E.ON va cere statului german despăgubiri de peste 10 mld. euro pentru renunţarea la energie nucleară

E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, va cere statului despăgubiri de peste zece miliarde de euro, iar RWE ar putea iniţia o acţiune similară, în urma deciziei guvernului de a renunţa la energia nucleară în următorul deceniu, tramsmite Reuters, preluată de Mediafax.ro.

„Compania se aşteaptă la compensaţii corespunzătoare pentru daunele legate de aceste decizii, care sunt de ordinul miliardelor de euro”, se arată într-un comunicat la E.ON.

Un purtător de cuvânt al grupului a declarat că despăgubirile ar putea depăşi zece miliarde de euro.

El a arătat că scurtarea duratei de funcţionare a centralelor nucleare şi impunerea unei taxe pentru combustibilii nucleari este ilegală şi încalcă legislaţia Uniunii Europene, care interzice discriminarea în domeniu.

Ministerul german de Finanţe a refuzat să comenteze decizia E.ON.

RWE, cel mai mare producător de energie din Germania, a anunţat, luni, că analizează lansarea unei acţiuni în justiţie.

După ce în weekend peste 150.000 de oameni au demonstrat în oraşe precum Berlin şi Munchen pentru a contesta folosirea energiei nucleare, coaliţia condusă de cancelarul Angela Merkel a anunţat, luni, decizia de a închide toate reactoarele nucleare până în 2022. Strategia guvernului german în acest sector a fost modificată radical după dezastrul nuclear de la centrala japoneză Fukushima.

Măsura va costa scump producătorii de energie E.ON, RWE, EnBW şi divizia germană a Vattenfall.

Un analist al DZ bank estimează că profitul E.ON înainte de plata dobânzilor şi taxelor va scădea în acest an cu 600 milioane de euro, iar cel al RWE cu 575 milioane euro.

În cazul RWE, suma reprezintă 9% din profitul estimat.

E.ON nu publică estimări referitoare la profit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.