrecut toată copilăria însoţit de muzică. În 1970 a câştigat prima sa competiţie muzicală, „Margherita d’Oro”, la Viareggio, cu „O sole mio”. Fascinat de opera lirică şi de tradiţia muzicală italiană, Andrea visa să-şi urmeze idolii, tenori precum Mario Del Monaco, Beniamino Gigli, Franco Corelli. Încă din copilărie devine, datorită vocii sale de o frumuseţe celestă, o celebritate. După ce a absolvit şcoala secundară în anul 1980, a început să studieze Dreptul la Universitatea din Pisa. Obţine titlul de Doctor în Avocatură, lucrând ca avocat la curtea de justiţie din Pisa. Pentru a se întreţine, cânta seara în baruri. De asemenea, în 1992, devine elevul marelui tenor italian Franco Corelli, susţinând cu el un master class.

Andrea Bocelli şi flautistul Andrea Griminelli, cu care a glumit, demonstrându-i că şi el ştie să cânte la flaut, în ultimul concert

În acelaşi an, starul rock italian Zucchero a ales un necunoscut, pe Andrea Bocelli, pentru a interpreta piesa „Miserere”, duet care trebuia cântat cu Luciano Pavarotti. Andrea a reuşit să capteze întreaga esenţă a cântecului. După ce l-a auzit pe Bocelli cântând, Pavarotti i-a spus lui Zucchero: „Mulţumesc că ai înregistrat un cântec atât de frumos. Nu ai însă nevoie de mine pentru a-l cânta. Lasă-l pe Andrea să cânte cu tine. Deocamdată pentru acest cântec nu există unul mai bun”.

În februarie 1994, Bocelli debutează la Festivalul San Remo, cu melodia „Il mare calmo della sera”, câştigând la categoria „Noi Propuneri”. Albumul său de debut cu acelaşi titlu a fost lansat imediat. Urmează un alt succes cu „Con te partiró” (Voi pleca cu tine). În 1996, Bocelli a fost invitat să cânte împreună cu soprana engleză Sarah Brightman pentru campionul mondial de box melodia „Con te partiró”, în varianta engleză „Time to say goodbye”, care devine un succes internaţional. CD-ul cu acest duet rămâne timp de 14 săptămâni în clasamentul celor mai bine vândute din Germania, cu peste 3 milioane de exemplare. Alături de Sarah Brightman, a primit Premiul „ECHO” pentru „Cel Mai Bun Single al Anului”.

Cu trompetistul Chris Bott, în acelaşi concert din Central Park

Albumul său de debut internaţional din 1997, intitulat „Romanza”, i-a extins faima în întreaga lume. Vocea lui Andrea Bocelli începe să atragă atenţia lumii. De atunci, Andrea Bocelli a fost distins cu nenumărate premii şi medalii, fiind invitat să cânte şi pentru Papa Ioan Paul al II-lea.

Şi-a făcut debutul în operă printr-un rol major, Rodolfo, din „La Bohème”, la Teatrul Comunal din Calgari. Bocelli a intrat pe piaţa americană printr-un concert la „J.F.K. Center for the Performing Arts” în Washington.

Bocellimania

Andrea Bocelli şi Celine Dion în concertul de la Central Park

Între 1996 şi 1997 cucereşte clasamentele din întreaga lume cu albumul de debut internaţional „Romanza”, care conţine piese ca „Il mare calmo della sera”, „Vivere” (cu Gerardina Trovato), „Per amore”, „Caruso”, „Macchine Da Guerra”, „Le tue parole”, „Vivo per lei” (cu Georgia), „La luna che non c’e”, „Rapsodia”, „Funiculi, funicula” şi „Romanza”. El colecţionează infinite discuri de platină cu vânzări de peste 16 milioane de exemplare în întreaga lume.

În 1999 este nominalizat la categoria „Best New Artist” la Premiile „Grammy”. „The Prayer”, duetul cu Celine Dion din pelicula „În căutarea lui Camelot”, cucereşte „Globul de Aur” pentru cel mai frumos cântec şi este nominalizat la „Oscar”.
În acelaşi an, Andrea realizează al doilea album, „Sogno”, confirmând popularitatea mondială şi dând naştere totodată fenomenului numit „Bocellimania”. Albumul clasic cu „Arii sacre” devine cel mai vândut album publicat de un solist. Cu el e intrat în Cartea Recordurilor.

Andrea Bocelli şi prietena sa, Veronica Berti, într-un concert la Monte Carlo

În 2001 realizează un volum autobiografic, „Muzica tăcerii”, şi închide anul cu un album pop de mare succes, „Cerurile Toscanei”, care include piese ca „Melodramma” şi „Mille Lune, Mille Onde”.

Sonorităţile romanice şi melancolice ale albumului „Sentiment”, publicat în 2002, uneşte vocea lui Andrea Bocelli cu sunetul viorii maestrului Lorin Maazel. Discul devine ulterior un triumf în clasificările pop şi clasice din întreaga lume şi îi permite lui Andrea să cucerească două „Brit Award”, printre care, pentru „Albumul Anului”. Acest succes îl face să devină protagonistul unei serii de concerte care-l poartă din China în Madison Square Garden din New York şi la piramidele din Egipt…
În 2004 a apărut cel de al patrulea album pop care poartă numele artistului, „Andrea”, urmat în 2006 de albumul „Amore” cu participarea lui Stevie Wonder şi a Christinei Aguilera, care cuprinde şi piesa „Because we believe”, pe care Andrea a interpretat-o la Olimpiada de Iarnă din 2006 de la Torino.

Alături de Luciano Pavarotti şi Zucchero

Energia şi pasiunea pe care le-a arătat Andrea în timp demonstrează că nu este tipul de persoană care evită provocările. Singurul lucru pe care şi-l doreşte din suflet este acela „de a putea comunica cu cei care mă ascultă în acelaşi fel în care eu am fost atins în copilărie de aripa îngerilor mei preferaţi care m-au făcut să plâng şi să visez”.

Andrea Bocelli este mereu în zbor, de la un continent la altul. Discul după concertul „One Night in Central Park” a fost deja distribuit în peste 70 de ţări şi se află în fruntea clasamentului melodiilor preferate de americani din Alaska până în New Mexico.
La Muzeul „Grammy” din Los Angeles a fost organizată în decembrie în seria expoziţiilor dedicate vocilor celor mai frumoase din lume, una destinată lui Bocelli. În expoziţie sunt etalate multe obiecte ce-i aparţin, de la costumele de scenă la chitară, la cele mai frumoase fotografii din carieră. Toate vor fi vândute la o licitaţie în favoarea „Fundaţiei Andrea Bocelli”, născută de curând, care are ca scop ajutarea persoanelor bolnave, cu dizabilităţi, a persoanelor sărace, promovând şi susţinând proiecte naţionale şi internaţionale.

Un fulminant succes la New York

Cum va deveni din nou tată, pentru a treia oară, în martie, când se va naşte Virginia, el îi închină de pe acum acest ultim album apărut, care este o întoarcere a carierei lui cu peste 180 de grade. Bocelli povesteşte că atunci când a cunoscut-o pe prietena sa, Veronica Berti, în vârstă de aproape 30 de ani, şi când i-a întins mâna s-a simţit străbătut de un curent electric. A mai fost căsătorit şi are doi băieţi: Amos, de 16 ani, şi Matteo, de 14. „Mă mulţumesc să le amintesc că secretul vieţii nu e acela de a face ceea ce iubeşti, ci de a iubi ceea ce faci. Sunt un om credincios şi în fiecare dimineaţă nu fac altceva decât să-mi înalţ ochii către cer şi să spun: Doamne, îţi mulţumesc”.

Celine Dion spunea despre el: „Dacă Dumnezeu ar avea voce, ea ar fi cu siguranţă asemănătoare cu aceea a lui Andrea Bocelli”.
În februarie, Andrea Bocelli va debuta la „Teatro Carlo Felice” din Genova în „Romeo şi Julieta”, de Charles Gounod. „Sper să am un an minunat, plin de succese, iar din toate, cu siguranţă, voi alege dragostea, pentru că ea înseamnă viaţă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.