Economistul Cristian Păun: Primii afectați vor fi cei cu rată la bancă

Profesorul de economie Cristian Păun susține că primii care vor suferi din cauza măsurilor fiscale sunt cei cu rată la bănci.

„Taxele se vor aplica de mâine, în timp ce restul lucrurilor, legate de reforma statului, redimensionarea statului în funcție de puterea noastră de a plăti se vor întâmpla la Sfântul Așteaptă.

Românul va trebui puțin alertat și informat că 1% pe dobândă înseamnă că o să-i crească rata la bancă. Primii afectați în mod vizibil vor fi cei cu rată la bancă, apoi noi cu toții vom vedea în magazine prețuri mai mari, cu toate aceste taxe puse pe mediul de afaceri mic și mare”, a declarat Cristian Păun, pentru B1 TV.

În tabăra guvernanților, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a dat asigurări că românii nu vor avea credite mai scumpe după introducerea impozitului de 1% pe cifra de afaceri a băncilor.

„Nicidecum. Sunt 41 de bănci şi 336 de milioane de lei este efectul cumulat al impozitului pe cifra de afaceri pe care băncile îl plătesc. Discutam zilele trecute cu un preşedinte de bancă şi mi-a spus: ‘Domnul ministru, să ştiţi că puteam şi 3% să suportăm’, pentru că am ajuns cu dumnealor la înţelegerea ca această taxă, cum îi spunem noi impozit minim, limbajul nostru de specialitate, să fie pus pe cifra de afaceri definită conform normelor bancare”, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria, după ce a fost întrebat dacă această taxă pe cifra de afaceri a băncilor va însemna şi credite mai scumpe pentru românii de rând.

Totodată, Boloş le-a mulţumit băncilor că au înţeles demersurile făcute de Guvern „într-o perioadă grea pentru ţara noastră”.

„Şi, în felul acesta, mulţumesc băncilor că au înţeles demersurile pe care le-am făcut într-o perioadă grea pentru ţara noastră, într-o perioadă în care trebuie să fim atenţi cum cheltuim banii publici şi într-o perioadă în care era nevoie – şi este nevoie – de această solidaritate, de această justeţe a relaţiei pe care o avem cu mediul de afaceri, a modului în care ne cheltuim banii publici şi, desigur, să fim mult mai aspri cu ceea ce înseamnă combaterea evaziunii fiscale”, a subliniat oficialul de la Finanţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

  1. Daca Ciolacu si-l lua drept consilier pe acest Paun ( ca Mandolina la vremea sa) atunci baiatul asta ar fi fost cel mai tare laudator al masurilor luate de habarnamistul Bolosh. Ramas insa pe margine stie doar sa huiduie.

  2. Paune, nu te mai umfla în pene și nu mai plânge pe umerii celor cu credite mascate la banca pentru viloaice cu piscina! Hoții hoților fura de rup statul in gura și-și trag credit ca sa justifice sumele furate. Săracii nu iau credite de la bănci!

  3. ca iti plange cocosul pe gard de atata inteligenta, Ungaria i-a ”pus la punct” de vreo zece ani si n-ai mai plans dupa situatia cetatenilor, iar UE de cativa ani a introdus necesitatea impozitarii in tara unde se face profit si parca avea si o valoare de 15%…cu cat te platesc bancile ca sa faci atmosfera? De ce nu spui ca de la aprox. 6% dobanda la credit au ajuns la 10% si pt ca nu mai are incredere lumea a scazut la 8,5%, dar tot este cu 2,5% mai mult decat a avut-o? A nu vrei ca din 2,5% peste acea dobanda dubla sau tripla fata de restul Europei sa ramana o parte adica 1% tara 1,5% banca peste castigul din invartit o moneda viituala pt ca bancomatele s-au redus, iar pe telefon nu-i decat o cifra care s-ar putea sa nu aiba acoperire si care la prima gripa sau cadere de curent sa dispara in neant. Despre acest adevar al banilor virtuali nu spui nimic…ce pacat, nu te-au mandatat corporatiile si bancile…

  4. Ecoomistii se lanseaza mereu in tot felul de teorii, una mai savanta decat cealalta. Insa cand ajung la butoane, intotdeauna si fara exceptii aplica principiul ” prin marirea taxelor si impozitelor vom scadea facturile si vom creste nivelul de trai in tarisoara”. Valabil pe toata planeta. Poate ar trebui ca pe frontispiciul fiecarei facultati de profil economic sa troneze urmatoarele cuvinte: In Orwell we trust!

  5. Nenicule, cei mai afectati sunt majoritatea cetatenilor prin escrocheria practicata „calculat in valoarea euro din ultima luna” a tuturor facturilor, dar si preturile o iau razna in sus! Asa ca, nu mai plange precum Citu, Caciu si Orban care au gemut si scancit pana au ajuns la functia dorita si au uitat de problemele despre care scanceau si plangeau la tv! Incearca alt joc, asta nu mai tine.

  6. Statul incompetent, sluga la dictatura externa se comporta ca un cersetor agresiv care iti baga mana in buzunar si te urmareste peste tot. Statul asta nu mai e in stare sa faca ceva util doar sa ii jecmaneasca pe cetateni pentru el si pentru dari externe sub diferite forme.

  7. Trebuie agitați babuinii civici ca să iasă la beculeală.
    Cu cât vor crește prețurile, cu atât consumul va fi mai mic, iar profiturile vor fi mai puțin astronomice. Parcă și chestia asta face parte din economia de piață.

  8. Ne taxează ca mafiapsdnl și securiștii să aibă de unde fura. Atunci când ești obligat să dai min. 10 la sută din contract scazi din calitatea lucrărilor

  9. Din ce traiesc bancile ??? Intrebati-l pe Ciolacu care e sluga lor, sub masca evaziunii fiscale !

  10. Imi pare rau pentru angajatii la stat, dar pana la urma la asta se va ajunge, pentru ca alta slutie nu exista pentru a salva ptin din actuala situatie financiara dezstruasa in care ne_au adus guvernele Orban, Catu, Ciuca si, partial, Ciolacu. Adica, reducerea cu minim 300.000 de angajati ai acestui „stat” excesiv de bortos, incopetent si corupt care ne-a adus in sapa de lemn. Altminteri, suntem foarte aproape de intrarea in incapacitate de plata, situatie in care niciun „politician” nu va raspunde decat (auzi pozna!) „politic”!!!! Toate „masurile” luate pana acum, inclusiv cele care se vor lua prin asumarea raspunderii, nu sunt altceva decat frectie la un picior de lemn. Intre timp, wernerul de la Cotroceni si-a luat nevasta de mana, au urcat in avionul de lux (cum altfel??) si au „taiat-o” catre America, iar ciolacul este in Ucraina (chiar, ce dracu’ o fi cautand acolo?).

  11. Ministrul de finanțe într-o tara normala, exclus subcolonia romanica, ar trebui sa aibă studii de macroeconomie. La subcolonie min. finanțelor la baza este preot.🤕

  12. Minte paunul de rupe.nu va creste nicio rata,ca rata nu variaza in functie de taxe si impozite.tot paunul acum un an ne avertiza ca indicele ircc va ajunge la nivelul manipulatului indice robor.si ce sa vezi:ircc a ramas cu mai bine de doua procente sub robor!

  13. Nu plătim , e plin biroul de credite de restanțieri 😂😂😂facem ceva pe bănci și pe mafia securista din BNR. Avem cele mai mari dobanZi din lume

  14. „Avem cele mai mari dobanZi din lume”

    Tara de risc, noi am faurit-o !

  15. Ebpuțin surprinzător cum toți “economiștii” spun că impozitele pe profitul băncilor se vor repercuta în ratele românilor. Și este surprinzător că nimeni din presă nu-i pune la punct. Nu are nici o legătură un impozit cu dobânda unei bănci. Citiți contractele. E doar o încercare a cămătarilor, ăia protejați de Manole, de a arunca spaime în spațiul public. Aș vrea să am un credit și banca să-mi schimbe rata datorită taxelor. Chestia e că și banca știe , și atunci apelează la păuni si fazani.

  16. MATALE esti PAUNuu’ Ala de acum cativa Ani, poate chiar ZECE, care te entuziazmai ca AIA de la ACCEPT cand racoleaza un NOU Delicat NOVICE …:)

    de PIATA din ROMANIA, care ti se parea FASCINANTA … 🙂 exact ca la Accept ACCEPTATII Proaspeti.

    CUM nu ti se mai NAZARE Fascinanta ?

    Ca PIATA ca POUTZA, se mai INMOAIE, da’ ROMANIA se sparge sub Loviturile PIETARILOR Internationali !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.