Efectul Băilor Tușnad: românii umiliți, secuii nemulțumiți (I)

Vinerea trecută am plecat din Cluj Napoca, împreună cu un prieten din Satu Mare în postura de șofer și de translator de limba maghiară, pentru a asista sâmbătă, în calitate de publicist corespondent al ziarului Cotidianul, la specheeurile de încheiere a ediției a 32-a a Universității de vară de la Tușnad-Băi (locație denumită Balvanyos de localnicii secui), care a început în data de 18 iulie, cu sloganul ipocrit „A venit timpul păcii”.

Interesul pentru ediția din această vară a fost sporit de un narativ lansat și promovat de câteva luni în Transilvania, potrivit căruia reprezentanți ai Consiliului Național Secuiesc și ai Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, folosiți ca proxy de adevărații corifei și amfitrioni ai manifestării, vor ridica și vor pretinde oficial, în premieră, independența Transilvaniei, urmând ca, până la data de 20 august a.c., când este sărbătorită principala zi națională a Ungariei (încoronarea regelui Ștefan), să fie depuse cereri în acest sens la sediile Uniunii Europene și NATO. Narativul a devenit mai plauzibil după ce s-a anunțat că premierul conservator, ultranaționalist și revizionist Viktor Orban va fi însoțit la Tușnad-Băi de nouă miniștri și secretari de stat ai guvernului de la Budapesta, pentru a se induce subliminal ideea că Transilvania este condusă de guvernul Ungariei, nu de guvernul României. Să vedem sau să revedem cine sunt principalii corifei și amfitrioni ai manifestării subversive din Secuime.

Corifeii și amfitrionii de la Budapesta

Această așa-zisă universitate politică estivală, cu durata de o săptămână, a fost de la început o manifestare provocatoare și revizionistă, fiind inițiată în 1990 de cei trei corifei ai actualului partid de guvernământ din Ungaria, FIDESZ: Viktor Orban (premierul Ungariei timp de 17 ani, respectiv din 1998 până în 2002 și din 2010 până în prezent), Laszlo Kover (ministru coordonator al serviciilor secrete în perioada 1998-2002 și președintele Parlamentului Ungariei din 2010 până în prezent) și Zsolt Nemeth (alternativ, președinte al Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei și secretar de stat cu probleme naționale în Ministerul de Externe de la Budapesta, de-a lungul ultimilor 30 de ani).

Pe parcursul a trei decenii, Viktor Orban și locotenenții săi au lansat, în premieră, la Universitatea de vară de la Tușnad-Boi mai multe mesaje incitante și provocatoare, multe cu tentă revizionistă sau iredentistă, cu obiectivele, doleanțele sau marotele mai vechi și mai noi ale guvernanților de la Budapesta și/sau ale minorității maghiare din România, începând cu drepturile colective ale minorităților naționale, autonomia personală, autonomia culturală și autonomia teritorială a membrilor și comunităților maghiare din România, cel mai mult pedalându-se pe autonomia teritorială a așa-zisului Ținut Secuiesc, acordarea dublei cetățenii, respectiv și a cetățeniei ungare, cetățenilor români de etnie sau cu origine maghiară ș.a.

Fondatori ai FIDESZ, colegi la Bibo și bursieri Soros

Cei trei corifei de la poalele dealului Gellert au fost principalii fondatori ai FIDESZ (Alianța Tinerilor Democrați), care a fost înființată, în toamna anului 1988, ca organizație de tineret necomunistă, cu voie, ca să nu zicem mai mult, de la stăpânirea comunistă. Tustrei au fost racolați anterior de regimul prosovietic condus de longevivul aparatcik Janos Kadar la Colegiul Bibo din Budapesta, care a fost înființat în 1984 și la care au fost reuniți 60 din cei mai buni și loiali studenți de la facultățile de drept și de științe economice din Ungaria, pentru asigurarea viitoarei pepiniere politice a statului vecin. În jur de 30 de absolvenți ai Colegiului Bibo s-au regăsit în ultimele trei decenii în funcțiile cele mai importante ale guvernărilor FIDESZ. Tustrei au beneficiat de burse Soros la prestigioasa universitate britanică Cambridge, în anii dinaintea căderii regimului comunist din Ungaria și din restul lagărului sovietic din Europa Centrală și de Est, fapt fără precedent până atunci.

În vara anului 1989, Orban și Kover au participat, în calitate de reprezentanți ai opoziției anticomuniste, la masa rotundă organizată de liderii comuniști maghiari pentru realizarea tranziției spre democrație și organizarea de alegeri libere. FIDESZ a fost la început o organizație similară cu Organizațiile Democrației și Unității Socialiste (ODUS), care au fost înființate în ultimii trei ani ai regimului Ceaușescu, ca organizații obștești înafara Partidului Comunist Român, pentru a simula un anumit pluralism politic. FIDESZ a devenit partid politic în primăvara anului 1990, când a participat la primele alegeri libere organizate în Ungaria și a devenit partid parlamentar.

Cu ascendență în nomenclatura bolșevică și gulaș-comunistă

Tustrei au ascendență în nomenclatura bolșevismului și gulaș-comunismului unguresc. Devenit al doilea om în statul iliberal maghiar, Laszlo Kover provine dintr-o familie cu o lungă tradiție comunistă având în vedere că bunicul său patern a fost un veteran al comunismului din pustă, debutând ca fondator al partidului bolșevic condus de Bela Kun, care a înfăptuit în 1919 a doua revoluție sovietică după cea petrecută în Rusia în 1917. Un frate al tatălui și trei frați ai săi au fost activiști zeloși ai partidului comunist. Mustăciosul și fudulul Kover a fost și este un fel de aghiotant al premierului Orban, respectiv o slugă de încredere, docilă și obedientă, o marionetă de serviciu, care se ocupă cu treburile mai murdare, printre care prevalează jignirea cât mai frecventă a României și a guvernanților de la București.

În anii ’80, Orban și Kover au fost colegi de facultate și de cămin, precum și la Colegiul Bibo, perioadă din care-i leagă o veche prietenie. Orban a absolvit Facultatea de Drept și Științe Sociale a Universității Eotvos Lorand din Budapesta după patru ani de studii (1983-1987), care era durata normală, însă Kover, băiat de bani gata și mai din topor, a absolvit-o după șapte ani de studii, efectuați în perioada 1979-1986, ceea ce înseamnă că a repetat trei din patru ani. Potrivit biografiei sale, Kover a făcut parte din conducerea organizației comuniste de tineret (similară UTC) și a fost supraveghetor politic de cămin studențesc în timpul facultății, calitate in care trebuia să colaboreze cu Securitatea si cu Miliția. După absolvirea facultății în 1986, Kover a fost repartizat și a activat (grație lui bunicu și lui babacu)la Institutul de Studii Sociale de pe lângă Comitetul Central al partidului comunist maghiar (Partidul Socialist Muncitoresc Maghiar-MSZMP).

Tatăl lui Viktor Orban, Gyozo Orban, a fost brigadier agronom și a devenit șef al organizației de partid la o cooperativă agricolă din apropierea Budapestei, iar ulterior a fost promovat activist de partid județean. Pentru atașamentul manifestat față de regimul comunist condus de homo sovieticus Janos Kadar, Orban senior a primit un ordin similar cu Ordinul Muncii Socialiste din Republica Socialistă România. Orban junior a fost șef (secretar) al organizației comuniste de tineret în liceu, fiind un suporter înflăcărat al gulaș-comunismului în tinerețe, fapt recunoscut de el însuși într-un interviu acordat după 1990. După absolvirea facultății în 1987, a beneficiat de un post călduț de sociolog (probabil un post de acoperire) la Institutul de Pregătire Managerială (un fel de CEPECA românesc) din cadrul Ministerului Agriculturii și Alimentației, astfel de institute aflându-se, în fostele țări socialiste, sub controlul strict al organelor de partid și de poliție politică. În studenție și în următorii ani de regim comunist, abilul și oportunistul Viktor Orban a fost, conform unor note ale Securității ungare, protejatul atotputernicului ministru de interne Istvan Horvath (nr. 2 al regimului Kadar, inclusiv șeful Securității), profitând de faptul că el și soția sa erau colegi de facultate și prieteni apropiați cu fiica ministrului, iar ginerele acestuia era directorul Colegiului Bibo.

Colaboratori ai poliției politice sovieto-ungare

Tustrei au fost colaboratori ai securității comuniste maghiare (AVO/AVH), care s-a aflat sub comanda și controlul total al KGB până la plecarea trupelor sovietice din Ungaria în 1991. Conform unor informații și documente care mi-au parvenit din surse de la Budapesta și pe care le-am publicat în Cotidianul, a căror autenticitate a fost confirmată printr-o expertiză grafologică, îngâmfatul și impertinentul Viktor Orban ar fi fost racolat colaborator de către Securitatea comunistă maghiară în 1981, în timpul satisfacerii stagiului militar. Actualul premier maghiar a avut criptonimul Gabor Gyori, iar ultima sa misiune securistă de succes a fost discursul rostit în data de 16 iunie 1989 în Piața Eroilor din Budapesta, la marea adunare organizată cu ocazia reînhumării fostului premier comunist și NKVD-ist Imre Nagy , liderul așa-zisei revoluții anticomuniste maghiare din octombrie 1956. La această adunare, care a fost organizată cu aprobare de la Moscova și la care au participat în jur de 250.000 de maghiari, Orban a fost cel mai tânăr dintre cei șase vorbitori care s-au adresat mulțimii și a surprins asistența, precum și opinia publică internă și internațională, prin vehemența și curajul discursului său, solicitând plecarea comuniștilor unguri de la putere și plecarea trupelor sovietice din Ungaria, dar și prin ținuta sa hippy (în costum de blue-jeans, cu barbă și cu plete). Priceput KGB-ul la regie și la recuzită!

Înfumuratul și insidiosul Zsolt Nemeth îl secondează de peste trei decenii pe Viktor Orban, inclusiv la așa-zisa universitate de la Tușnad-Băi, fiindu-i atât sfetnic de taină pe probleme externe, îndeosebi pe problemele minorităților maghiare din țările vecine, cât și camarad de acțiune. Cunoscători ai mediului politic maghiar susțin că Nemeth ar fi adevarata eminență cenușie a grupului care conduce FIDESZ și Ungaria. Este licențiat în economie și sociologie la Universitatea de Științe Economice Karl Marx din Budapesta, pe care a absolvit-o în 1987, când a fost repartizat la Institutul de Cercetare al Academiei de Științe din Ungaria, la care a activat până în 1990, ocupându-se de problema naționalismului. Nemeth este suspectat ca ar fi fost ofițer acoperit al serviciului secret maghiar, care are din timpul regimului comunist o secțiune având ca obiect de activitate repararea consecințelor Tratatului de la Trianon. Un intelectual român care, în 1988, a trecut fraudulos frontiera în Ungaria, pe raza județului Satu Mare, pentru a ajunge în Occident, mi-a relatat că ar fi fost interogat la Budapesta de un tînăr ofițer din Securitatea maghiară, care s-ar fi prezentat ca fiind locotenentul Zsolt Nemeth și i-ar fi solicitat să facă declarații denigratoare la adresa României.

Cert și interesant este că in data de 27 decembrie 1989, respectiv la cinci zile după răsturnarea și la două zile după execuția lui Ceaușescu, tânărul Nemeth (avea vârsta de 26 de ani atunci) a fost prezent în județele Mureș, Harghita și Covasna, unde a contribuit, cu gândul și cu fapta, la constituirea UDMR, ca formațiune politică a ungurilor din țara noastră. Tot atunci s-a decis organizarea unei universități politice în fiecare vară la Tușnad-Băi, pentru a întreține flacăra maghiarismului și a panmaghiarismului pe aceste meleaguri. În aceeași perioadă, șeful său Gyula Horn, locotenent de securitate remarcat în reprimarea așa-zisei revoluții anticomuniste din 1956 și ministru de externe al Ungariei în timpul așa-zisei revoluții anticomuniste din România, la care a contribuit din plin, se afla în vizită la București, fiind primul demnitar străin ajuns în capitala ,,eliberată” a doua oară de trupele sovietice în decurs de numai o jumătate de secol. Generalul de atunci și generalul de azi și-au făcut datoria!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18
Valer Marian 276 Articole
Author

24 de Comentarii

 1. ptr unul care baga ” strambe ”.., ai inceput bine din primele randuri ;;”sloganul ipocrit”…bla bla …!! dar, ai dreptate ! ungurii este comunisti si sunt rele !! fata de romani care nici n-au auzit de o asemanea oroare ..!”te-am vazut la iesire , erai printre cei care controlai buzunarele acestor rai, caci altfel nu stiu cum sa le mai spun,, sa n-aiba in buzunare pamant romanesc in vederea sustragerii !! te informez ca ala este pamant unguresc ptr ca Transilvania a fost vanduta ungurilor de catre Ciolacu , conform unei fine observatii a ” sefului statului” cum va place voua sa numiti un presedinte de colonie ,un mare roman ..!

 2. Păi bre ciumete Marian… ești șofer, știi maghiara și tot n-ai priceput nimic..Se pare că nu știi nici pe unde ai umblat. De tot ți-ai vârât botul,era bine să vezi activitățile pe diferite teme din le existente..Ai scris măgarii pentru măgari. De fapt ești provocator mizer impotent zgâriat pe ochi de succesul anual international al organizatorilor taberei

 3. Recomand Editat de pe forum sa faca un curs de limba romana. Daca tot trebuie sa citim idiotenii sovine, rasiste si manipulatoare.

 4. …solutie simpla: sa-si faca scoala la ei acasa, nu pe teritoriu romanesc!…mai este putin pana in 2024, probabil de-aia graba, baietii stiu ce-i asteapta dupa…

 5. Pe dl Valer Marian il pot banui de multe dar de lipsa patriotismului romanesc, nu! Trag o singura concluzie, la Budapesta, apartenenta sau colaborarea cu serviciile secrete nationale, n-a constituit, dupa 1990, o opreliste, o premiza a izolarii, ba chiar a condamnarii, cum s-a intamplat in Romania! Si ne mai miram la ce statdiu de pseudostat, colonie veritabila a ajuns Romania! Nu mai vorbesc de situatia relatiilor romano-maghiare, care este, dupa mine, una de frica, subordonare/dominare, din partea noastra! Pina cind se va intampla asta? Pina cind nu vom mai executa totul dupa „to do list”, venit de la UE/CE sau americani si vom fi egali intre egali!!

 6. Marele Urs/Nagy medevk, nu putea lipsi! El are sarcina permanenta de la AVO sa ne irite, precum bizaitul tantarilor in serile de vara! Parca se daduse liber la stramutarea ursilor!!

 7. Aloo! dle. general SRI Rog si ceilalti ca matale, magaria ungureasca de la Tusnad, nu este „atentat la siguranta nationala” ? Ce asteptati SRI gras platit din banii publici, trebuie sa anihilati serparaia veninoasa de la Tusnad, ce-asteptati, sa se incaiere romanii cu sleahta aia de unguri, cu varsare de sange ?! Interziceti prin Lege atentatul unguresc la Constitutia Romaniei, asemenea provocare ar fi permisa in Franta, Marea Britanie, Italia, SUA ?! Acolo SRI isi face datoria fata de Tara si Popor…

 8. Dacă am avea politicieni Patrioţi Români, astfel de discuţii nu ar avea loc.

 9. Păi cu articolul ăsta n-ați făcut decât să confirmați cele afirmate de Premierul maghiar. În timp ce politicienii unguri au fost consecvenți în acțiunile lor încă înainte de 1989, ai noștri politicieni au schimbat câte două, trei, cinci partide. Iar cei 20 de Premieri români despre care a vorbit domnul Orban s-au perindat la conducerea Guvernului, deși au fost doar opt legislaturi și doar vreo două sau trei moțiuni de cenzură au avut succes. Asta ar însemna, în mod normal vreo 12 Premieri. Restul, până la 20, cine și de ce i-a demis?

 10. Despre ce vorbiti ? Ce?? Asa numitul udmr nu-i legal formatiune politica.E culturala.Asta inseamna ca legile votate de udmr n-au temei legal.Sunt nule.Privit din afara de facto Transilvania le apartine ungurilor.Au cumparat pamanturi si proprietati .Si inca mai cumpara.Politic,da.E romaneasca.Insa economic si cultural le apartine ungurilor.Au avut grija sa cultive un cult al superioritatii Transilvaniei asupra Tarii Romanesti si Moldovei.Astia din urma sunt doar niste ciobani prosti si inapoiati ))) Sa le bage in minti si suflete TUTUROR ardelenilor ca doar autonomia o sai faca mari si bogati.Totul sub ochii de bovina mica a politicilor romani )))

 11. Ce aveți voi cu Orban Viktor? ESte ungur.Reprezintă interesele ungurilor . Eu de ani de zile aștept să aud de la rumânul Iohannis Werner un discurs asemăbător rostit la Tiraspol. În interesul românilor. Poporului român.

 12. O gasca de mici mafioti condusi de Orban V. controleaza Ungaria. Treaba lor, daca ungurii accepta, sa fie sanatosi. Dar Ungaria e mica, gasca e mare. Trebuie lebensraum. Si ne-am amintit ca odata, pe vremuri, candva, bantuiam si noi, maghiarii, pe meleagurile transilvanene. Ca sa o scurtam: ar trebui ca autoritatile din Romania sa puna capat URGENT acestui Tusvanios de prost gust ! Ca nu vine orice izmenar sa faca c… in ograda noastra.

 13. Totul se invarte in jurul BOLSEVISMULUI COMINTERNIST oricat s-ar strofoca DUSMANII SOVIETICI ai Romaniei de pe forum sa calce in picioare REALITATEA…Si in Ungaria „fratzeasca” rebotezarile s-au tinut lantz si inca inainte tot cu un an 1988, ca si in patria noastra bolsevizata de FOSTII ROMANI Dej si Ceausescu, cand AGENTUL COMINTERN din AGENTURA COMINTERN a MILIARDARULUI ROSU Söros, Brückner si-a mobilizat alti SASE COMINTERNISTI pentru a redacta o scrisoare PERESTROIKISTA!!! S-o creada MUTU ca AGENTII UNGURI si SOVIETICI s-au transformat in „nationalisti ‘anticomunisti'” din „nationalisti comunisti”!!! Nea Valer care tradeaza un spirit investigativ excelent mostenit din epoca de aur ca procuror a avut mainile legate cand a ratat interpretarea ADEVARATA ilustrata de mine ale propriilor sale dezvaluiri!!! Faptul ca AGENTII SOVIETO-UNGARI au ramas mai departe AGENTI SOVIETICI, rasputinisti
  dupa anul 2.000, trebuia sa-i dezlege mainile lui Nea Valer!!! Ce concluzie se trage de aici? Ca REVIZIONISMUL/IREDENTISMUL ungar are APROBAREA expresa a Moscovei, mai precis este comis LA ORDINUL Moscovei…

 14. De acord cu Valerica. El are alte „bube”, dar de patriotismul sau nu ma indoiesc. Valere, atentie mare la vagaunile/locatiile pe unde se antreneaza camasile negre maghiare prin Ardeal si isi tin munitia de razboi. Personal exclud ca serviciile speciale romane sa nu le cunoasca, chiar daca au fost desfiintate cele 9 batalioane de securitate. Economic, politic si cum vreti voi, Transilvania este la cel mult 17% din forta economica, politica, bogatie si frumusete a intregii Romanii. Drept este insa ca trebuie sa fim atenti si sa exageram pericolul. Urgenta nationala este finalizarea Centurii Bucurestiului, Autostrada Comarnic – Brasov si Autostrada Moldovei si ne pisham pe alde Szolt Nemeth, care este un mare nenorocit si bandit, si pe toti ticalosii si bandistii iredentisti unguri. De acord, Valere, si nici mucii nu-i vom mai da pe ei…?! Iar ei stiu asta ?! Cu atat mai bine.

 15. Ce zice Diana R.(ollasonata)/Cpt core despre AHENTII SOVIETICI IREDENTISTI Marele urs siberian=”qwe”=tomlin=kirlian/kourlianu ce DEJECTEAZA MIZERII ANTIROMANESTI, trebuie lasati in plata lor sau taxati asa cum merita pentru Tica-losia lor? Dar hemo roid care
  ii dadea dreptate alaltaieri IREDENTISTULUI Örbany si cand l-am taxat s-a pus laba pe comentariu? Dar marsavia subliminala a lui
  justinianus care compara pozitiv ce fac de decenii IREDENTISTII sefi unguri cu camarazii comunisti romani…Tica-losia cu de-al de Örbany care-si „iubesc” tzara!? Din postura de SÖROSIST-RASPUTINIST!!! Diana R.(ollasonata) dejecta aici OBSESIV-COMPULSIV cum ca Transilvania ne-a fost „daruita” de Stalin, adica „NEFIIND A NOASTRA NE-A DARUIT-O PE TAVA”!?!?!?

 16. Dumnezeule…ce de troli au ungurii astia ! Jumatate din comentarii sunt troli unguri. Au tabarat pe articolul lui Valer Marian. Un articol EDIFICATOR ! Baaaaiii… va dati seama cum lucreaza astia ? In banda ! Stau la panda si cum apare un articol romanesc …so pe el si so pe ei ! Aceasta MIZERIE de la Tusnad trebuie desfiintata. Bucurestenii trebuie sa faca asta si o vor face . NA!

 17. umiliti?

  ha ha ha ha ha

  de catre cine, de catre un ghertoi care isi revarsa frustrarile trecutului in prezent?

  intrebare: ca tot e „scandalul” anton rog in floare, in momentul in care popa tokes a spus ca saluta de pe teritoriul „autonom Baile Tusnad” in contextul respectiv, determinat de prezenta lui orban, a fost sau nu atac impotriva Constitutiei Romaniei? ce masuri a luat SRI-ul care l-a nagajat pe dl anton rog? ma gindesc ca daca focusul este doar pe determinarea intentiei de vot si nu pe respectarea Constitutiei in integralitatea sa, atunci avem o mare problema cu respectarea ei de catre SRI, SRI-ul fiind cel care ataca Constitutia incercind modificarea ordinii constitutionale. se poate interpreta si asa. lucram cu materialul clientului.

 18. Autorul reia interpretarea practic universala conform careia Tusnad 2023 ar fi fost o ‘umilinta’ pentru Romania.
  Cred ca aceste interpretari sint gresite, si va rog sa gasiti analiza pe Telegram, anon.to/PaGuP5. ‘Comentariile’ la acea telegrama aduc justificari suplimentara, pe masura ce noi stiri au aparut ulterior evenimentului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.