Duminica în care handbalul bate fotbalul

Duminică seara la Cluj, la ora 20,00, tricolorii vor da piept cu Polonia, a patra echipă a lumii, în calificările pentru CE 2017. Este vorba de „Handbal, sport naţional!”. Tot duminică seara, pe Arena Naţională, de la ora 20,30, Steaua încrucişează săbiile cu Viitorul. Este vorba de amărâtul nostru de campionat naţional de fotbal. Peste nici o săptămână, din nou Polonia, cu Lewandowski în frunte, într-un meci de maximă importanţă pentru calificarea la CM 2018 din Rusia. Duminică plină de sport, dacă mai punem la socoteală şi meciul Astra Giurgiu – Pandurii Tg. Jiu.

Rămânem la fotbal, pentru că până acum s-au disputat, vineri şi sâmbătă, patru meciuri din etapa a 14-a. Gaz Metan Mediaş 2-1( au marcat Axente, min. 74 şi Trtovac, 90, respectiv Mihalache, 47), FC Voluntari – Concordia Chiajna 1-0 ( Cernat, 90), ASA Tg. Mureş – CSU Craiova 0-2 ( Popov, 29, Zlatinski, 89, din penalty) şi ACS Poli Timişoara – Dinamo 1-2 (Doman, 65/ Nedelcearu, 25, şi Marici, 57).

Respectivele partide au confirmat forma deosebită a oltenilor care au egalat-o la puncte pe Steaua (aceasta are, însă, un meci mai puţin), au consolidat poziţia de play-off a medieşenilor, poziţie spre care tinde, cu îndreptăţire, şi FC Voluntari, şi anunţă o revenire în plutonul fruntaş a dinamoviştilor. Altfel spus, partide şi rezultate importante.

Dacă ar fi să insistăm asupra acestor meciuri, două dintre ele şi-au stabilit învingătoarea în minutul 90, Gaz Metan Mediaş şi FC Voluntari. Izbăvitor a fost penultimul minut şi pentru CSU Craiova, care însă a controlat meciul cu autoritate, mai ales după eliminarea lui Gabi Mureşan pentru o intenţie de fault care, dacă s-ar fi materializat, l-ar fi rupt efectiv pe Zlatinski. Ca o pată de culoare, golurile oltenilor au fost semnate de doi bulgari, Popov şi Zlatinski, ultimul transformând un penalty obţinut de Andrei Ivan. Dincolo de goluri vom consemna şi bara lui Vali Moraru din min. 41, care ar fi putut schimba nu neapărat rezultatul cât desfăşurarea meciului. La un cor de 1-1, Craiova ar fi iuţit şi înnăsprit jocul, dar aşa, cu punctele în buzunar, au calmat, cu mult pragmatism, desfăşurarea ostilităţilor.

Acestea fiind zise, meciul zilei s-a derulat la Timişoara, unde elevii lui Ioan Andone s-au năpustit încă din primele minute spre poarta bănăţenilor, dar Vali Lazăr şi Nemec au ratat din poziţii favorabile. Scorul avea să fie deschis abia în min. 25, când Nedelcearu a reluat în plasă un balon venit din bara ţintită de Nemec, şi avea să fie majorat, în min. 57, de Marici, care a prelucrat centrarea lui Palici. Doi fundaşi, urcaţi în atac, au rezolvat o partidă în care timişorenii au ripostat cu dârzenie şi la un nivel mult peste poziţia de lanternă a clasamentului. Asupra golului doi au planat serioase suspiciuni de ofsaid la Nemec, care n-a jucat mingea ajunsă la Marici, dar a influenţat, în sensul că a întârziat reacţia portarului. În fine, timişorenii au redus scorul prin Doman, penalty în min. 65, la un fault comis de Marici, în careu, asupra lui Bărbuţ.

Mai mult decât atât, în ultimul minut Steliano Filip îl jenează la limita faultului, pur şi simplu îl împiedică în careu pe Popovici. Un alt arbitru, nu însă şi Haţeganu, ar fi avut toate motivele să dicteze penalty. Dacă în prima repriză dinamoviştii au dominat fără drept de apel meciul, cea de-a doua a fost echilibrată şi n-a lipsit mult ca
elevii lui Andone să scape printre degete, la 2-0 pentru ei, ca în meciul precedent cu Astra, o partidă cu care, gâfâind, revin în plutonul fruntaş. Mai e mult până departe, pare să spună, cu o vorbă mult prea veche, „câinii” din tribună.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.