
Profesorul de economie Cristian Păun a analizat noile date despre inflație, afirmând că, cu o asemenea evoluție, este tot mai puțin probabil că vom scădea cu inflația sub două cifre anul acesta. În opinia sa, sigur nu va fi pace socială, mai ales pe final de an.
A venit inflația pe februarie. Crește din nou! Faza de platou nu a fost de fapt platou. Avem iar inflație în creștere, peste nivelul din octombrie 2022. În febrruarie, a fost anunțată o inflație de 15,5% (an-an). Adică, în februarie 2023 prețurile au crescut mai mult decât au crescut în februarie 2022. În ianuarie 2023 am avut o inflație în scădere, la 15,1%, toți erau iar optimiști și se așteptau la o inflație sub 15% în februarie. Iată că nu e așa și iată că acest fenomen pare că ne depășește și ne depășește și cele mai pesimiste așteptări.
Cu o asemenea evoluție, este tot mai puțin probabil că vom scădea cu inflația sub două cifre anul acesta, în ciuda asigurărilor pe care le dă majoritatea experților din România. Asta înseamnă mai mult de 1/4 din puterea de cumpărare pierdută de români în mai puțin de 2 ani. Este imens! Sigur nu va fi pace socială, mai ales pe final de an.
Este foarte important ca în lupta cu inflația să rămâi lucid, să fii realist. Să eviți măsurile populiste sau măsurile dispreate care te afundă și mai mult în probleme, nu sunt soluția. Nu ai cum, cu prețuri în producție de peste 50% în 2022 să ai o scădere bruscă și abruptă a inflației în următoarele luni. Încă este absorbit acest efect de bunurile finale, producătorii încercând să transfere spre consumator cea mai mare parte a inflației de la nivelul producției, a scris Păun pe pagina sa de Facebook.

După hiperinflație urmează faza finala: recesiunea ! Așa a fost din 1993 pana în 2000, anii cei mai negri din istoria recenta, cu falimente, șomaj și multe, multe furturi din economie.
Care oameni?omul rationeaza!gandeste!
Este contributie directa la actiunea impusa global oricarui guvern din orice tara! Nu se poate prin alte metode, merg pe saracire extrema si tot crapa sufleul omului. Sunt mesaje cinice, dar actiunile sunt la vedere permanent, oameni buni!
Românul e bou, n-are sânge în instalații!…nu iese la aruncat în aer guvernul meu și conducătorul iubit!…
fantastică zicere,nimeni nu s-ar fi gandit!
E mai tare ca aia :” cinci ori cinci fac douăzeci si cinci”se vede că e profunivdr
Banca Angliei, benereu lor, anul trecut:
Politica monetară este acțiunea prin care banca centrală sau guvernul influențează cîți bani sînt în economie și cît costă să-i împrumuți…Politica monetară influențează cu cît crec prețurile – inflația. (citat tălmăcit din eng)